Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că tranzacţiile rămân reduse cel puţin până la jumătatea lunii iunie

Brokerii spun că tranzacţiile rămân reduse cel puţin până la jumătatea lunii iunie

Foto: Octav Ganea

Autor: Stefan Musgociu

30.05.2012, 00:09 1057

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,23% (indicele BET-C), în linie cu bur­se­le externe, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie pru­denţi la tranzacţionare, astfel că lichi­di­ta­tea nu a depăşit 12 mil. lei (2,7 mil. euro).

Piaţa a fost pe creştere încă din pri­me­le minute, însă volu­me­le de tran­zac­ţio­nare au fost foarte re­duse. La ora 11:15 au fost rea­li­zate două trans­fe­ruri ne­gociate cu 0,072% din titlu­rile Fon­dului Pro­prie­tatea pen­tru 4,9 mil. lei (1,1 mil. euro), ca­re au ridi­cat li­chi­di­tatea pieţei acţiunilor.

Deal-urile au asi­gu­rat 41% din valoarea tu­tu­ror tranzacţiilor cu ac­ţiuni la BVB, de 11,9 mil. lei (2,6 mil. euro). Lichi­di­tatea a fost, astfel, de aproape trei ori mai mare decât rulajul şedinţei pre­cedente, de doar 4,3 mil. lei (961.000 de euro). Bursa a consemnat luni cel mai redus rulaj din ultimele 13 luni.

Tranzacţiile negociate cu titlurile FP au fost realizate la 0,491 lei, preţ cu 0,72% peste închiderea de luni, iar pe pia­ţa principală cotaţia a crescut cu 0,78%, la 0,4913 lei. Pe piaţa principală, ac­ţiunile Fondului Proprietatea au con­ti­nuat să fie cele mai lichide, cu un rulaj, de 2,5 milioane lei.

Directorul general al firmei de bro­keraj Rombell Securities, Adrian Tod, cre­de că piaţa va fi apatică şi rulajele vor ră­mâ­ne reduse cel puţin până la ale­ge­ri­le locale din iunie, când investitorii îşi vor putea forma o părere despre pre­fe­rinţele politice ale românilor şi vor pu­tea estima ce partide vor fi la guvernare du­pă alegerile parlamentare din toamnă.

"După ce au trecut datele de în­re­gis­trare pentru dividende, când ma­jo­ri­ta­tea investitorilor şi-au restructurat por­to­fo­liile după preferinţe, majoritatea aş­teaptă veşti noi care să îi determine să in­tre în pia­ţă fie pe vânzare, fie pe cum­pă­rare. Cum raportările fi­nanciare pe primul tri­mes­tru au fost în jurul da­telor de înre­gis­trare pen­tru di­vi­dende şi AGA, alte im­pul­suri in­ter­ne nu ar mai pu­tea fi decât re­zul­tatul ale­ge­ri­lor din iu­nie", a declarat Tod.

Totodată, investi­to­rii aş­teaptă şi rezultatul ale­ge­rilor parlamentare pro­gra­mate pentru iunie în Gre­cia, întrucât de de­ci­zi­ile pe care le va lua vi­ito­rul gu­vern vor de­pin­de foar­te mult viito­rul Gre­ci­ei în zo­na euro şi sistemul fi­nan­ciar european, crede brokerul.

La închiderea pieţei principale, cele mai lichide zece acţiuni plasau indicele BET cu 0,63% peste nivelul de luni, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul energetic, era în scădere cu 0,22%. Indicele BET-FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al ti­tlu­ri­lor Fondului Proprietatea, avansa cu 0,59%.

"Probabil că până la jumătatea lui iunie nu vor fi mişcări ample în piaţă, volume foarte-foarte mici şi o direcţie neclară a pieţei. Din păcate, şi dividen­de­le care de obicei mai impulsionau piaţa pe timpul verii se vor lăsa aşteptate anul aces­ta, întrucât multe companii au plani­fi­cat plăţile în toamnă, iar Fondul Pro­prie­tatea, care ar fi vrut să le plătească mai re­pede, nu o poate face din cauza litigiilor."

În concluzie, toate premisele sunt să avem o piaţă mai animată fie în sus, fie în jos, abia din a doua jumătate a lunii iunie", a mai spus Tod.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 1 milion de lei, iar preţul a stagnat la 0,4495 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,2%, datorită evoluţiei pozitive a burselor din Asia, sprijinite de speranţele privind adoptarea unor noi măsuri de stimulare a creşterii economice în China, însă investitorii încă sunt atenţi la situaţia băncilor spaniole

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO