Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că Bursa a rezistat la corecţii şi investitorii au revenit rapid

Brokerii spun că Bursa a rezistat la corecţii şi investitorii au revenit rapid

Autor: Stefan Musgociu

22.03.2011, 23:45 31

Bursa a crescut şi marţi, cu 0,78%, pentru a doua zi consecutiv,deşi pieţele europene au înregistrat corecţii uşoare pe fondul uneilichidităţi de 9,5 milioane de euro. Directorul de tranzacţionareal firmei de brokeraj Carpatica Invest Adrian Ciudin crede căinteresul investitorilor pentru tranzacţionare a fost influenţat înultimele săptămâni de dividendele propuse de companii, în specialde SIF-uri, dar şi de apropierea datelor de desfăşurare aadunărilor generale ale acţionarilor.

"Dividendele anunţate de cele mai multe companii au fost unprilej bun pentru investitori şi pentru speculatori să intre latranzacţionare. Practic, acum se cumpără pe zvon şi aşteptări şi seva vinde ulterior pe ştire, când se vor stabili dividendele şibugetele companiilor, dar şi după ce vor trece datele ex-dividend(după care cum­părătorul unor acţiuni nu mai are dreptul săprimească dividende - n.red.). În plus, în ultima lună s-a văzut căau intrat bani noi în piaţă care au susţinut creşterile, în specialpe Fondul Pro­prietatea, dar şi că s-au deblocat nişte bani dinvânzarea acţiunilor FP", a declarat Ciudin.

El spune că un indiciu pentru intrările noi de capital străin înRomânia este aprecierea leului în raport cu euro.

Majoritatea acţiunilor au deschis şedinţa la preţuri în uşoarăascensiune, piaţa menţinându-se pe linia ascen­dentă din precedentasesiune, iar investitorii au vizat cu precădere titlurileSIF-urilor, care au consemnat cele mai vizibile creşteri, şi aleFon­dului Proprietatea.

Totodată, Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni laPrime Transaction, consideră că investitorii au revenit mai rapidîn piaţă în ultimele şedinţe şi pentru că bursa locală nu areacţionat puternic la impactul evenimentelor generate de dezastruldin Japonia.

"În plus, faptul că mai multe bănci au început să anunţepreviziuni pozitive arată că devenim ceva mai vizibili şi pentrustrăini şi cred că asta se poate observa în comportamentul burseiromâneşti", a mai spus Bărbulescu. La finalul şedinţei, indiceleBET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,43%.Acţiunile Fondului Proprie­tatea au crescut mai lent decâttitlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şiau temperat ascen­siunea indicelui BET-FI la 2,13%. Cel mai recenttransfer cu acţiunile FP a fost efectuat la 0,612 lei, preţ încreştere cu 0,16%, iar titlurile SIF Moldova au avansat cu 2,92%,la 1,446 lei.

"Fondul Proprietatea va deveni o acţiune de refugiu, cum esteBRD sau Petrom. Cel puţin până în luna mai, când va fi reluatprocesul de despăgubire în acţiuni FP, nu cred că vom vedeaspeculatori pe aceste acţiuni. Din mai vor intra noi pachete, lapreţuri apropiate de cel de la bursă, deci viitorii acţionari vorfi mai dispuşi să vândă", a adăugat brokerul.

Totodată, el spune că plasamentele Fondului Proprietatea pe obursă externă nu ar trebui să îi surprindă pe investitori, întrucâtstrategia de investiţii a Franklin Templeton nu se limitează numaila piaţa din România.

Acţiunile SIF Oltenia au înregistrat al treilea rulaj din piaţă,de 5,1 milioane lei, şi au avansat cu 2,25%, la 1,542 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 0,4%.



De urmărit astăzi

  • Acţiunile Zentiva Bucureşti (SCD), care au crescut ieri cu 15%pentru a doua şedinţă la rând după anunţul companiei privinddistribuirea unui dividend brut record de 0,1376 lei/acţiune.Titlurile producătorului de medicamente au închis ziua la un preţde 1,309 lei/unitate.
  • Acţiunile Azomureş Tg. Mureş (AZO), care s-au apreciat ieri cu7% atingând un nou maxim pentru ultimii trei ani de zile, respectiv0,643 lei/titlu. Creşterea a venit pe fondul profitului record deanul trecut, care s-a cifrat la 148 mil. lei.
  • Acţiunile Transgaz Mediaş (TGN), care a anunţat că va distribuiun dividend brut de 28,77 lei/unitate. Titlurile transportatoruluide gaze au câştigat ieri 0,4% şi au închis ziua la preţul de 261lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO