Burse - Fonduri mutuale

BRD si Transilvania, o treime din tranzactii

20.10.2004, 00:00 15

Actiunile BRD si cele ale Bancii Transilvania s-au aflat ieri in fruntea preferintei investitorilor, rulajele realizate de aceste titluri reprezentand peste 34% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni derulate la Bursa.
In acelasi timp, actiunile ambelor banci au inregistrat aprecieri ieri. Pe fondul unei usoare presiuni la cumparare, actiunile BRD au urcat pe parcursul sedintei pana la un pret maxim de 28.500 lei/actiune, cotatie atinsa cu aproximativ zece minute de inchiderea sedintei. Ordinele de vanzare venite pana la finalul sedintei au coborat pretul cu 500 lei, la nivelul cotatiei de inchidere aprecierea fiind de 2,2%. Tranzactiile cu aceste actiuni au insumat 19,7 miliarde de lei, titlurile BRD fiind cele mai tranzactionate ieri.
Evolutia cursului actiunilor bancii Transilvania a fost marcata de fluctuatii ceva mai puternice, pe aproape tot parcursul sedintei, pretul osciland intre 8.050 lei si 8.100 lei/actine. Cateva tranzactii s-au realizat si la 8.150 lei/actiune, la acest pret stabilindu-se un nou maxim istoric pentru titlurile bancii. Lichiditatea actiunilor a fost in scadere comparativ cu sedinta precedenta, valoarea tranzactiilor de ieri fiind de 14,8 miliarde de lei.
Ieri au revenit la tranzactionare si actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia). Actiunile au fost cotate la deschidere la un pret de 645 lei/actiune, egal cu pretul de inchidere precedent, in primele secunde de tranzactionare cursul urcand pana la 650 lei/actiune, maximul sedintei. La acest pret s-au mai derulat tranzactii si in urmatoarele minute, aceasta cotatie mai fiind atinsa si spre finalul sedintei. Ultima tranzactie s-a perfectat la prteul de 648 lei/actiune, in crestere cu 0,55 fata de cotatia precedenta. Transferurile au totalizat 8,3 miliarde de lei.
Cu exceptia actiunilor SIF Transilvania, titlurile celorlalte SIF - uri au inregistrat aprecieri. Actiunile SIF Oltenia au inregistrat o apreciere importanta, de 3,7%, presiunea la cumparare resimtita pe aceste actiuni mai ales la inceputul sedintei, urcand pretul dupa aproximativ 45 de minute de etranzactionare pana la 7.000 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la un pret cu 50 de lei mai redus. Aceste titluri au realizat cel mai mare rulaj din grupul SIF - urilor, cu tranzactii de 9 miliarde de lei.
Actiunile Petrom au pierdut 3,8%, si lichiditatea actiunilor fiind in scadere semnificativa. Tranzactiile cu aceste titluri au insumat 3,3 miliarde de lei. Ultima tranzactie cu actiunile companiei petroliere s-a realizat la 2.550 lei/actiune, in timp ce pretul minim la care titlurile SNP au fost tranzactionate a fost de 2.540 lei/actiune.
Actiunile Oltchim au mai castigat 5,5%, in conditiile in care ultima tranzactie s-a realizat la 2.290 lei/actiune Cotatia a urcat ieri  pana la un maxim de 2.310 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor a fost in crestere, transferurile cu aceste actiuni depasind 2,3 miliarde de lei. 
Actiunile Impact au fost cotate la inchidere la acelasi pret de luni, de 5.050 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 3,1 miliarde de lei.



Piata RASDAQ
Actiunile Socep au facut obiectul unor tranzactii mari, prin care s-a transferat in total peste 1% din capitalul social al companiei.
Si luna trecuta, in cadrul unor sedinte s-a transferat peste 1% din actiunile Socep, pana in prezent insa nefiind raportata nici o schimbare in structura actionariatului companiei. Actiunile Socep au fost cotate ieri la inchidere la 2.350 lei/actiune, acelasi pret de la finalul sedintei precedente.  Lichiditatea foarte buna inregistrata de actiunile Socep a avut a rezultat si pozitionarea acestor titluri pe primul loc in ceea ce priveste rulajele realizate de actiunile societatilor listate pe RASDAQ.
Un investitor a achizitionat ieri 7,5% din actiunile hotelului Palace Sinaia, platind un pret de 2.000 lei/actiune, egal cu cotatia medie precedenta. Cu actiunile Palace s-au realizat o singura tranzactiei, valoarea acesteia depasind 5,6 miliarde de lei.  cel mai important actionar al hotelului este, conform ultimei raportari, societatea Venta Invest, cu o participatie de 32%. Alti actionari semnificativi sunt fondul de investitii Broadhurst cu o detinere de 13,8%,  Asociatia Salariatilor care impreuna cu membrii consiliului de administratie, controleaza 15,4% din actiuni, dar si persoana fizica Dorel Haiduc, raportat cu o participatie de 12,3%.
Tranzactii mari s-au facut si cu actiunile societatii Metacom Timisoara, in cele trei operatiuni care a implicat aceste titluri transferandu-se peste 10,1% din capitalul social al companiei. Luna trecuta, cativa din actionarii cei mai importanti ai Metacom si-au diminuat participatiile detinute in cadrul societatii. In acelasi timp, societatea Bega Com care detinea 25% din actiuni, a ajuns sa controleze peste 49,4%, in timp ce oamenii de afaceri Valentin si Emil Cristescu au ajuns sa detina participatii de 23,2%, respectiv de 13,6% in cadrul Metacom. Cele mai multe din actiunile transferate ieri au fost tranzactionate la un pret de 135.000 lei/actiune, determinand o apreciere a cursului mediu cu peste 16%. Valoarea transferurilor a fost de 4,4 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au avut o lichiditate in crestere, pe aceste titluri consemnandu-se si o presiune la cumparare, care a urcat pretul cu 6,4%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul maxim al sedintei de 34.900 lei/actiune. Operatiunile au insumat 4,2 miliarde de lei.
Puternic in atentia cumparatorilor s-au aflat si actiunile Sanex, care au castigat peste 9%, pe fondul unor tranzactii de 1,1 miliarde de lei. Cotatia la inchidere a fost de 4.900 lei/actiune.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO