Burse - Fonduri mutuale

Brokerii sunt legati de glie

11.07.2006, 20:23 18

Angajatii societatilor de brokeraj de pe piata de capital ar putea fi nevoiti sa nu lucreze timp de sase luni daca isi reziliaza contractele de munca cu societatea la care lucreaza, inainte de a se angaja la o alta societate, conform proiectulului unui Cod de Conduita la care Asociatia Brokerilor lucreaza in prezent. Asociatia Brokerilor grupeaza majoritatea societatilor de brokeraj de pe piata de capital.
"Membrii (societatile de brokeraj - n. red.) vor actiona in sensul descurajarii migratiei personalului calificat in cadrul comunitatii (de exemplu, prin includerea in contractele de munca a unor clauze privind asumarea de catre angajati a obligatiei de a realiza o pauza de minimum 6 luni din momentul rezilierii contractului cu vechiul angajator pana la semnarea contractului cu noul angajator)", prevede proiectul Codului de Conduita al Asociatiei Brokerilor.
In prezent peste 1.100 de persoane sunt autorizate de CNVM ca brokeri, angajati ai unei societati de profil.
Afacerile societatilor de brokeraj de pe piata sunt foarte sensibile la migratia personalului, in conditiile in care majoritatea societatilor au pana la 20 de angajati, iar relatia cu brokerul este unul din criteriile dupa care investitorii aleg societatea de brokeraj cu care lucreaza. In ultimii ani au fost destul de frecvente cazurile cand brokeri s-au mutat la o alta societate plecand cu tot cu clienti.
De altfel, luna aceasta peste jumatate din echipa de la BRD Securities, in frunte cu directorul general si analistul-sef se vor muta la CA IB Securities in una din cele mai importante miscari de pe piata resurselor umane din domeniul bursier din ultimii ani.
"Clauza in discutie, exprimand o politica de a impiedica prestarea de catre personalul calificat al unuia dintre acestia de activitati similare in cadrul unui alt intermediar, ulterior incetarii relatiilor de munca, doreste a antama obligatii in sarcina membrilor de a introduce asa-numitele 'clauze de neconcurenta' in contractele individuale de munca incheiate sau care vor fi incheiate cu personalul cu atributii specifice pietei de capital", spune Alina Constantinescu, senior consultant in cadrul firmei de avocatura Popovici & Asociatii.
Presedintele Asociatiei Brokerilor spune ca aceste prevederi sunt deocamdata doar o propunere si urmeaza sa fie dezbatute. "Codul de conduita nu a fost aprobat, fiind in faza de proiect", a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO