Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că străinii aşteaptă semnale macro ca să intre pe Bursă

Brokerii cred că străinii aşteaptă semnale macro ca să intre pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu

21.09.2010, 23:57 34

Bursa a crescut marţi cu 1,32% şi a recu­perat astfel corecţiaînre­gistrată în şedinţa precedentă, într-o piaţă în careinvestitorii au fost mai activi la tranzacţionare şi au ridicatlichiditatea cu 66% peste valoarea cumulată a operaţiunilor cuacţiuni din sesiunea de luni.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fostrealizate la preţuri în creştere în medie cu 1,53%, iar titlurilecelor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dusindicele BET-FI cu 2,07% peste nivelul de la finalul şedinţeiprecedente.

Totodată, acţiunile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu numai 0,32% peste referinţă. "Este posibil ca lamomentul de faţă preţurile să îşi găsească un echilibru, ceea ce arface ca starea de mişcare în range (cu variaţii reduse atât pecreştere, cât şi pe scădere - n.r.) să se prelungească. Probabil cămajo­ritatea investitorilor instituţionali încă aşteaptă semnaleclare la nivel macro, pentru a putea să îşi revizuiască politicileinvestiţionale, ceea ce lasă piaţa pe mâna speculatorilor înmomentul de faţă. Cu toate că pe pieţele externe optimismul recenta împins indicii în apropiere de maximele ultimelor şase luni,evoluţia acestora se poate înscrie tot într-o mişcare laterală cutoate că, surprinzător, mai volatilă decât cea de la Bucureşti", adeclarat Bogdan Tudosie, senior trader la divizia de brokeraj a OTPBank.
Totodată, Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al RombellSecurities, consideră că acalmia pieţei este determinată de absenţaunor ştiri, atât de pe plan extern, cât şi intern, care să aibă unimpact vizibil asupra investitorilor.

"Cu toate acestea, nu văd ce anume ar putea determina un nouinteres din partea investitorilor străini pentru piaţa dinRomânia", a mai spus Tod.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 12,3 milioane de lei(2,8 milioane de euro), sumă cu 66% mai mare decât rulajul pieţeiprincipale din şedinţa precedentă, de 7,4 mili­oane de lei (1,7milioane de euro).
Totodată, pe piaţa obligaţiunilor a fost realizată o tranzacţie cu297 de titluri de stat cu maturitate de cinci ani. Titlurile aufost cedate pentru suma de 3,4 milioane de lei (814.000 deeuro).
Acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au fostcele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2,9 milioane de leişi, respectiv,
2,3 milioane de lei.

Rulajul cumulat al celor două titluri a reprezentat 43% dinlichiditatea pieţei principale.
Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF Moldova a fostefectuată la 1,13 lei, în creştere cu 2,73%, iar titlurile SIFBanat-Crişana au avansat cu 1,83%, la 1,11 lei.
Pe plan extern, la finalul şedinţei de la Bucureşti burselevest-europene urcau cu până la 0,8%, după ce la debutul zileiînregistrau corecţii de cel mult 0,2%.
În creştere erau şi majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi deEst, care avansau cu maximum 1,3%, iar bursele din Bulgaria şiUngaria înregistrau corecţii de 0,2% şi, respectiv, 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO