Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că străinii au forţat o intrare şi au săltat preţurile

02.08.2010, 23:01 18

Acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat luni în medie cu 5,44%,într-o piaţă în creştere cu 2,78% şi cu volume de tranzacţionare înrevenire, evoluţia fiind determinată atât de traiectoria burselorexterne, cât şi de încercarea de intrare în piaţă a unorinvestitori străini, potrivit brokerilor.

Majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate încă de ladeschidere la preţuri peste referinţă, investitorii urmândîndeaproape linia ascendentă a pieţelor externe.

Deşi cotaţiile au avansat, în piaţă au fost prezenţi puţiniinvestitori, care au transferat volume reduse de acţiuni.

Astfel, cumpărătorii au fost nevoiţi de mai multe ori să ridicevizibil preţurile pentru a-şi găsi con­trapartea.

Volumele de acţiuni tranzacţionate s-au majorat uşor spreînchiderea zilei, când au fost atinse şi nivelurile maxime aleindicilor bursieri.

Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF)au înregistrat cele mai vizibile variaţii încă de la debutul zilei,când au urcat cu aproape 2%, în timp ce indicele general al pieţeiBET-C a avansat cu numai 0,4%.

Punctul maxim de creştere al indicelui BET-FI a fost înregistratcu puţin înainte de închidere, când cotaţiile titlurilor celorcinci SIF-uri avansau în medie cu 6,2%. Pe de altă parte, nivelulmaxim al indicelui general al Bursei a fost atins chiar la finalulşedinţei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni în funcţiede lichiditate, analizate de indicele BET, au fost efectuate lapreţuri în creştere în medie cu 3,44%, iar titlurile companiilordin sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,8% peste nivelulde vineri.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 19,7 milioane delei (4,6 milioane euro), sumă cu 71 de procente mai mare comparativcu rulajul de vineri, de 11,5 milioane lei (2,7 milioane euro).

"Pe fondul evoluţiilor pozitive ale pieţelor internaţionale,investitorii autohtoni au intrat astăzi mai puternic la cumpărare,iar din cauza lichidităţii scăzute preţurile au urcat simţitor,chiar dacă la deschiderea şedinţei aceştia nu îşi făcuseră încăprezenţa în piaţă", a declarat Mihai Mureşian, trader la firma debrokeraj Intercapital Invest.

Directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK) Darie Moldovanconsideră că majorările accelerate, în special ale acţiunilor SIF,au fost determinate şi de intrarea unor investitori străini înpiaţă.

"Mi se par prea abrupte creşterile înregistrate azi faţă deşedinţele de săptămâna trecută. Creşterile sunt forţate, pentru căs-au tranzacţionat volume reduse, iar preţurile au urcat accelerat.Este posibil să fie vorba de încercarea unui jucător străin de aintra în piaţă", a afirmat Moldovan.

Investitorii nu au avut o reacţie vizibilă la rezultatelefinanciare se­mes­triale anunţate de BRD înainte de debutulşe­dinţei.

"Rezultatele BRD, cea mai importantă ştire de astăzi, nu cred căau avut o influenţă foarte mare în creşterea preţului titlurilorbăncii, ci mai degrabă ascensiunea cotaţiei a fost determinată decorelarea pieţei noastre cu cele internaţionale", a mai spusMureşian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO