Burse - Fonduri mutuale

Broadhust, ING şi SIF Oltenia se luptă cu Pogonaru pe milioanele de euro de la Prodplast

Broadhust, ING şi SIF Oltenia se luptă cu Pogonaru pe milioanele de euro de la Prodplast
17.10.2010, 23:30 46

Fondul american de investiţii BroahurstInvestment, condus de Siminel Andrei, şi mai multe fonduri deinvestiţii controlate de ING acuză conducerea Prodplast Bucureşti,companie controlată de Florin Pogonaru, preşedintele AsociaţieiOamenilor de Afaceri din România (AOAR), că nu au fost lăsaţi să seretragă din companie şi că le-au fost înşelate aşteptările după cefirma Prodplast Imobiliare s-a listat pe platforma ATS a Sibex şinu pe o piaţă reglementată, aşa cum hotărâseră acţionarii lademararea procesului de divizare.

"Contrar proiectului de divizare, nelistarea o perioadăîndelungată de timp a Prodplast Imobiliare, urmată de o listarenumai pe o piaţa nereglementată, a pus acţionarii înimposibilitatea de a-şi valorifica acţiunile la un preţtransparent, corect, de piaţă", se arată într-un comunicat transmisde Asociaţia Acţionarilor din România.

Printre acţionarii nemulţumiţi se numără fondul de investiţiiING International Romanian Equity Fund, care deţine 1,23% dinProdplast, fondul Broadhurst şi alţi acţionari minoritari.

Producătorul de mase plastice Prodplast Bucureşti (PPL) s-adivizat în 2008 prin desprinderea celor mai valoroase active dinpatrimoniu care au fost preluate de firma imobiliară nou-înfiinţatăProdplast Imobiliare (PPLI).

Brodhurst, care deţine 12,7% din acţiunile Prodplast, s-a opusdivizării atacând proiectul în instanţă fără rezultat însă,procesul fiind câştigat după circa doi ani de conducerea societăţiiîn frunte cu Florin Pogonaru, preşedintele Prodplast şi principalulacţionar al companiei, cu circa 33% din acţiuni.

Fondul american a solicitat conducerii dreptul de a se retragedin societate la un preţ rezultat ca urmare a unei evaluăriefectuate de un evaluator independent. "Consiliul de Administraţieal emitentului Prodplast avea obligaţia legală să solicitejudecătorului delegat la O.R.C de pe lângă Tribunalul Bucureştinumirea unui expert care să determine valoarea acţiunilor.Prodplast nu a cerut numirea unui expert, iar Brodhurst nu a primitniciun răspuns la solicitarea sa de retragere", se arată într-oscrisoare a reprezentanţilor Broadhurst către arbitrul pieţeiCNVM.

Florin Pogonaru spune că obligaţia privind dreptul acţionarilorde retragere din societate trebuia acordat numai dacă firmaProdplast Imobiliare nu se lista.

"Timp de doi ani Prodplast Imobiliare nu s-a putut lista dincauza procesului deschis de Broadhurst pentru anularea procesuluide divizare. Siminel Andrei uitase între timp de problemarăscumpărării pe care o redeschide acum. Este o chestie tacticăprin care încearcă să pună presiune. Noi vrem să listăm încontinuare Prodplast Imobiliare poate chiar şi la Londra dacălucrurile decurg bine", a declarat Pogonaru.

El consideră că în actualul context de criză listarea pe o piaţăreglementată nu este oportună mai ales că titlurile ProdplastImobiliare s-au bucurat de un interes semnificativ de la listarealor pe sistemul alternativ al Sibex, înregistrând rulaje ridicate.În ultimele trei şedinţe s-au transferat pe piaţa Sibex 11,3% dincapitalul societăţii în cadrul unor tranzacţii în valoare de peste9 mil. lei.

"Când m-am dus la depozitarul Bursei m-au ţinut respectivelepersoane într-o conversaţie că nu mă pot primi la depozitar decâtdacă sunt listat. Legislaţia spune că nu mă pot lista dacă nu suntînregistrat la depozitar şi tot aşa. Mai este o chestie că pe piaţareglementată nu te lasă să te listezi dacă n-ai trei ani deactivitate şi Prodplast Imobiliare n-are decât doi", a precizatPogonaru.

El mai spune că există o luptă deschisă cu SIF Oltenia pentrupreluarea Prodplast Imobiliare după ce societatea de investiţiifinanciare a cumpărat recent o participaţie de 7% din acţiunilefirmei imobiliare de pe piaţa Sibex, ajungând să deţină aproape 20%din acţiuni. Pogonaru a răspuns achiziţionând vineri 2-3% dinacţiuni, majorându-şi participaţia la circa 35%.

Firma imobiliară intenţionează să dezvolte un proiect sub formaunui centru comercial, investiţie pentru care are nevoie de 50 mil.lei. În acest context conducerea Prodplast Imobiliare a convocatacţionarii pentru a decide majorarea capitalului cu 25 mil. lei.Firma deţine în prezent circa 19 mil. lei în depozite la termenpotrivit lui Pogonaru.

CNVM l-a sancţionat cu avertisment pe omul de afaceri pentru cănu a lansat în termenul legal de trei luni oferta obligatorie depreluare a Prodplast Bucureşti, după ce la începutul anului adepăşit pragul de control de 33% din acţiuni. "În legătură cuoferta publică de preluare a Prodplast pot să spun că dau înjudecată CNVM pe motiv administrativ că a perturbat preţul de piaţăal titlurilor Prodplast când a anunţat că preţul trebuie calculatpe baza activului net contabil", spune Pogonaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO