Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu pot, iar bancile nu vor

12.08.2008, 19:21 19

Cele mai multe dintre societatile de brokeraj de pe piata sunt inca in proces de modificare a softurilor pentru a permite intermedierea tranzactiilor cu titluri de stat, din cauza perioadei scurte de timp intre furnizarea datelor tehnice de catre Bursa si inceperea efectiva a tranzactionarii acestor instrumente prin sistemul de tranzactionare a acesteia.
De altfel, cele mai multe dintre societatile de brokeraj nu au stabilit nici oferte de comisioane pentru tranzactionarea acestor instrumente. Brokerii spun insa ca bancile, care au format pana acum doua saptamani singura piata a titlurilor de stat nu au nici un interes sa tranzactioneze pe Bursa.
Brokerii spun totusi ca daca un client de-al lor ar dori sa realizeze si acum o tranzactie cu titluri de stat tehnic, acest lucru este posibil, doar ca sistemul nu e disponibil pentru moment pentru un numar ridicat de clienti.
"Deocamdata realizam niste modificari la software pentru a integra aceste instrumente. Cand vor fi disponibile, comisionul va fi negociabil in functie de valoarea tranzactiei. Titlurile de stat se adreseaza in special fondurilor de investitii, care la noi sunt mici si putine. Cred totusi ca in timp vor deveni din ce in ce mai lichide", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul Broker Cluj.
Bursa de la Bucuresti percepe un comision de tranzactionare a titlurilor de stat de 0,0009%, adica la o tranzactie de un milion de lei comisionul Bursei este de 9 lei.
In cazul comisioanelor percepute de casele de brokeraj, acestea ar putea fi undeva intre 0,2% si 0,03%, potrivit unor estimari ale brokerilor. De altfel prima tranzactie de pana acum de pe piata titlurior de stat a fost intermediata de partea cumparatorului de Intercapital Invest. Aceasta a avut loc in prima zi de tranzactionare si s-a ridicat la circa 300.000 de euro.
"Am cumparat pentru un fond de investitii, iar vanzatorul a fost o banca", a spus pentru ZF Adi Lupsan, director general adjunct la Intercapital Invest.
El spune ca Intercapital practica comisioane cuprinse intre 0,15 si 0,03% pentru clientii care vor sa tranzactioneze titluri de stat.
Cei mai multi dintre brokeri sunt de parere ca tranzactiile cu titluri de stat vor fi lichide doar in masura in care pe viitor se vor face noi emisiuni primare de obligatiuni pentru care distributia sa se faca prin intermediul Bursei.
"Cred ca in timp, cel putin fondurile de investitii vor dori sa isi transfere portofoliile de obligatiuni de la banci pe Bursa. Si cred ca in timp, lichiditatea va creste, spune Adi Lupsan de la Intercapital.
"Pana nu se vor face niste oferte primare de titluri de stat prin intermediul Bursei nu or sa fie tranzactii pe aceste instrumente pentru ca cele din prezent au fost emise prin circuitul bancar, iar detinatorii lor nu sunt obisnuiti cu Bursa", spune Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.
El este de parere ca tranzactionarea acestor instrumente pe Bursa va aduce un plus de transparenta, in prezent bancile impunand propriile cotatii clientilor proprii.
"Bursa va oferi o transparenta in ceea ce priveste piata titlurilor de stat. Fondurile cer in prezent cotatiile pe aceste instrumente de la banci, la niste nivele pe care le stabilesc ei si asa cum vrea banca. Nici bancile n-au interesul sa faca aceste tranzactii prin sistemul Bursei pentru ca-si iau comision", considera Chisu.
Pe de alta parte brokerii bancilor sunt de parere ca motivul lipsei de lichiditate al acestor instrumente il reprezinta diferenta mare dintre dobanda la care au fost emise titlurile afisate de Bursa si dobanzile actuale, care sunt semnificativ mai ridicate.
"Cauza principala pentru care nu se tranzactioneaza titlurile de stat in prezent este ca acestea au fost emise cu ceva vreme in urma, la niste rate de dobanda de circa 8%, iar dobanda de acum de pe piata este undeva intre 10% si 12%. Daca detinatorii lor le-ar vinde, acum ar pierde foarte mult. Cand dobanzile cresc, pretul instrumentelor cu venit fix scade", a precizat Valerian Ionescu, directorul departamentului de tranzactionare al BCR.
El mai spune ca fondurile mutuale ar fi interesate sa cumpere titluri de stat dar nu s-ar intelege la pret cu detinatorii lor tocmai din aceasta cauza.
"Emisiunile noi s-ar putea face la nivele ale dobanzii mai apropiate de cele din piata, astfel ca aceste instrumente ar putea fi mai lichide. Cu siguranta titlurile de stat au viitor. Probabil ca la un moment dat dobanzile vor cobori si vom vedea si volume pe acestea", a conchis Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO