Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la Varsovia intra in Romania pe la Sibiu

12.10.2007, 19:14 13

Bursa de Valori din Varsovia a intrat in actionariatul Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu, societatea care opereaza principala piata locala de contracte financiare derivate, in cadrul operatiunii de majorare a capitalului social derulata de aceasta din urma, afirma experti apropiati tranzactiei.
Desi pachetul de actiuni preluat reprezinta doar circa 2% din capitalul Bursei din Sibiu si valoreaza sub 300.000 de euro, intrarea polonezilor in actionariat reprezinta primul pas concret pe care un operator bursier extern il face pe piata locala. In plus, Bursa din Varsovia ar putea sprijini piata de la Sibiu in competitia cu Bursa de la Bucuresti. Bursa de la Varsovia este a doua mare piata bursiera din Europa Centrala si de Est dupa cea de la Viena.
Reprezentantii bursei de la Sibiu si ai celei din Varsovia nu au dorit sa comenteze aceste informatii. Tranzactia ar putea fi anuntata oficial astazi, cand actionarii Bursei din Sibiu sunt convocati intr-o Adunare Generala a Actionarilor in care urmeaza sa fie informati cu privire la majorarea capitalului.
Romania si Ucraina sunt principalele tinte de expansiune externa a bursei poloneze, conform declaratiilor lui Ludwik Sobolewski, presedintele Bursei din Varsovia, citate de Czech Business Weekly. Bursa de la Varsovia a abandonat negocierile pentru preluarea de pachete de actiuni la bursele din Bulgaria si Slovenia.
Dupa aceasta tranzactie polonezii urmeaza sa aiba drept de preemtiune la cumpararea de actiuni suplimentare la Bursa din Sibiu atunci cand alti actionari vor dori sa vanda. O parte din actionarii Bursei din Sibiu sunt companii al caror obiect de activitate nu are legatura cu piata de capital, iar o parte din acestia ar putea renunta la actiunile pe care le detin. Cealalta parte a capitalului este impartita intre societatile de brokeraj care activeaza si pe piata de la Bucuresti.
Pe de alta parte, polonezii ar putea sprijini Bursa de la Sibiu pentru lansarea unei piete de actiuni "spot" care sa intre in competitie cu piata de la Bucuresti. Bursa din Varsovia este detinuta integral de statul polonez.
O preluare a Bursei de la Sibiu de catre Bursa din Varsovia sau o alta entitate nu este insa posibila in prezent. Legislatia pietei de capital nu permite unui actionar al unei burse sa detina mai mult de 5% din drepturile de vot. Conducerea Bursei din Sibiu a discutat insa in ultimele luni cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare despre posibilitatea amendarii acestei prevederi.
Bursa de la Sibiu si Bursa de la Bucuresti au intrat in concurenta directa in urma cu un an dupa ce negocierile de fuziune dintre cele doua piete au esuat. Bursa de la Bucuresti a lansat piata de produse financiare derivate, iar Bursa de la Sibiu a anuntat intentia de a lansa o piata de actiuni, inclusiv prin atragerea in actionariat a unei burse externe. Pe piata de la Sibiu se tranzactioneaza in prezent contracte financiare derivate (futures si options), avand in principal ca suport actiunile tranzactionate pe piata de la Bucuresti.
De intrarea in actionariatul Bursei de la Sibiu se mai aratasera interesate piata de derivate Eurex, parte a grupului Deutsche Borse si OMX, operatorul pietelor bursiere din tarile nordice, conform declaratiilor reprezentantilor Bursei din Sibiu. In actionariatul Bursei de la Sibiu a mai intrat cu ocazia majorarii de capital si banca de investitii Morgan Stanley, care a cumparat un pachet de 10 actiuni in valoare de circa 5.000 de euro. Cel mai important actionar al Bursei din Sibiu este in prezent societatea de brokeraj HTI Valori Mobiliare, care detinea direct si indirect peste 17% din actiuni. HTI, controlata de Daniel Tepes, este insa pe cale sa fie preluata de Morgan Stanley, conform informatiilor de pe piata.
Bursa din Varsovia, a cunoscut o dezvoltare puternica in ultimii ani datorita legislatiei poloneze privind fondurile de pensii. Acestea nu pot investi in actiuni decat pe bursa locala, ceea ce a determinat multe companii straine sa se listeze la Varsovia in cautarea de lichiditati.
Piata de la Varsovia are o capitalizare de circa 230 de miliarde de euro, din care 80 de miliarde de euro reprezinta valoarea companiilor straine listate pe piata. Valoarea zilnica a tranzactiilor de la inceputul anului a fost in medie de aproape 500 de milioane de euro.
In prima jumatate a anului, valoarea medie zilnica a contractelor futures tranzactionate la Sibiu s-a ridicat la circa 17 milioane de euro, insa tranzactiile de la Sibiu se realizeaza in marja, astfel ca sumele vehiculate pe piata sunt semnificativ mai mici.
Bursa de Valori Bucuresti, inclusiv piata RASDAQ, are o capitalizare de 35 de miliarde de euro, valoarea zilnica medie a tranzactiilor de la inceputul anului ridicandu-se la 21 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO