Burse - Fonduri mutuale

Brokerii si-au amintit de vanzare

20.02.2004, 00:00 11

Vanzatorii au fost mai activi ieri la Bursa, mai ales in a doua parte a zilei, astfel ca jumatate din actiuni au incheiat sedinta in scadere. Dupa o evolutie oscilanta, indicele societatilor de investitii financiare au atins din nou un maxim istoric.
SIF Banat-Crisana a fost suspendata ieri dupa ce a convocat Adunarea Generala anuala, data de refeninta, care va identidfica actionarii ce vor incasa dividendele, fiind 4 martie. Dintre cele patru SIF-uri tranzactionate ieri doar Transilvania a mai urcat cu 50 de lei fata de cotatia de referinta, actiunile celorlalte trei ramanand la preturi identice.
Indicii BET si BET-C au incheiat ziua in scadere in ciuda ascensiunii actiunilor Petrom, care au inregistrat ieri cel mai mare pret de inchidere de la listarea la Bursa, 1.720 lei/actiune, cu 3% mai mare decat miercuri. Bancile au incheiat insa sedinta de tranzactionare cu o scadere medie de 1,5%.
Actiunile Bancii Transilvania au fost cele mai tranzactionate cu operatiuni in valoare de 18 miliarde de lei si au incheiat ziua la 5.800 lei/actiune, in timp ce BRD a cobotrat la 27.100 lei/actiune.
Scaderile sunt explicabile prin faptul ca unii din investitoerii de la Bursa au inceput sa isi marcheze profiturile. "Era normal ca piata sa scada dupa cresterile spectaculoase din ziua anterioara. Zilele urmatoare vor fi decisive pentru tendinta de pe piata," a comentat Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker din Cluj. Din cele 60 de actiuni tranzactuionate ieri, 30 au inregistrat scaderi de pret.
Una dintre cele mai importante scaderi a aprtinut actiunilor producatorului de medicamente Antibiotice Iasi, care a pierdut peste 6% din pretul actiunilor, pe fondul unei lichiditati ridicate Ultima tranzactie cu actiuni Antibiotice s-a realizat la 2.950 lei/actiune.
Impact a pierdut aproape 1% din pretul de miercuri in conditiile in care brokerii se asteptau la cresterea presiunii la vanzare dupa ce compania a anuntat ca va acorda actionarilor dreptul de a subscrie actiuni la un pret mai mic decat cel de pe piata. Analistii apreciaza ca unii actionari isi lichideaza deja o parte a detinerilor pentru a putea participa la majorarea de capital. Actiunile Impact au incheiat ziua la 5.800 lei/actiune.
Actiunile Turbomecanica au fost insa mult mai solicitate de cumparatori decat intr-o zi obitinuta, iar cotatia a urcat cu aproape 7% pana la 48.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Turbomecanica a fost de 5,9 miliarde de lei.



Actiuni gratuite la Bermas
Producatorul de bere Barmas Suceava a convocat ieri Adunarea Generala a actionarilor pentru a aproba includerea in capitalul social a rezervelor. Actionarii companiei de la data inregistrare, 31 martie, vor primi in medie 0,34 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta. Actiunile Bermas au urcat ieri la Bursa cu 3,6% pana la 22.800 de lei.



Piata Rasdaq
Lichiditatea redusa a pietei nu a impiedicat indicii Rasdaq - C si RAQ - I sa inregistreze cresteri de 0,37%, respectiv 0,43% comparativ cu valorile precedente.
Societatea de asigurare Ardaf Cluj - Napoca a inregistrat o valoare a tranzactiilor redusa, doar 416 milioane in comparatie cu rulajul de 10 miliarde lei din sedinta anterioara. Cotatia medie a crescut, insa, cu 3,97%, actiunile Ardaf fiind tranzactionate la preturi cuprinse intre 1.310 lei si 1.380 lei/actiune. Evolutia titlurilor Ardaf urmeaza modelul de la inceputul anului trecut, cand dupa o perioada sustinuta de scadere a pretului de tranzactionare, actiunile Ardaf au intrat pe un trend puternic ascendent.
Performerul zilei, din punct de vedere al transferurilor realizate, a fost producatorul de ulei Argus Constanta cu operatiuni care au depasit 5 miliarde lei. Aprecierea actiunilor Argus a fost de 1,19%,  iar pretul maxim atins pe parcursul zilei a fost de 255.000 lei/actiune.
In sedinta de ieri, cotatia medie constructorului de elicoptere IAR Brasov a urcat cu 15,7%, in conditiile in care titlurile IAR au fost cotate la preturi cuprinse intre 12.500 lei si 14.500 lei/actiune. Tranzactiile realizate au insumat 195 mil. lei. Pentru 2003, societatea araportat un profit brut de 5,6 milioane euro, dar nu va distribui dividende.
La categoria I, cele mai multe tranzactii s-au facut cu actiunile societatii Alprom Slatina, care activeaza in sectorul prelucrarii aluminiului. Pe fondul unor transferuri  semnificative de peste 3,7 miliarde lei, cotatia actiunilor Alprom a urcat pana la 50.000 lei/actiune, un nivel record in ultimele 12 luni.
Actiunile producatorului de pistoane auyo  Altur Slatina au fost tranzactionate la un pret maxim de 20.000 lei/actiune, in crestere medie cu 1,25% comparativ cu valoarea precedenta. Pretul maxim a reprezentat si pretul la care actiunile Altur au incheiat sedinta. Valoarea transferurilor a fost de 379 milioane lei. Principalul actionar al companiei este SIF Oltenia care detine o participatie de 83,7%.
O corectie negativa au inregistrat ieri actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov. Cotatia medie a pierdut 1,12%, evolutia titlurilor Prodlacta alternand variatiile pozitive si negative in ultimele zile. Pretul de inchidere a fost de 22.500 lei/actiune, iar operatiunile derulate au totalizat 404 milioane lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO