Burse - Fonduri mutuale

Brokerii sunt optimisti, dar investitorii sunt mai cumpatati

13.11.2006, 16:53 20

Bursa a inchis saptamana cu o sedinta linistita, lasand in urma cele doua zile de maxima agitatie in care investitorii au trecut foarte repede de la agonie la extaz.
Optimismul investitorilor a revenit in piata, fapt confirmat si de evolutia celor mai multe dintre titlurile lichide, care au inregistrat cresteri usoare.
"In sedinta de vineri s-a mers mai mult pe acumulare in jurul acelorasi preturi, cresterile inregistrate de titlurile lichide fiind nesemnificative", spune Nicolae Rusu, presedintele Orizont Vest.
Brokerii sunt de parere ca dupa experientele traite pe Bursa saptamana trecuta investitorii vor fi mult mai prevazatori, fapt ce va lasa loc la mai putine posibilitati de castig din operatiuni de arbitraj.
"Investitorii au acum experienta dupa cele intamplate si cred ca va fi mult mai greu in viitor sa exploateze astfel de oportunitati in piata din operatiunea de arbitraj", considera Nicolae Rusu.
SIF-urile au recuperat cea mai mare parte din pierderea inregistrata in sedinta de miercuri, indicele BET-FI urcand vineri cu 1% si situandu-se cu aproape 4% sub nivelul istoric atins la inceputul saptamanii trecute.
"Ma astept ca in perioada urmatoare SIF-urile sa inregistreze noi cresteri, ceva mai moderate decat pana acum, trendul pastrandu-se in continuare unul ascendent. Contextul actual este unul pozitiv, asteptandu-se stiri care sa influenteze in bine evolutia pietei", precizeaza Nicolae Rusu.
"Daca se concretizeaza aceste asteptari legate de ordonanta privind luarea deciziilor in cadrul AGA la SIF-uri cu o participatie minoritara a actionarilor si cele privind inceperea negocierilor dintre Erste si SIF-uri pentru pachetele acestora la BCR, SIF-urile vor depasi maximele pana la sfarsitul anului", spune Rusu.
Interesul investitorilor pentru SIF-uri a fost din nou unul ridicat, tranzactiile cu acestea reprezentand circa 77% din rulajul de 16 milioane de euro al Bursei.
Cele mai tranzactionate au fost titlurile SIF Moldova si SIF Oltenia, care au castigat aproximativ 0,6% fiecare, pe rulaje de 2,6 mil. euro (9,3 mil. lei), respectiv 2,4 mil. euro (8,4 mil. lei).
Indicele BET a urcat cu 0,9%, pe seama cresterilor inregistrate de titlurile Petrom, care au luat un avans de 2,5%, si cele din sectorul bancar, BRD si Banca Transilvania, ale caror actiuni s-au apreciat cu circa 1% fiecare.

Actiunile SIF Transilvania au castigat 1,8%, cea mai mare crestere dintre titlurile SIF, revenind in preajma maximului istoric atins la inceputul saptamanii trecute. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste titluri s-a ridicat la 1,4 milioane de euro (5 milioane de lei). "Cresterea SIF-urilor nu va mai fi la fel de abrupta, pentru ca incep sa se apropie de valoarea activelor sale nete. De exemplu, cotatia la SIF Transilvania a atins valoarea activului sau net unitar", spune Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest. La inchidere, titlurile SIF Transilvania erau tranzactionate la un curs de 2,8 lei/actiune, cu circa 33% peste nivelul de la inceputul acestui an.

Titlurile Petrom au inregistrat un avans de 2,5%, recuperand in doua sedinte integral pierderea suferita miercuri, pe un rulaj modest, de circa un milion de euro (3,7 milioane de lei). "Ma astept ca titlurile Petrom sa depaseasca pana la sfarsitul anului maximul inregistrat la inceputul acestui an, aceasta depinzand insa si de rezultatele ce urmeaza sa fie raportate de companie zilele urmatoare", spune Nicolae Rusu. Ultimul pret de vineri se situeaza cu circa 6% sub nivelul maxim atins in acest an si cu aproape 30% peste cel de la inceputul anului. Pe parcursul sedintei, titlurile Petrom au urcat pana la un maxim de 0,62 lei/actiune, inchiderea avand loc la cursul de 0,615 lei/actiune.

Actiunile producatorul de tevi Zimtub Zimnicea au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 0,13 milioane de euro (0,47 milioane de lei). Pe fondul acestor tranzactii, cursul Zimtub s-a apreciat cu peste 4%, oprindu-se pe un prag maxim. De la inceputul acestui an, aceste titluri au castigat peste 41%. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au fluctuat puternic, coborand pana la un prag minim de 3,27 lei/actiune, pentru ca la final sa inchida pe maxim, la 3,68 lei/actiune. Producatorul de tevi si-a bugetat pentru acest an venituri totale de circa 28,3 mil. lei (8 mil. euro), in scadere cu 26% fata de veniturile inregistrate anul trecut.

Titlurile Bancii Comerciale Carpatica s-au apreciat cu 3,6%, tranzactiile realizate cu aceste titluri cumuland aproape 40.000 de euro (0,13 milioane de lei). Activele bancii au crescut in primele noua luni cu 41% fata de sfarsitul anului trecut, pana la 1,3 miliarde de lei (369 de milioane de euro). In acelasi timp, profitul net al Carpatica s-a majorat cu 24,4% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 16,1 milioane de lei (4,5 milioane euro). Conducerea bancii si-a bugetat pentru anul acesta un profit de 30,93 milioane de lei, cu 73,65% mai ridicat fata de 2005. Ultimul pret la care actiunile Bancii Comerciale Carpatica s-au tranzactionat a fost de 0,575 lei/actiune.

Actiunile Remarul 16 Februarie au sarit cu peste 24%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate, transferandu-se circa 14.400 de actiuni, reprezentand circa 1% din capitalul social. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la circa 42.000 de euro (0,15 milioane de lei). Cresterea vine dupa ce compania clujeana specializata in constructia si repararea materialului rulant a raportat la noua luni rezultate in crestere atat la nivelul profitului, cat si al cifrei de afaceri. Astfel, compania a inregistrat in primele noua luni un profit de 1,9 mil. euro (6,7 mil. lei), de circa 2,7 ori mai ridicat comparativ cu aceeasi perioada din 2005 si o cifra de afaceri in crestere cu 47%, pana la 12 mil. euro (42,6 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO