Burse - Fonduri mutuale

Brokerii au devenit euforici dupa ce au aparut primele semne de revenire

19.05.2008, 19:09 15

Bursa a inregistrat vineri a patra zi consecutiva de cresteri, cel mai important indice al pietei, BET, reusind sa depaseasca nivelul de 7.500 de puncte.
"Eu am fost mereu de parere ca mijlocul lunii va mai coincide cu o revenire a Bursei. Pietele internationale si-au revenit, agentiile de rating spun ca s-a terminat criza, ceea ce ajuta piata romaneasca", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust.
Indicele BET a avut vineri o crestere de 2,82%, in vreme ce indicele de ansamblu al pietei, BET-C, a castigat 2,36%. SIF-urile au continuat si ele trendul ascendent, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, apreciindu-se cu 1,65% vineri, dupa ce joi atinsesera o crestere impresionanta de 5,3%.
"Rapoartele privind PIB-ul din America impulsioneaza piata financiara. Cred ca avem parte de un inceput de trend ascendent, volumele fiind bune si cumparatorii decisi. S-a simtit vineri si o intrare a unor capitaluri straine in piata, cunoscandu-se preferintele investitorilor straini. Ma astept ca in continuare acestia sa inceapa sa revina pe Bursa", spune Simionescu. Bursa a inregistrat vineri tranzactii cu actiuni in valoare de 14,8 milioane de euro (54,3 mil. lei), pe fondul unuia dintre cele mai mari volume din acest an, de 86 milioane de actiuni. Grupul SIF-urilor a inregistrat in sedinta de tranzactionare de vineri un rulaj de 7,4 mil. euro, reprezentand jumatate din totalul tranzactiilor. Piata RASDAQ a atins si ea un rulaj de 2 mil. euro, indicele RASDAQ-C crescand vineri cu 1%. "RASDAQ-ul mai poate oferi surprize placute, fiind inca multi emitenti nedescoperiti, cu un potential important, cu capitaluri mici si rate de profit foarte mari", spune Simionescu.
Pietele internationale au inregistrat si ele aprecieri vineri. Indicele francez CAC 40 a crescut cu 0,4%, indicele german DAX cu aproape 1,1%, in vreme ce indicele FTSE 100 s-a apreciat cu 0,8%. "Si anul trecut am avut parte de un an atipic, cu cresteri in perioada verii si nu la sfarsitul anului, asa cum eram obisnuiti. In urmatoarele doua luni vom avea parte de o evolutie pozitiva, cu cresteri importante. Vor intra in continuare fondurile de pensii in piata, si odata cu revenirea fondurilor straine de investitii vom putea vedea in trimestrul al doilea o continuare a trendului de crestere. Nu cred ca vor mai fi stiri negative majore si ma astept sa avem parte de un an de exceptie in continuare", crede Simionescu.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut vineri cu 1%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 2,1 mil. euro (7,8 mil. lei), reprezentand primul rulaj din piata. SIF-ul a cerut de la AVAS Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM) in locul participatiei de 22% la Automobile Craiova (AUCS). SIF Oltenia detine un pachet de 22% la compania Automobile Craiova, pe care statul, prin contractul semnat cu compania americana Ford, s-a angajat sa le preia de la societate. Participatia SIF Oltenia la AUCS valoreaza circa 25 mil. euro. SNAM detine licentele de exploatare pentru circa 95% din sursele de apa minerala din Romania.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au crescut vineri cu circa 0,5%, pe fondul unui rulaj de 0,5 mil. euro (1,8 mil. lei). Administratorii, directorii si angajatii Rompetrol care au primit la sfarsitul anului trecut optiuni privind actiunile Rompetrol Rafinare, printr-un program de recompensare si motivare, isi pot exercita drepturile, astfel incat sa primeasca din partea grupului contravaloarea titlurilor, dupa ce acestea vor fi vandute. Firma olandeza TRG Stischting, prin intermediul careia se desfasoara programul, a vandut deja actiuni RRC in valoare de 55.000 de euro pentru a satisface cererile de exercitare a optiunilor din partea salariatilor Rompetrol.

Actiunile Amonil Slobozia (AMO) au inregistrat vineri o crestere de 15%, pe fondul unui rulaj de 0,3 milioane de euro (1,1 milioane de lei). Cresterea vine dupa ce producatorul de ingrasaminte chimice a inregistrat in primul trimestru un profit net de 4,8 mil. euro (17,78 mil. lei), cu 62% mai mare decat nivelul bugetat pentru aceasta perioada, in timp ce veniturile totale s-au ridicat la 37,4 mil. euro (138,3 mil. lei), cu 5% peste buget. Cresterea s-a datorat majorarii pretului la ingrasamintele chimice. Afacerile producatorului de ingrasaminte s-au ridicat in primele trei luni ale anului la 20,3 mil. euro (75,2 mil. lei), restul veniturilor provenind din productia stocata.

Actiunile Antibiotice Iasi (ATB) au pierdut vineri 1,4%, pe fondul unei lichiditati de 91.000 de euro (335.000 de lei). Producatorul de medicamente a inregistrat in primele trei luni ale acestui an un profit net de 1,9 mil. euro (7 mil. lei), in scadere cu 36% comparativ cu nivelul de 3,2 mil. euro (10,9 mil. lei), raportat in perioada similara a anului trecut. In aceeasi perioada, Antibiotice a raportat o cifra de afaceri de 13 mil. euro (48,5 mil. lei), in crestere cu 17% fata de perioada similara din 2007. Vanzarile pe piata interna au reprezentat 84% in totalul cifrei de afaceri. Ultima tranzactie cu titlurile Antibiotice Iasi s-a perfectat la pretul de 1,44 lei/actiune.

Actiunile Alro Slatina (ALR) au pierdut vineri circa 3%, pe fondul unui rulaj de 45.000 de euro (166.000 de lei). Producatorul de aluminiu a incheiat primul trimestru cu un profit net de 32 de milioane de euro (118 mil. lei), cu 26% mai redus fata de castigul de 159,3 milioane de lei din perioada similara a anului trecut, pe fondul diminuarii afacerilor cu 15,5%, la 136 de milioane de euro (502 milioane de lei). In primele trei luni din 2007, Alro a avut o cifra de afaceri de 594,6 milioane de lei. Scaderea profitului a fost determinata de cresterea pretului materiilor prime, in special alumina si energie, dar si de oscilatiile puternice ale pretului aluminiului pe bursa de la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO