Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că atmosfera de vacanţă de pe Bursă va mai ţine

16.08.2010, 23:48 26

Bursa de la Bucureşti a avut parte şi ieri de rulaje scăzute,investitorii reacţionând pozitiv totuşi la rezultatele raportate demajoritatea companiilor la finele săptămânii trecute.

Indicele BET a urcat cu 1,8%, în timp ce indicele general amarcat o creştere de 1,55%. SIF-urile s-au apreciat în medie cu1,7%. Brokerii spun că investitorii încă nu s-au întors dinvacanţă, iar absenţa străinilor menţine starea de apatie prin careBursa a trecut în ultima lună de zile.

"Evoluţia de pe Bursă nu mai este relevantă pentru că toatălumea este plecată în vacanţă şi nimeni nu-şi dă interesul. Anultrecut perioada de apatie nu a durat aşa de mult pentru că, pe de oparte, în 2010 au fost aceste modificări de Cod fiscal şi lumeaaşteaptă să vadă ce va face, iar străinii nu sunt prezenţi deloc peBursă. Lumea se cam fereşte de România", spune Octavian Dragolea,directorul sucursalei din Bucureşti a societăţii de brokeraj IFBFinwest.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au urcat ieri cu 1,5%, pe fondulcelui mai ridicat nivel din piaţă, de aproape 2,8 milioane de lei.Cel mai mare avans din rândul SIF-urilor a fost consemnat detitlurile SIF Banat-Crişana, care s-au apreciat cu 2,7%.

Titlurile Transgaz Mediaş (TGN) au urcat ieri cu 2,6%, iar celeale Transelectrica au adăugat 0,6%.

Acţiunile Petrom au plusat cu 2,2%, iar titlurile BRD aucâştigat 1,7%. Cotaţia acţiunilor Banca Transilvania (TLV) s-amajorat ieri cu 1,4%.

Acţiunile Azomureş Târgu-Mureş s-au aflat ieri în centrulatenţiei, acestea urcând până la final cu 6,9% pe fondul unui rulajmai ridicat decât de obicei.

Aprecierile vin după ce compania a raportat la finele săptămâniitrecute o creştere de patru ori a profitului net şi de 66% aafacerilor din prima jumătate a anului.

"Acum doi ani, dacă Azomureş raporta rezultate de genul ăsta încreştere cu 15% două zile la rând, iar acum a crescut cu 6%.Acestea sunt posibilităţile Bursei din acest moment. Azomureş setranzacţionează şi acum sub activul net, iar în condiţiilerezultatelor bune nu văd de ce nu ar creşte", spune Dragolea.

O apreciere puternică a fost înregistrată şi de acţiunileTeraplast Bistriţa (TRP), care au urcat cu 4,4%.

Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au pierdut 2,6%, după cecompania a raportat pierderi record în primul semestru, de 177milioane de lei.

Evoluţia Bursei de ieri a fost în contrast cu cea de pe pieţeleexterne, bursele europene consemnând ieri scăderi uşoare, în timpce indicii futures ai bursei americane erau, de asemenea, peminus.

Potrivit Bloomberg, retragerile investitorilor de pe bursaamericană au fost unele record în acest an, bani care se îndreaptăîn prezent cu precădere spre piaţa de obligaţiuni, din cauzaaşteptărilor negative privind mersul economiei.

"Rezultatele companiilor erau cam în zona aşteptărilor. Cred cădin septembrie vom vedea o activitate mare pe Bursă. La ora actualănu se poate spune nici că este o perioadă de acumulare pentru că nusunt nici cumpărători şi nici vânzători", a precizat OctavianDragolea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO