Burse - Fonduri mutuale

Brokerii si investitorii au uitat de criza politica

24.04.2007, 17:59 14

Indicele societatilor de investitii financiare (SIF), BET-FI, a sarit ieri cu peste 3% pe fondul unei lichiditati generale in piata in urcare la peste 18 milioane de euro.
De altfel, toata piata a inregistrat in ultima sedinta cresteri sustinute, in conditiile in care la sfarsitul acestei saptamani unele dintre bluechips-uri si societatile de investitii financiare vor fi suspendate de la tranzactionare in vederea intrunirii Adunarilor Generale ale Actionarilor.
Brokerii se asteapta la o continuare a trendului inceput atat pe SIF, cat si pe restul companiilor listate.
"Pentru aceasta saptamana ma astept sa avem parte de o piata pozitiva, in conditiile in care la sfarsitul acesteia urmeaza sa fie suspendate de la tranzactionare cateva dintre cele mai lichide actiuni din piata. Titlurile trebuie sa recupereze atat perioada pierduta cu Adunarile Generale, cat si sedinta din 1 mai", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Societatile de investitii financiare, Banca Transilvania si Broker Cluj sunt cateva dintre actiunile din piata care vor fi suspendate de la tranzactionare la sfarsitul acestei saptamani in vederea convocarii Adunarii Generale a Actionarilor.
Pietele internationale au avut ieri o evolutie indecisa. Dupa ce indicele de pe Wall Street, Dow Jones Average, a sarit vineri cu 1,2%, ieri indicii europeni au inregistrat evolutii diferite. FTSE 100, indicele Bursei londoneze, se afla la o ora de la inchiderea pietei de la noi in scadere cu 0,15%, in timp ce CAC40, indicele francez, pierdea 0,4%.
Indicele BET-FI a urcat ieri cu 3,16%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 11,88 mil. euro (39,61 mil. lei), peste 60% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
"Desi analiza tehnica da semne de cumparare pentru societatile de investitii financiare, evolutia acestora va depinde si de elementul politic. Probabil ca si decizia presedintelui de a nu isi mai da demisia a contribuit la o predictibilitate mai mare a situatiei politice si evitarea instabilitatii", mai spune directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj EstInvest.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii, a urcat ieri cu 1,52% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 61,33 mil. euro (18,4 mil. lei).

Actiunile companiei petroliere Petrom au urcat ieri cu 1,83%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii fiind de 0,85 mil. euro (2,84 mil. lei). "Se observa o tendinta generala in randul companiilor de a-si prognoza rezultate mai slabe pentru acest an. Societatile se asteapta la o inrautatire a mediului macroeconomic si de aceea isi propun tinte pe care sa la atinga mai usor. La Petrom nu bugetul este problema, ci pachetul de 8% destinat angajatilor. Unii dintre acestia vor vrea sa isi lichideze participatiile imediat dupa ce li se va permite", spune Murgoci. Petrom si-a prognozat pentru acest an un profit net de 497 mil. euro, in scadere cu 26% fata de cel realizat in 2006.

Titlurile companiei BRD - Groupe Societe Generale au sarit in ultima sedinta cu 3,56% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,76 mil. euro (5,87 mil. lei), al treilea rulaj din piata. Cotatia BRD a urcat de la innceputul acestei luni cu aproape 11%, in conditiile in care in piata au aparut zvonuri legate de o posibila preluare a Groupe Societe Generale, care au fost ulterior dezmintite. "Actiunile bancii au inregistrat in ultima perioada o urcare destul de importanta si nu exclud ca anumite fonduri de investitii sa fie mai interesate in aceasta perioada de emitent", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la EstInvest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 23,3 lei/actiune.

Actiunile SIF Moldova au sarit ieri cu 4,23%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 3,88 mil. euro (12,96 mil. lei), al doilea rulaj din piata dupa cel al SIF Oltenia. "Evolutia pozitiva a societatilor de investitii financiare in ultima sedinta s-a datorat pe de-o parte depasirii momentului suspendarii presedintelui tarii, dar si rezultatelor bune raportate de cele cinci societati pe primul trimestru al acestui an", spune directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj EstInvest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,2 lei/actiune, pragul pe care il atinsese la mijlocul saptamanii trecute.

Actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au pierdut ieri 1,9% pe fondul unei valori a tranzactiilor de aproape 0,2 mil. euro (0,63 mil. lei). Actiunile rafinariei au reusit sa se pastreze luna aceasta peste pragul valorii nominale de 0,1 lei/actiune. Anul trecut Petromidia a inregistrat pierderi de 22 mil. euro, dar proprietarul grupului Rompetrol a anuntat imbunatatirea rezultatelor rafinariei. OMV, proprietarul Petrom, a raportat pe primul trimestru al acestui an o imbunatatire a marjelor de rafinare ca urmare a scaderii pretului la petrol. Ultima tranzactie cu titluri Petromidia s-a perfectat la un pret de 0,103 lei/actiune.

Titlurile uzinei de elicoptere IAR Brasov au pierdut ieri 2,47%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind redusa, aproape 40.000 de euro. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat saptamana trecuta ca oferta singurului concurent inscris pentru privatizarea uzinelor IAR Brasov, grupul Eurocopter, a fost respinsa, motivul fiind neindeplinirea tuturor conditiilor din caietul de sarcini. Actiunile IAR au urcat fata de aceeasi data a anului trecut cu aproape 200%. Indicele RASDAQ-C a urcat ieri cu 0,63%, lichiditatea din piata RASDAQ fiind de 2,6 mil. euro (8,7 mill. lei). Ultima tranzactie cu titlurile IAR Brasov s-a perfectat la un pret de 7,9 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO