Burse - Fonduri mutuale

Biofarm a pierdut pana acum 1,2 mil. euro pe SIF-uri

15.01.2008, 18:19 16

Biofarm a investit luna trecuta circa 8,2 milioane de euro (30 milioane de lei) in actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), cele trei societati de investitii financiare reprezentand si principalii actionari ai companiei.
De la finele lunii noiembrie a anului trecut, actiunile SIF din portofoliul Biofarm au pierdut peste 15%, iar in aceeasi perioada titlurile Biofarm au inregistrat o scadere de 3,7%.
Conducerea producatorului de medicamente spune ca la realizarea investitiei a avut in vedere faptul ca in urmatoarele luni resursele banesti de care dispunea nu urmau sa fie folosite, in conditiile in care negocierile si pregatirea unor achizitii dureaza o anumita perioada de timp.
"Am achizitionat actiuni de pe piata de toti banii cu exceptia celor necesari pentru activitatea de productie. Investitia a fost gandita ca una pe termen scurt, de 3-4 maximum 5 luni ca sa nu stam cu banii la banca. In aceasta perioada ar urma sa pregatim si sa finalizam un business plan pentru extinderea pe pietele externe", spune Dan Vasile, directorul general al Biofarm Bucuresti.
Compania se afla in discutii cu mai multi producatori de medicamente de pe pietele din regiune si nu exclude nici varianta achizitiei unor portofolii de produse sau distribuitori de medicamente.
"Vrem sa facem din Biofarm o companie la nivel regional. In prezent derulam niste audituri la doua companii din Ucraina si avem in vedere si alti producatori din Moldova si Ungaria. Vrem sa facem sinergie si ceea ce cautam sunt companii cu cota de piata si care au o anumita retea de distributie", au precizat reprezentanti ai Biofarm Bucuresti.
La inceputul lunii decembrie, Biofarm a strans de la actionari 11 mil. euro (peste 39 mil. lei) in cadrul majorarii de capital derulata la finele anului trecut.
Compania a incheiat primele noua luni ale anului trecut cu un profit net in crestere cu 17% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 11,63 milioane de lei (3,52 milioane de euro). Cifra de afaceri a Biofarm a urcat in perioada similara cu 8,7%, de la 41,9 milioane de lei la 45,6 milioane de lei (13,8 milioane de euro).
Principalii actionari ai Biofarm sunt SIF Oltenia, care detine circa 15,1% din actiuni, SIF Moldova cu o participatie de 11% din companie si SIF Banat-Crisana cu 10% din titluri. Tudor Dumitru si alte persoane cu care actioneaza concertat detin 8,42% din capitalul Biofarm, in timp ce fondul de investitii american Julius Baer si-a redus participatia la sub 5%.
Actiunile Biofarm au pierdut ieri 2,8%, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la pretul de 0,52 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei se ridica la 138 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO