Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se roaga ca luna cadourilor sa vina mai repede

03.12.2007, 17:32 19

Decembrie va fi, in opinia celor mai multi dintre brokeri, o luna de cresteri generale pe Bursa de la Bucuresti, venite dupa perioada de circa 4 luni in care piata a pierdut cea mai mare parte a randamentului inregistrat de la inceputul anului.
Ei sustin aceste afirmatii cu ajutorul cotatiilor joase la care au ajuns cele mai multe dintre titluri, dar si cu revenirea unui sentiment pozitiv in piata, in urma aparitiei unor vesti economice incurajatoare. "Decembrie va fi o luna de cresteri. Cred ca va urma o perioada de cateva luni de urcare pe piata romaneasca. Daca economia isi va pastra rata de crestere, scaderile de pe Bursa ar trebui sa se opreasca. Altfel ar fi vorba de o inversare de trenduri", spune Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial.
Vineri a fost o zi de revenire puternica in piata, cu urcari de 2,9% pe BET si 2,6% pe societatile de investitii financiare. "Cred ca vom avea crestere pe decembrie pe Bursa. Probabil ca trendul nu va fi insa atat de puternic, ci mai degraba moderat", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
Statisticienii au anuntat o crestere de 5,7% pe al treilea trimestru pentru produsul intern brut al Romaniei, rata situandu-se peste asteptari.
Si la nivelul pietelor internationale lucrurile capata o directie optimista, saptamana trecuta fiind cea mai rentabila pentru actiunile din Europa, acestea nemaiinregistrand o astfel de urcare saptamanala din luna iunie. Optimismul vine pe fondul semnalelor conform carora Fed va intreprinde o noua reducere a dobanzii de referinta in aceasta luna, pentru a evita intrarea in recesiune a celei mai mari economii mondiale.
La noi, societatile de investitii financiare inregistreaza un randament fata de inceputul anului de doar 12,5%, nu toate cele cinci societati fiind pe plus insa. "Nimeni nu se astepta la randamente atat de scazute, avand in vedere ca 2007 a fost si anul intrarii in Uniunea Europeana", spune Ceuca.
"Randamentele sunt printre cele mai scazut din ultimii ani. Trendurile nu coincid insa intotdeauna cu anii calendaristici, si de aceea ma astept la o recuperare pentru urmatoarele luni. Cred insa ca pana la sfarsitul anului societatile de investitii financiare vor avansa fara dificultati cu circa 10%", spune Nicolae Pascu.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au crescut vineri cu 3,93%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 2,7 milioane de euro (9,54 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. Grupul SIF-urilor a inregistrat o lichiditate de 8,04 milioane de euro (28,34 milioane de lei), reprezentand circa jumatate din totalul tranzactiilor din piata, de 16,12 milioane de euro (56,38 milioane de lei). BET-FI, indicele care prezinta evolutia de ansamblu a societatilor de investitii financiare, a crescut vineri cu 2,6%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat vineri la un pret de 3,17 lei/actiune.

Acsiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au crescut vineri cu 3,48%, pe fondul unui rulaj de circa 1,19 milioane de euro (4,23 milioane de lei), printre primele zece din piata. Titlurile bancii au crescut de la inceputul anului cu 20,2%, crescand de la pretul de 19,8 lei/actiune din prima sedinta din ianuarie. Luna trecuta a adus pentru actiunile BRD o pierdere de circa 10%, scazand de la un pret de 26,2 lei/actiune la inceputul lui noiembrie. In octombrie, titlurile bancii au conoscut o pierdere nesemnificativa, de 0,1 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile Bancii Romane pentru Dezvoltare s-a perfectat in sedinta de vineri la un pret de 23,8 lei/actiune.

Actiunile Policolor (PCL) s-au apreciat vineri cu 1,22%. Fondul de investitii RC2 a achizitionat recent un pachet de circa 550.000 de titluri ale producatorului de vopsele, reprezentand circa 0,8% din capitalul social al companiei. Tranzactia s-a realizat la un pret mediu de 4,1 lei/actiune, valoarea acesteia ridicandu-se la 2,2 milioane de lei (0,64 milioane de euro). Compania este controlata de trei fonduri de investitii, care detin impreuna peste 58% din actiuni. Romanian Investment Fund Cyprus detine un pachet de 39,4%, Romanian Reconstruction Cyprus 10,6%, iar RC2 detine circa 8,5%, in vreme ce Fondul Romano-American pentru Investitii controleaza 32,9% din Policolor.

Actiunile Imotrust Arad (ARCV) au sarit vineri cu 7,53%. Dezvoltatorul imobiliar a raportat dupa primele noua luni ale anului un profit net de 4,72 mil. euro (15,59 mil. lei), de 3,6 ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Intreg profitul companiei a provenit din operatiunile financiare, care au inregistrat un rezultat pozitiv de 6,3 mil. euro (20,9 mil. lei). Compania are in derulare o majorare de capital social cu aporturi in numerar din partea actionarilor in valoare de 3 mil. euro (10,68 mil. lei) si intentioneaza sa se transfere la categoria a II-a a Bursei de Valori. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 1,57 lei/actiune.

Actiunile Armax Gaz Medias (ARAX) au sarit vineri cu 14,15%, pe fondul unui rulaj de circa 0,62 milioane de euro (2,17 mil. lei), primul de pe piata RASDAQ. Compania a raportat dupa primele noua luni afaceri nete in crestere cu 58,7% fata de perioada similara a anului trecut, de la 19,59 milioane de lei (5,56 milioane de euro) la 31,1 milioane de lei (8,82 milioane de euro). Profitul realizat de companie a crescut si el fata de perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, cu 14,26%, de la 4,39 milioane de lei (1,24 milioane de euro) la 5 milioane de lei (1,42 milioane de euro). Ultima tranzactie cu titlurile Armax Gaz s-a perfectat vineri la un pret de 0,355 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO