Burse - Fonduri mutuale

BET-FI s-a dus 2,5% in jos intr-o sedinta de pauza la cumparari

28.06.2007, 19:04 12

Valoarea tranzactiior pe Bursa nu a mai ajuns ieri nici la 12 milioane de euro, dupa ce cu o zi inainte euforia la cumparare de pe titlurile societatilor de investitii financiare a urcat rulajele la peste 35 de milioane de euro. Indicele celor cinci societati de inevestitii financiare s-a corectat cu 2,46%, in timp ce BET si BET-C si-au continuat trendul ascendent atingand noi maxime istorice.
Brokerii spun ca a fost vorba de o zi de pauza si se asteapta la revenirea cotatiillor dupa ce se vor mai epuiza ordinele de vanzare.
"Cred ca a fost vorba de o strategie a investitorilor de a sta o perioada pe bara sa vada ce se mai intampla. Volumele nu au mai fost atat de mari ca altadata pentru ca nimanui nu ii convine sa vanda cat actiunile cad cu 3%", spune Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.
Indicele BET-FI castigase in numai cinci sedinte de tranzactionare peste 14% dupa ce o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) permitea societatior de adminstrare a fondurilor sa evite pragul maxim de detienere de 1% la SIF.
"Situatia este insa neclara, si investitorii din afara nu stiu exact care este situatia. Cred ca CNVM ar trebnui sa vina cu lamuriri suplimentare", mai spune Laurentiu Floroiu.
SIF Transilvania a pierdut ieri cel mai mult din randul societatilor de investitii financiare. De altfel, cu o sedinta inainte actiunea urcase cu aproape 10%, iar restul societatilor de pe sectorul financiar inchisesera pe rosu sau aproape de cotatia anterioara.
"Unii dintre investitori s-au gandit ca daca Bucur va castiga procesul prin care cere anularea majorarii de capital de la SIF Transilvania vor avea si ei de castigat, daca pretul ar reveni la normal si nu s-ar mai acorda actiuni", mai spune Floroiu.
Indicele BET a urcat in ultima sedinta bursiera cu 0,56%, valoarea tranzactiilor din piata fiind de 11,9 mil. euro (37,8 mil. lei).
Piata RASDAQ a atins ieri o lichiditate de peste 5,5 mil. euro, la jumatatte fata de piata principala. Companiile listate pe sectorul XMBS au fost din nou printre cele mai vizibile din piata, iar urcarile au continuat. Atlas Gip a fost din nou vedeta pietei, urcand cu 25%, maximul permis intr-o sedinta, dupa o ora de tranzactionare ramanand fara oferta la vanzare. Cu toate acestea, rulajul a fost de 0,47 mil. euro (1,5 mil. lei).

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 2,15%, dupa cinci zile de aprecieri. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 2,29 milioane de euro (7,28 milioane de lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de la Bursa. SIF Oltenia a subscris 19,6 milioane actiuni la Banca Transilvania, in valoare de 2,1 milioane de euro (6,8 milioane de lei) la majorarea capitalului social al bancii. Societatea de investitii financiare a subscris conform dreptului legal de preferinta 1,7% din actiunile noi emise. Pe langa SIF Oltenia, si SIF Moldova a cumparat actiuni ale bancii in valoare de 1,78 milioane de euro (5,65 milioane de lei), reprezentand 4,1% din companie.

Actiunile Compa Sibiu (CMP) au castigat ieri 4,03%, dupa doua sedinte in care au scazut, pe fondul unui rulaj de circa 186.000 de euro (591.000 de lei). Titlurile companiei au pierdut in luna mai circa 27,56%, de la un pret de 1,62 lei/actiune la inceputul lunii, la 1,27 lei/actiune pe 31 mai. In luna curenta, actiunile companiei au crescut cu 19,23% pana ieri. Cel mai mic pret a fost atins in martie, atunci cand pretul actiunilor a ajuns la un nivel de 1,1 lei/actiune. De la inceputul anului, titlurile Compa Sibiu s-au apreciat cu 17,42%, de la un pret de 1,32 lei/actiune la inceputul luni ianuarie la un pret de inchidere de 1,55 lei/actiune in sedinta de ieri.

Titlurile Electroputere (EPT) au sarit ieri cu 14,29%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 106.000 de euro (336.000 de lei). AVAS a anuntat martea trecuta ca oferta grupului saudit Al Arrab pentru Electroputere a fost desemnata castigatoare, in urma anuntului titlurile companiei din Craiova urcand in fiecare sedinta de tranzactionare cu aproape 15%. Din 11 iunie, pretul actiunilor a crescut de peste 4,5 ori. Titlurile companiei s-au apreciat saptamana trecuta de peste 3,44 de ori, de la un pret de 0,2470 lei/actiune luni la 0,85 lei/actiune vineri, in saptamana curenta crescand cu 50%. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 1,28 lei/actiune.

Actiunile Ceramica Iasi (CERE) au sarit ieri cu 18,10%. Titlurile companiei au inregistrat in sedinta trecuta o lichiditate de circa 236.000 de euro (751.000 de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de pe RASDAQ. Zece salariati ai producatorului de placi ceramice au castigat peste 300.000 de euro (un milion de lei) din vanzarea pachetelor de actiuni detinute in cadrul companiei, in cadrul unei oferte private derulate vineri. Pachetele vandute de cei peste 25 de salariati raportati pe RASDAQ reprezinta aproximativ 32% din capitalul social al companiei, iar suma totala incasata de acestia se ridica la aproximativ 33,5 milioane de lei (10,6 milioane de euro).

Titlurile Ardaf au sarit ieri cu 9,94%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 145.000 de euro (462.000 de lei). Consiliul Concurentei a autorizat preluarea controlului asupra companiei de asigurare Ardaf din Cluj-Napoca de catre Sabile Limited, companie controlata de fondul ceh de investitii PPF. Actiunile companiei au pierdut in luna mai circa 8,88%, de la un pret de 0,196 lei/actiune la inceputul lunii la 0,18 lei/actiune pe 31 mai. In luna curenta, titlurile companiei au crescut cu 3,87%, pana la un pret de 0,188 lei/actiune ieri. RASDAQ-C, principalul indice al pietei, a pierdut ieri 9,89%, pe fondul unor tranzactii de 5,65 milioane de euro (17,90 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO