Burse - Fonduri mutuale

Bank of Cyprus a preluat ONT Carpati

Bank of Cyprus a preluat ONT Carpati

O data cu vanzarea actiunilor, s-a schimbat si controlul asupra a 30% din hotelul JW Marriott

05.02.2007, 18:23 68

Grupul financiar Bank of Cyprus a cumparat pachetul majoritar de actiuni al companiei de turism ONT Carpati, in cadrul tranzactiilor de circa 3,4 milioane de euro derulate saptamana trecuta pe piata RASDAQ, conform publicatiei cipriote Financial Mirror.
Banca a cumparat un pachet de 72,9% din ONT de la societatea New Marathon Tours, inregistrata in Cipru, pentru ca aceasta sa-si poata achita obligatiile scadente pe care le avea fata de banca, sustine Financial Mirror. Banca a preluat in total 75,89% din actiunile ONT. Actiunile de la ONT vor fi trecute in situatia grupului ca o investitie disponibila pentru vanzare.
Bank of Cyprus a achizitionat pachetul de actiuni prin intermediul Gosman Properties, o companie pe care o controleaza. Potrivit aceleiasi publicatii, banca intentioneza sa faca o oferta pentru preluarea restului de actiuni pe care nu le detine, fiind practic obligata de legislatia pietei de capital romanesti sa faca o oferta si celorlalti actionari sau sa-si reduca participatia sub pragul de 33%. Societatea din Cipru si-a vandut actiunile de la ONT la un pret de 12,7 lei/actiune, cu aproape 10% mai redus fata de ultimul pret din sedinta precedenta. In prezent, un pachet de peste 5% din ONT mai are doar Gheorghe Racaru, directorul Blue Air, cea mai mare companie aeriana low-cost din Romania, potrivit raportarilor de pe RASDAQ.
O data cu vanzarea actiunilor, s-a schimbat si controlul asupra a 30% din Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCHG), compania care administreaza JW Marriott, cel mai mare hotel din Capitala. ONT este principalul actionar minoritar al SCHG, in afara de aceasta participatie, societatea mai detinand si hotelul New Montana din Sinaia, clasificat la patru stele. JW Marriott este unul dintre cele mai profitabile hoteluri de pe piata hoteliera, cu o marja de 41%, mentinandu-se pe primul loc in topul hotelurilor din Romania in ceea ce priveste cifra de afaceri.
Actionarii ONT aprobasera la finalul anului trecut contractarea unui credit in valoare de 8,5 milioane de euro de la Bank of Cyprus, pentru restituirea unor imprumuturi bancare si plata unor creante. ONT precizase ca va gaja partile sociale pe care le detine la SCHG, precum si pachetul de actiuni de 72,9% detinut de New Marathon Tours in cadrul companiei.
Pe lista garantiilor se afla si cesionarea veniturilor pe care le are de incasat de la SCHG, in suma de pana la 26 mil. euro plus dobanda aferenta. Totodata, imprumutul urma sa fie garantat prin instituirea unei garantii reale imobiliare asupra hotelului New Montana din Sinaia si prin cesiunea drepturilor de creanta-incasare care decurg dintr-un litigiu in care este implicata ONT, ca reclamant, si Astra Trading, Banca Comerciala Romana si AVAS, in calitate de parati.
Dupa primele noua luni ale anului trecut, ONT avea pierderi de circa 0,56 mil. euro si o cifra de afaceri de 2,6 milioane de euro.
Ultima tranzactie cu actiunile ONT s-a realizat la un pret de 13,5 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 4,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO