Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Speculatorii domina Bursa, de unde si evolutia imprevizibila

Brokerii: Speculatorii domina Bursa, de unde si evolutia imprevizibila
18.05.2009, 17:42 17

Dupa ce a deschis sedinta de tranzactionare in scadere, Bursa de Valori a revenit in partea a doua a sedintei, inregistrand aprecieri pe principalii indici din piata.

BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare, a inchis sedinta in crestere cu 5,7%, dupa ce in deschidere pierdea cu 1%. Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 2,6%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, s-a apreciat cu 4,4%. Piata continua astfel ritmul impus vineri de piata, atunci cand cei trei indici au inchis pe "verde".
Bursa a atras ieri investitii in valoare de 22,3 mil. lei (5,3 mil. euro), in vreme ce pe piata RASDAQ lichiditatea s-a ridicat la 0,7 mil. lei (170.000 de euro).
"Piata oscileaza in momentul de fata in ton cu pietele externe. Nu cred ca mai sunt in piata multi investitori pe termen mediu si lung, ci speculatori. In orice caz, cu cat piata creste mai mult, cu atat temerile sunt mai mari", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. Acesta spune ca minimele perioadei au fost atinse deja, insa nu se poate spune exact ce va face in continuare piata.
Alin Brendea, directorul de operatiuni al Prime Transaction, spune ca sedinta de tranzactionare de ieri a fost sur-prinzatoare, in special datorita optimis-mului aratat de investitori in a doua parte a sedintei. "Am avut corelatii cu pietele externe, atat pe scadere, cat si pe crestere. La SIF-uri suportul de 15.000 de puncte pare sa fi rezistat. In sedinta de ieri s-a iesit la un moment dat de la cumparare, piata a scazut, insa nu pe volume mari, dupa care au reaparut cumparatorii si preturile au crescut", spune Brendea.
Cele mai lichide actiuni din piata au fost titlurile BRD SocGen (BRD), cu un rulaj de 8 mil. lei (1,9 mil. euro), in vreme ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe locul al doilea, cu o lichiditate de 2,4 mil. lei (0,6 mil. euro).
Pe langa tranzactiile obisnuite, ieri s-a realizat si un deal cu titlurile BRD, transferandu-se un pachet de 279.640 de actiuni pentru circa 1,9 mil. lei (aproape 0,5 mil. euro). Petrom (SNP) a inregistrat ieri una dintre cele mai mari aprecieri din piata, de 7,8%, venita pe fondul unui rulaj de 1,7 mil. lei (0,4 mil. euro), in vreme ce actiunile Banca Trasilvania (TLV) au scazut cu 1,5%, pe o lichiditate de aproape 1,2 mil. lei (0,3 mil. euro).
Corectii au mai cunoscut ieri si titlurile Teraplast (TRP) si Alro Slatina (ALR), cu scaderi de 1,4%, respectiv de 14,8%, venite insa pe fondul unor rulaje destul de mici, de pana la 170.000 de lei (40.000 de euro). La Alro, ieri a fost data ex-dividend.
"Stirile negative venite din sectorul bancar sau scaderea PIB-ului din primul trimestru nu fac nimic altceva decat sa confirme prognozele internationale. Acum piata este dominata de reactii emotionale", adauga Nilas.
Brendea spune ca pe termen scurt piata este imprevizibila. "In continuare punctele de reper vor fi legate de externe. Pe termen scurt este posibil sa vedem reveniri, pe volatilitati in continuare ridicate, putand asista chiar la o consolidare", spune Brendea. Acesta este de parere ca stirile privind PIB-ul Romaniei au fost deja inglobate in scaderile pietei. In plus, sfarsitul de saptamana a oferit investitorilor posibilitatea de a asimila stirea respectiva.
Saptamana trecuta a fost anuntat PIB-ul Romaniei, acesta inregistrand in primul trimestru o scadere de 6,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO