Burse - Fonduri mutuale

Brokerii au urcat acţiunile BVB cu 5% ca să strângă voturi pentru AGA

17.08.2010, 23:50 25

Bursa a avut parte şi ieri de o şedinţă destul de liniştită, lafinalul căreia indicele BET a marcat un avans de 1,1%, iarSIF-urile s-au apreciat în medie cu 1,5%. Chiar dacă în creştere,valoarea tranzacţiilor s-a menţinut destul de scăzută, respectiv laun nivel de 4,5 mil. euro care a fost susţinut de un transfer cu10% din acţiunile Comat Auto pe piaţa RASDAQ de 2,9 mil. lei.

O creştere puternică au consemnat ieri acţiunile operatoruluiBursei (BVB), care s-au apreciat cu 5,4%, în cadrul unortransferuri în valoare de 0,83 mil. lei cu 0,35% din capitalulsocial.

Brokerii spun că o explicaţie pentru avansul acestor titlurieste că acţionarii încearcă să strângă acţiuni din piaţă pentrua-şi impune deciziile în cadrul adunării generale care a fostconvocată. "Luna viitoare va fi adunare generală la Bursă şiprobabil că se cumpără pentru a strânge mai multe voturi. Cei careau avut de vândut cred că au avut destul timp să o facă dupălistare şi vânzători mari nu mai sunt, iar cumpărători se găsesc",spune Adrian Ciudin, directorul de operaţiuni al firmei de brokerajCarpatica Invest.

Cele mai tranzacţionate din piaţă au fost ieri acţiunile SIFOltenia (SIF5), care au câştigat 1,4% pe un rulaj de 2,4 milioanede lei, urmate de titlurile SIF Moldova, care au plusat cu1,9%.

"Sunt deja trei ani de când este criza aceasta şi ar cam trebuisă se termine odată. Eu zic că suntem pe final. În mod normal, dacănu o să vedem surprize la nivel politic, Bursa ar trebui să creascăîn următoarele luni", este de părere Ciudin.

El mai spune că aproape nimeni nu mai face nimic pe Bursă şivolumele se lasă aşteptate, aceeaşi apatie fiind înregistrată şi pecelelalte burse din afară, ca urmare a perioadei de concedii.

Acţiunile Petrom (SNP) s-au apreciat ieri cu 2,1%, iar cele aleBRD Société Générale (BRD) au închis şedinţa cu un avans de 1,7%.Acţiunile Azomureş Târgu-Mureş (AZO) au continuat să urce, cu 0,9%,pe fondul unui rulaj mai ridicat decât de obicei.

Acţiunile Dafora Mediaş (DAFR) s-au apreciat şi ieri cu 4,5%,după ce compania a raportat rezultate bune pe primul semestru.

Avansuri de două cifre au consemnat acţiunile Oil Terminal (OIL)şi Socep Constanţa (SOCP), care s-au apreciat fiecare cu circa 10%.Rezultatul raportat de Oil Terminal în primele şase luni a depăşitcâştigul înregistrat de firmă în cei doi ani anteriori. Cele douăcompanii au înregistrat profituri în creştere la jumătateaanului.

"Cred că mişcările de pe Oil Terminal şi Socep Constanţa suntmai mult speculative. Poate şi rezultatele au influenţat preţul,dar nu cred că acesta este motivul principal", consideră AdrianCiudin.

Pe plan extern, bursele s-au menţinut pe creştere uşoară, iardupă închiderea şedinţei de la Bucureşti piaţa americană a deschiscu un avans de până la 1%.

La aceeaşi oră, principalii indici europeni consemnau creştericuprinse între 0,6% şi 1%.

Aceasta în ciuda datelor sub estimări din SUA privind numărul deautorizaţii de construire emise în luna iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO