Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Criza politica a decuplat Bursa de pietele externe

Brokerii: Criza politica a decuplat Bursa de pietele externe
08.10.2009, 23:23 26

Bursa de la Bucuresti a urcat usor in sedinta de tranzactionarede ieri, in ciuda avansurilor inregistrate de principalii indici depe pietele bursiere internationale.

BET,indicele celor mai lichide companii din piata, a pierdut ieriaproape 1,1%, in vreme ce BET-C, indicele general al pietei, acrescut cu 0,1%.

Societatile de investitii financiare au inregistrat un avansusor ieri dupa corectiile puternice de miercuri, indicele deansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu aproape 0,7%.

Indicele sectorului energetic, BET-NG, a scazut ieri cu 0,4%, inconditiile in care cele mai importante societati din cadrulindicelui au inregistrat evolutii contrare. Titlurile Petrom (SNP)au pierdut ieri 3,7%, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchisla nivelul de miercuri, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN) auavansat cu 0,6%.

"La noi se simte un nou val de neancredere cauzat de situatiapolitica in conditiile in care este posibil ca Guvernul sa fie datjos. Au aparut multi vanzatori in piata iar cumparatorii suntreticenti. Cred ca situatia este destul de delicata pentru Romaniaceea ce face ca Bursa de Valori sa nu se mai coreleze cu pieteleexterne. Ieri, in contexul extern favorabil, Bursa ar fi trebuit sacreasca cu 3-4%. Am fi avut o sedinta foarte buna", spune GabrielNecula, directorul adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Acesta este de parere oricat de corelati am fi cu pieteleinternationale, o posibila cadere a Guvernului ne-ar rupe deevolutia acestora.

"La toate problemele economice pe care le avem daca se maiadauca o criza politica si o cadere a guvernului piata va avea desuferit. Acum la nivel politic se duce o lupta de schimbare adirectorilor din companiile publice si nimeni nu cred ca se maiocupa de sarcinile de serviciu", spune Necula.

Bursa a inregistrat ieri o lichiditate de 17,6 mil. lei (4,1mil. euro), in vreme ce piata RASDAQ a atras un rulaj de 0,6 mil.lei (145.000 de euro). In acelasi timp, investitorii au realizatieri tranzactii cu obligatiuni in valoare de 1,3 mil. lei (0,3 mil.euro), in vreme ce unitatile de fond si contractele futures nu auatins rulaje mai mari de 80.000 de lei (circa 19.000 de euro).

SIF Oltenia (SIF5) continua sa fie cea mai lichida companie dinpiata, inregistrand ieri un rulaj de 3,5 mil. lei (0,8 mil. euro),pe locul al doilea plasandu-se BRD SocGen (BRD), cu o lichiditatede 3,1 mil. lei (0,7 mil. euro). Printre cele mai lichide companiis-au numarat ieri si Rompetrol Rafinare (RRC) si Biofarm Bucuresti(BIO), cu tranzactii totale invaloare de 1,4 mil. lei (0,3 mil. euro), respectiv de 1,2 mil. lei(0,3 mil. euro).

"Criza politica cu care se confrunta in momentul de fata Romaniase reflecta in cursul valutar si in Bursa de Valori si nu putem safim indiferenti la ceea ce se intampla in momentul de fata. Vorconta si evolutiile pietelor externe. Daca acestea vor creste,criza de la noi va opri aprecierile de la Bucuresti, iar dacapietele externe vor scadea, atunci Bursa de Valori va cunoastecorectii si mai mari", concluzioneaza Necula.

Inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri,indicele francez CAC-40 se aprecia cu 1,2%, indicele german DAX cu1,2%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Anglia crestea cu 0,5%. InStatele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) adeschis in crestere cu 0,8% ieri.

De urmarit astazi:

  • Reactia pietelor internationale la rezultatele financiarepozitive raportate de Alcoa, cel mai mare producator de aluminiu lanivel mondial, in trimestrul trei
  • Evolutia actiunilor Biofarm Bucuresti (BIO), dupa ce acestea aucrescut ieri cu 7,4%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO