Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca iesirile strainilor vor cauza noi scaderi pe Bursa

Brokerii cred ca iesirile strainilor vor cauza noi scaderi pe Bursa
04.05.2010, 23:09 31

Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de ieri cu cea maimare scadere din acest an, indicele BET-FI coborand cu 5%, in timpce primele 10 titluri lichide de pe piata s-au depreciat in mediecu 4,1%.

Corectiileau venit mai cu seama pe finalul sedintei, dupa aparitia in piata aunor zvonuri privind majorarea taxelor si a TVA la cererea FMI."Cred ca va fi rapus si pragul de 28.000 de puncte pe SIF-uripentru ca sunt tranzactii mari si strainii cam ies de pe actiuni inperioada aceasta a anului. Totul se duce in jos, nu e nimic sa zicica rezista", spune Octavian Dragolea, directorul sucursalei dinBucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest.

Ieri s-au derulat tranzactii cu actiuni pe Bursa in valoare depeste 13 mil. euro, nivel aproape dublu fata de nivelul mediu dinacest an. Totusi in cadrul tranzactiilor de ieri a fost inclus siun transfer cu 7% din capitalul Bancii Carpatica (BCC) pentru sumade 16,8 mil. lei (4 mil. euro).

Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate, acesteacoborand cu 2,7%, in timp ce celelalte SIF-uri au consemnatcorectii mai puternice. Astfel titlurile SIF Transilvania (SIF3) aupierdut ieri 6,1%, iar cele ale SIF Banat-Crisana (SIF1) au inchispe minus, cu 6,2%.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) si cele ale SIF Moldova (SIF2) aucoborat fiecare cu circa 5,5%.

"E volatilitate pe piata americana, pietele europene merg incontradictie, unele cresc, altele scad puternic. Contextul economiceste de vina si bursa noastra fiind de mica adancime, cum iesstrainii, cum se simte. Cred ca scaderile mai pot continua pana la25.000 de puncte pe indicele BET-FI si restul se mai pot duce injos cu 7-8%", este de parere Dragolea.

Pragul de 28.000 de puncte, depasit ieri de indicele BET-FI, eraconsiderat de analistii de pe piata ca unul important din punctulde vedere al analizei tehnice, iar spargerea acestuia ar indica ointoarcere a Bursei pe trend descendent.

Actiunile BRD si Petrom (SNP) au rezistat destul de bine,primele mentinandu-se la nivelul de ieri, iar cele din urmainchizand pe minus, cu 1,9%.

Actiuni mai mici in schimb, precum cele ale Broker Cluj (BRK) siOil Terminal Constanta (OIL), au pierdut ieri peste 11%fiecare.

O scadere puternica au suferit si titlurile TranselectricaBucuresti (TEL), respectiv de 7,6%, iar cele ale Transgaz Medias(TGN) au coborat cu 5,1%.

"De-abia ce se linistise treaba cu Grecia si piata americanaluase o gura de oxigen si au aparut din nou zvonuri ca va veni onoua criza, de parca cineva incearca sa creeze un val de panica.Astfel de momente nu sunt de durata, dar cineva profita de ele",spune Octavian Dragolea.

Corectiile de ieri de pe Bursa au venit pe fondul unor scaderidestul de importante si pe plan european, principalii indici aiburselor de pe continent coborand la aceeasi ora cu peste 1%fiecare.

Indicii americani au deschis ieri dupa inchiderea sedintei de laBursa cu scaderi de circa 1,5%, pe fondul incertitudinilor cuprivire la problemele Greciei.

Analistii externi vorbesc despre raspandirea problemelor dinGrecia, care ar putea afecta si alte economii europene, precumSpania sau Portugalia.

De urmarit astazi

  • Deciziile guvernului la propunerea FMI de majorare a coteiunice si a TVA.
  • Evolutia titlurilor Bancii Carpatica, dupa transferul unuipachet de 7% din capitalul bancii.
  • Evolutia actiunilor Aerostar Bacau (ARS) care urmeaza sapublice miercuri rezultatele aferente primului trimestru din acestan.
  • Evolutia actiunilor Oltchim Ramnicu-Valcea (OTL), care-si vapublica joi rezultatele din primele trei luni ale anului.
  • Evolutia titlurilor Transgaz Medias (TGN), care va publica joidatele financiare aferente primului trimestru al anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO