Burse - Fonduri mutuale

Brokerii mizează acum pe revenirea acţiunilor Fondului Proprietatea

Brokerii mizează acum pe revenirea acţiunilor Fondului Proprietatea

Autor: Stefan Musgociu

01.06.2011, 23:48 1413

Bursa a crescut cu 1,73%, într-o piaţă în care tran­zac­ţiile cuacţiunile Fon­dului Proprietatea (FP) au dus lichiditatea lanivelul maxim al ultimelor trei luni, după informaţiile că statul apierdut controlul în AGA la FP. Ordinele mari de cumpărare auridicat preţul titlurilor cu 3,3%.

Potrivit datelor ANRP, statul a pier­dut controlul în AGA dela FP, după ce pachetul deţinut de Ministerul Fi­nan­ţelor a scăzutla 24,54%, astfel că statul nu mai poate impune deciziile înAGA.

"Ştirea că statul a pierdut controlul a cântărit mai mult îndeciziile investi­to­rilor de a cumpăra astăzi decât volumul marede acţiuni transferat de la stat şi care la un moment dat va intraîn piaţă. E clar că atunci când vor intra acţiunile respective înpiaţă vom vedea unele corecţii, însă piaţa reacţionează acum laideea că Fondul poate fi preluat de investitori şi în AGA nu va maidecide statul, care ş-aşa ştim că nu este un ma­nager bun", adeclarat direc­torul de tranzacţionare al Car­pa­tica Invest AdrianCiudin.

El a adăugat că era de aşteptat o revenire a acţiunilor FonduluiPro­prie­tatea, deoarece corecţiile din ultimele şedinţe nu aureuşit să ducă preţul sub cotaţia minimă atinsă de la listare, de0,48 lei/titlu. Minimul a fost înregistrat în şedinţa din 25mai.

Totodată, directorul general adjunct al Intercapital InvestAdrian Lupşan crede că preţul din şedinţele anterioare alacţiunilor FP reflectă deja impactul noilor titluri care vor intraîn piaţă, întrucât investitorii au anticipat o corecţie încă de laînceputul lunii.

"Acesta este farmecul pieţei. Atunci când vine o ştire nu negândim că poate informaţia era deja cuantificată în piaţă. Totuşi,acţiunile Fondului Proprietatea vin după ce au căzut de la nivelulde 0,67 lei (de la listare - n.r.). Mâine - poimâine ANRP nu maiare acţiuni şi nici n-o să mai vedem discount de 50% la preţul dinpiaţă. Mă aştept să-l mai vedem în pre­ţuri mici maximum două luni,după care esti­mez iniţierea unui trend ascendent de lungă durată.Şi parcă văd că FP la sfâr­şit de an va fi 0,7-0,75 lei, iar mulţiin­ves­titori vor spune: «Ah! De ce n-am cum­părat şi eu la0,49-0,5 lei?!»", a afirmat Lupşan.

La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, era în creştere cu 2,01%, iar acţiunile com­pa­niilor dinsectorul energetic au ridicat in­dicele BET-NG cu 1%. AcţiunileFon­dului au amplificat la 1,98% ascen­siunea indicelui BET-FI,care include şi titlurile celor cinci SIF-uri. Acţiunile a treidintre SIF-uri au înregistrat însă rulaje reduse.

"Nu este un interes ridicat pentru SIF-uri, deoarece majoritateainvesti­to­rilor aşteaptă decizia de joi de la CurteaConstituţională în privinţa constitu­ţio­na­lităţii pragului. Deşio situaţie similară a mai fost în urmă cu doi ani, pragul a fosttotdeauna o chestiune delicată şi spe­culatorii au reacţionat lainformaţiile care au tot apărut în timp pe această temă", a spusCiudin.

Acţiunile Oltchim (OLT) au urcat din nou cu 15%, limita maximăde va­riaţie pentru majoritatea titlurilor de la BVB, şi au ajunsla preţul de 1,15 lei.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Fondului Proprietatea (FP) după ce participaţiastatului a scăzut sub 33%. Ieri s-au tranzacţionat pe Bursă 1,75%din acţiunile fondului, iar preţul a crescut cu 3,3%.

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au crescut din noucu 15% în şedinţa de ieri, după ce grupul german PCC a anunţat că acumpărat marţi aproape un milion de acţiuni. Ieri PCC a maicumpărat 400.000 de acţiuni.

  • Titlurile SIF-urilor, în condiţiile în care astăzi CurteaConstituţională ar trebui să se pronunţe privindconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă din 2005 prin care afost majorat pragul de deţinere de la 0,1% la 1%, la solicitareaSIF Transilvania.

  • Acţiunile Electromagnetica (ELMA), la care SIF Oltenia (SIF5) acumpărat în ultimele şedinţe pachete semnificative de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO