Burse - Fonduri mutuale

Boc nu vrea eliminarea pragului la SIF-uri de teama delistarii

Boc nu vrea eliminarea pragului la SIF-uri de teama delistarii
13.10.2009, 23:15 21

Guvernul condus de Emil Boc nu sustine initiativa legislativa deeliminare a pragului de detinere de 1% la SIF-uri in formainitiala, potrivit punctului de vedere oficial trimis Senatului pedata de 15 septembrie, care a fost publicat pe site-ul Senatuluiluni, 12 octombrie.

Aceasta ar putea fi una dintre explicatiile evolutiei de ieri aactiunilor SIF, care in deschiderea sedintei au pierdut pana la 3%,pentru ca sa revina pe final, dupa anuntul caderii Guvernului, sisa inchida pe plus, cu un avans de 1,1%. Pe de alta parte,proiectul propus in iulie de cei 19 parlamentari PD-L, PSD si PNL afost modificat in Comisia de buget si finante din Senat, cu unamendament care prevede majorarea pragului de la 1% la 5%,renuntandu-se astfel la eliminarea totala a acestuia.

Reprezentantii Guvernului nu au fost de acord cu eliminareapragului, motivand ca ar putea conduce la delistarea acestora de pepiata in urma unei concentrari puternice a actionariatului cuefecte negative si asupra actiunilor disponibile la tranzactionare,ceea ce ar avea efecte negative pe termen lung asupra lichiditatiipietei.

"Aceasta concentrare ar putea determina polarizareainstrumentelor de decizie si control asupra societatii in favoareaunui grup de persoane, permitand promovarea intereselor acelui grupin detrimentul intereselor generale ale societatii si ale maseilargi a micilor actionari", se arata in punctul de vedere alGuvernului, semnat de premierul Emil Boc.

Partile bune ale eliminarii pragului laSIF-uri

Pe de alta parte, Guvernul admite ca eliminarea pragului arrezolva o parte din problemele SIF-urilor, cum ar fi posibilitateaatragerii de capital prin emisiuni de noi actiuni, investitoriinefiind conditionati de limitarea subscrierii la un prag dedetinere. O alta influenta pozitiva in perceptia Guvernului arreprezenta-o posibilitatea intrunirii mai usoare a cvorumului siimplicit luarea de masuri de catre actionari.

"De asemenea, prin eliminarea limitei de detinere, se poateajunge la concentrarea detinerilor de actiuni, ceea ce ar puteacrea conditii mai facile pentru intrunirea cvorumului si adoptareahotararilor de catre AGA. Acest aspect ar putea reduce multe dintredificultatile ridicate de cvorum si majoritate prevazute de acteleconstitutive ale SIF inca din 1997", se mai arata in punctul devedere al Guvernului.

O eventuala eliminare a pragului ar face sa dispara problemadetinerilor concertate, care este extrem de greu de realizat si arda posibilitatea actionarilor sa monitorizeze si sa controlezeactivitatea administratorilor.

Totodata, guvernantii cred ca eliminarea pragului la SIF-uri arconduce pe termen scurt la o crestere a volumului si pretuluiactiunilor emise de SIF-uri, cu influente pozitive asupracapitalizarii acestora si a pietei totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO