Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca ar fi timpul pentru niste corectii pe Bursa

Brokerii cred ca ar fi timpul pentru niste corectii pe Bursa
18.03.2010, 23:08 83

Bursa de la Bucuresti a inchis si ieri cu cresteri usoare,sustinute de interesul fata de actiunile Petrom, care au plusat cuinca 3,4%. Evolutia buna a acestor titluri a atras indicele BET insus cu 0,7%, in timp ce SIF-urile au inchis usor pe minus, cu 0,1%.Indicele general BET-C s-a apreciat cu 0,8%.

Brokeriisunt de parere ca investitorii ar putea sa-si marcheze profiturile,iar titlurile sa se si corecteze, dupa ce au crescut aproapeneintrerupt in ultimul an.

"Ma astept la niste corectii pe Bursa pentru ca piata a crescutprea mult intr-un timp foarte scurt si se vede o anumita obosealasi plictiseala in piata. Mai este loc de maxime, pentru capreturile sunt inca scazute, dar nu in perioada urmatoare. Deobicei, prin primavara mai aveam si cate o corectie", spuneOctavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a societatiide brokeraj IFB Finwest.

El mai spune ca avansurile inregistrate de bursa americana auvenit mai mult ca efect al unei consolidari a acesteia, in timp pebursa de la Bucuresti investitorii au trecut direct de la actiunilichide la actiuni mai putin lichide, iar piata nu a avut momentede "respiro".

Rulajul pietei pe actiuni a coborat ieri la 7,1 mil. euro, insatranzactiile au fost unele sustinute pe segmentul titlurilor destat, care au cumulat 23,8 mil. euro.

Actiunile Petrom au fost printre cele mai tranzactionate,acestea castigand 3,4% pe fondul unui rulaj de 4 mil. lei.

"Petrom este o actiune solida si cred ca majorarea de capitalcare se anunta este benefica pentru ca intra niste bani in companiesi va fi de bun augur pentru toata lumea", este de parereDragolea.

Toate SIF-urile au inchis sedinta de tranzactionare in stagnare,cu exceptia titlurilor SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut0,6%.

In debutul sedintei, SIF-urile inregistrau scaderi de peste 1%,acestea revenind spre final.

Titlurile producatorului de tevi Artrom Slatina (ART) au saritcu peste 8%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, cea mai marecrestere din piata inregistrand-o insa actiunile Uztel Ploiesti(UZT), care au inchis cu un avans de 15%, dupa ce firma a anuntatrecent ca vrea sa atraga o suma importanta de bani de laactionari.

Titlurile bancare BRD Société-Générale (BRD) si BancaTransilvania (TLV) au inchis pe minus, cu 0,6% si respectiv 0,4%.De cealalta parte, actiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 2,1%si cele ale Transgaz Medias (TGN) au inchis cu o cresterenesemnificativa.

Un avans important au inregistrat si titlurile companieihoteliere Casa de Bucovina (BCM), care au atins un nou maxim dupa oapreciere de peste 9%.

"Ne-am agitat un pic, dar cred ca o sa inceapa din nou operioada de acalmie pe Bursa. Si SIF-urile trebuie sa se maicorecteze. Ma astept in schimb sa creasca actiunile care nu au fostbagate in seama", spune Octavian Dragolea.

Pietele europene inregistrau la inchiderea sedintei de iericresteri usoare, insa au trecut pe minus dupa ce bursa americana adeschis cu o scadere nesemnificativa. Anterior, indicii pieteifutures americane inregistrau cresteri de pana la 0,5%.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor OMV Petrom (SNP), care au urcat ieri cu3,4% si au castigat circa 15% numai in ultima saptamana. Companiaar putea atrage un miliard de euro de la actionari in acestan.
  • Evolutia actiunilor producatorului de utilaj petrolier UztelPloiesti (UZT), dupa ce au sarit din nou cu 15%, pana la un nivelde 5,75 lei/actiune, in urma anuntului privind majorareacapitalului cu 4,7 mil. euro.
  • Evolutia actiunilor SIF, care au reusit sa inchida cu o scaderenesemnificativa, dupa ce au deschis pe minus cu peste 1%. IndiceleBET-FI a inregistrat cea mai mare crestere dintre indicii Burseianul acesta, cu un avans de 34,2%.
  • Evolutia titlurilor Santierului Naval Orsova (SNO), undeactionarii urmeaza sa decida vineri cuantumul dividendelor sibugetul pe 2010. Dividendul brut propus este de 0,4 lei/actiune, laun pret al actiunilor de 6,05 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO