Burse - Fonduri mutuale

Broker a dat finantari de 18,5 mil. euro pentru tranzactii in marja

Broker a dat finantari de 18,5 mil. euro pentru tranzactii in marja

Petru Prunea, presedinte Broker Cluj: Noi finantam jumatate din suma necesara achizitiei actiunilor, iar clientul vine si el cu jumatate. Cea mai mare finantare acordata unui client a fost de 9,5 milioane de lei.

12.06.2007, 18:16 34

Societatea de brokeraj Broker Cluj a acordat clientilor finantari pentru tranzactiile in marja in valoare de 61,8 mil. lei (circa 18,5 mil. euro) de la sfarsitul anului trecut si pana in prezent, potrivit presedintelui Broker, Petru Prunea.
"Avem deja 27 de clienti care au apelat la finantari din partea noastra pentru tranzactii in marja, iar valoarea totala a creditelor date de noi se ridica la 61,8 milioane de lei. Noi finantam jumatate din suma necesara achizitiei actiunilor, iar clientul vine si el cu jumatate. Cea mai mare finantare acordata unui client a fost de 9,5 milioane de lei", a declarat Prunea pentru Ziarul Financiar.
Ziarul Financiar a scris ieri ca BT Securities urma sa realizeze primele tranzactii in marja, in conditiile in care nicio societate de brokeraj nu a raportat pana acum realizarea unor astfel de tranzactii, iar reprezentantii Bursei de Valori declarasera ca nu au cunostinta de vreo societate de brokeraj care sa fi realizat tranzactii in marja.
Prunea sustine insa ca Broker a oferit posibilitatea clientilor de a realiza tranzactii in marja inca din 18 decembrie 2006, dar ca nu a raportat acest lucru, deoarece nu este obligatorie raportarea.
"Oferim posibilitatea tranzactionarii in marja pentru toate actiunile tranzactionate pe Bursa de Valori, fara sa impunem restrictii, iar dobanda perceputa clientilor este de 14% pe an. Nu avem nicio perioada fixa pentru acordarea finantarilor, aceasta variind in functie de durata cat clientul pastreaza actiunile. Unii clienti contracteaza o suma si o utilizeaza pentru mai multe tranzactii", a explicat Prunea.
El spune ca finantarile de pana acum au fost acordate din fondurile proprii ale companiei.
"Ne finantam din fonduri proprii. Valoarea angajamentelor in curs este de 0,4 milioane de lei, insa avem disponibilitati de 9 milioane de lei, din care putem acorda finantari. Daca vor veni mai multi clienti interesati de acest serviciu, vom apela si la credite bancare", a precizat Prunea.
El mai spune ca interesul investitorilor pentru astfel de finantari este mai ridicat mai ales in perioadele de desfasurare a ofertelor publice initiale. Ultimele oferte publice derulate pe Bursa, cea a Transelectrica si cea a Alumil, au inregistrat graduri ridicate de suprasubscriere, iar investitorii trebuie sa subscrie sume de cateva ori mai mari decat valoarea actiunilor pe care si-au propus sa le cumpere in cadrul ofertei.
BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, ofera si ea incepand de ieri posibilitatea realizarii de tranzactii in marja, potrivit reprezentantilor societatii. Si alte societati de brokeraj sunt interesate sa ofere astfel de servicii, astfel ca tranzactionarea in marja s-ar putea generaliza in perioada urmatoare, principalul efect fiind cresterea lichiditatii pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO