Burse - Fonduri mutuale

BET-FI a scazut sub 40.000. Ce prag urmeaza sa mai cada?

16.07.2008, 17:48 10

Bursa a resimtit din plin pierderile pietelor externe ieri, principalii indici scazand puternic si spargand nivelele de suport. BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a pierdut ieri 5,6%, scazand astfel sub nivelul de 6.000 de puncte, in vreme ce indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a scazut si el sub nivelul de suport de 40.000 de puncte, pierzand ieri 5,7%. Indicele general al pietei, BET-C, a scazut si el puternic ieri, inchizand sedinta cu 4,3% sub nivelul de luni.
"Spargerea pragurilor de 6.000 de puncte pentru BET si 40.000 de puncte pentru BET-FI demoralizeaza putin investitorii, insa acesta este efectul stirilor negative din economia mondiala, in special cele din America, precum si al evolutiei pretului petrolului", sustine Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Cea mai mare pierdere din cadrul societatilor de investitii financiare a fost atinsa ieri de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 5,7%, urmate de actiunile SIF Moldova (SIF2), cu o pierdere de 7,5%.
"Pe masura ce nivelele sunt tot mai joase exista sperante din ce in ce mai mari ca acestea sa reziste, iar o spargere a acestor nivele desigur ca impresioneaza piata. Scaderile sunt deja foarte mari si este posibil ca piata sa incerce sa se stabilizeze aici", spune Alin Brendea, directorul de tranzactionare al Prime Transaction.
Inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri, indicele francez CAC-40 scadea cu 1,8%, DAX-ul german pierdea 2,2%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie se deprecia cu circa 2,3%. In Statele Unite, sedinta de tranzactionare de luni a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o pierdere de 0,4%.
Bursa a atins ieri tranzactii in valoare de 13,9 milioane de euro (49,6 milioane de lei), cel mai mare rulaj fiind realizat de patru tranzactii DEALS cu titlurile Socep Constanta (SOCP), in valoare de 2,1 milioane de euro (7,7 milioane de lei). Tranzactiile s-au realizat la un pret de 0,4 lei/actiune, cu circa 6,4% peste nivelul de referinta.
DEAL-uri au mai avut loc ieri si cu titlurile Impact Bucuresti (IMP) si Zentiva (SCD), in valoare de 0,4 milioane de euro (1,6 milioane de lei), respectiv de 0,3 milioane de euro (1,1 milioane de lei).
Grupul SIF-urilor a realizat din nou circa jumatate din tranzactiile din piata, in valoare de 5,5 milioane de euro (19,6 milioane de lei), in vreme ce Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV) au atins o lichiditate totala de 2 milioane de euro (7,2 milioane de lei). De altfel, banca a inregistrat ieri una dintre cele mai importante pierderi din piata, de 8,1%. Cele mai mari scaderi au fost atinse de titlurile Azomures (AZO), care au pierdut aproape 12%, si de actiunile Impact Bucuresti (IMP), cu o scadere de 13%.
Piata RASDAQ a realizat ieri un rulaj de 1,4 milioane de euro (5,1 milioane de lei), cea mai mare lichiditate (0,9 milioane de lei).
In privinta petrolului, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit ieri in scadere estimarea privind avansul consumului de titei in 2008, pentru a patra oara de la inceputul acestui an, si a aratat ca cererea va incetini in 2009, ceea ce indica un raport cerere-oferta mai echilibrat. Perspectiva OPEC se adauga dovezilor ca preturile record ale petrolului determina incetinirea cererii pentru titei venita din partea statelor industrializate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO