Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca Bursa a intrat in grafic

16.01.2004, 00:00 15

Evolutia preturilor de la Bursa a intrat de cateva zile, conform brokerilor in tendinta caracteristica a acestei perioade a anului: cresteri usoare pana la datele de referinta pentru dividende.
Aceasta a fost si evolutia de ieri a pietei, si care spun brokerii va continua cel mai probabil si in urmataorele saptamani. Indicii BET si BET-C au evoluat ieri la valori mai mari fata de ziua anterioara, dar au revenit la final la valori apropiate de cele de miercuri. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor societatilor de investitii financiare a urcat insa cu 1,7%.
"Cred ca tendinta de ieri, de crestere usoara se va mentine pana la publicarea primelor date financiar ale companiilor, la finalul lunii ianuarie," este de parere Alin Brendea, director de operatiuni Prime Transaction.
Cea mai importanta crestere de iei a apartinut actiunilor companiei de constructii Impact Bucuresti, care au incheiat ziua a 5.300 lei/actiune, cu 2% mai mult fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Impact a fost de 2,2 miliarde de lei.
Brokerii spun ca investitorii in actiuni Impact mizeaza pe continuarea politicii companiei de anul trecut.  "Investitorii mizeaza pe faptul ca Impact va continua si in acest an politica de capitalizare a profitului, care ar putea aduce castiguri importante datorita diferentei mari dintre pretul actiunilor si valoarea nominala," a comentat Brendea. Valoarea nominala a unei actiuni Impact este de 1.000 de lei, ceea ce inseamna ca din de 1.000 de lei profit, societatea va putea acorda o actiune gratuita, dar pe care investitorii o vor putea vinde apoi la un pret mult mai mare.
Actiunile Bancii Transilvania, care au crescut in ultimele zile la fel ca Impact nu au mai tinut ieri ritmul si au coborat cu 1% pana al 5.100 lei/actiune. Actiunile bancii au fost si ieri cele mai tranzactionate de pe piata, cu tranzactii in valoare de 5 miliarde de lei. Cealalta banca de la Bursa, Banca Romana pentru Dezvolatare a inregistrat cea de-a treia zi consecutiva de scadere si a incheiat ziua la 21.600 lei/actiune, cu 0,5% mai putin fata de sedinta anterioara.
O cres tere semnificativa a valorii tranzactiilor si a pretului a apartiunut ieri actiunilor Turbomecanica Bucuresti, care au castigat 2,6% fata de ziua anterioara si au ajuns la 39.000 lei/actiune. Valoarea operatiunilor cu actiunile companiei a fost de 2,6 miliarde de lei, iar brokerii spun ca ascensiunea pretului actiunilor se datoreaza apropierii datei de referinta pentru acordarea dividendelor.



Piata Rasdaq
Grupul american Cargill va fi obligat sa delisteze actiunile Comceral Alexandria de la Bursa Electronica RASDAQ. Americanii au atras in cadrul ofertei de pereluare raportate ieri, actiuni reprezentand 92,8% din capitalul acesteia.
Valoarea actiunilor transferate in cadrul ofertei a fost de 825 miliarde de lei (26 milioane de dolari), principalii actionari care au subscris in cadrul ofertei fiind fondul american de investitii Broadhurst si SIF Oltenia. Pretul oferit de Cargill pentru o actiune Comcereal a fost de 64.227 de lei. Valoarea tranzactiilor de pe piata RASDAQ a atins astfel cel mai mare nivel din acest an, 834 miliarde de lei.
Actiunile unei alte companii din domeniul depozitarii cerealelor, Comcereal Vrancea au inregistrat ieri un salt spectaculos, in conditiile unei valori a tranzactiilor mai mari fata de o zi obisnuita. Investitorii au comparat, probabil pretul de piata al actiunilor societatii cu cel oferit de Cargill pentru Comceral Alexandria. Actiunile societatii au castigat 16,7%, iar cotatia medie a fost de 700 lei/actiune, iar valoarea actiunilor transferate a fost de aproape 100 milioane de lei.
Actiunile Rompetrol SA (Vega) au inregistrat joi prima zi de scadere din aceasta saptamana, iar valoarea tranzactiilor inceput sa scada. Pe parcursul celor 38 de tranzactii in valoare de 657 milioane de lei pretul a oscilat intre 860 si 900 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut 1,2% fata de sedinta anterioara.
Actiunile producatorului de camasi Braiconf Braila au atins ieri un nou maxim istoric la pretul de 35.000 lei/actiune. Cotatia medie a urcat ieri cu 1,6%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 390 milioane de lei.
Banca Comerciala Carpatica a fost reluata ieri la tranzactionare dupa ce actionarii au primit 0,17 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta. Cotatia bancii a scazut cu, 4,5%, mai putin decat se asteptau brokerii, scaderea mica de ieri insemnand de fapt castig pentru actionari. Cotatia de inchidere a fost de 19.500 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate titluri din piata au fost ieri cele ale producatorului de lenjerie de corp Argos Cluj-Napoca, cu operatiuni in valoare de 4,4 miliarde de lei. Pretul actiunilor a crescut cu maximul permis pentru o zi de tranzactionare, cel mai mare pret atins ieri fiind de 300.000 lei/actiune. Pachetele de actiuni transferate au reprezentat 4,6% din capitalul societatii.
Actiunile companiei de asigurari ARDAF din Cluj au coborat ieri sub pragul de 1.300 lei/actine, pretul minim al zilei fiind de 1.270 lei/actiune. Cotatia medie a pierdut 1,8% fata de valoarea anterioara, iar valoarea actiunilor transferate a fost de 65 milioane de lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO