Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vor plati mai putin la Fondul de Compensare

07.01.2009, 19:14 21

Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), estimeaza ca brokerii vor plati anul acesta semnificativ mai putin pentru compensare decat in anii trecuti.

Fondul de Compensare a Investitorilor are rolul de a asigura plata compensatiilor catre investitori in cazul in care o societate de brokeraj sau un administrator de conturi individuale ar intra in faliment. Despagubirile se fac din resursele Fondului, constituite din contributiile anuale si initiale ale membrilor si din contributiile speciale.
Anul trecut, brokerii au platit contributii anuale la Fond in valoare de 1,6 mil. euro, in timp ce in intervalul cuprins intre 2005 si 2007 acestia au platit aproape un milion de euro sub forma contributiilor anuale si initiale.
Pentru anul trecut, pentru calculul contributiei anuale a fost stabilita o cota de 1,8% din veniturile obtinute de brokeri din comisioanele de tranzactionare. Pentru anul in curs, cota procentuala va fi stabilita in luna martie.
"Contributiile brokerilor la Fondul de Compensare pentru 2009 vor fi semnificativ mai mici in comparatie cu anii trecuti, pentru ca resursele de care Fondul dispune in prezent acopera cea mai mare parte a investitiei medii de compensat previzionate pentru 2009", a spus Stefan Chirtu director executiv la Fondul de Compensare a Investitorilor.
Investitia medie de compensat, in valoare de aproximativ 2,8 mil. euro, este raportul dintre suma investitiilor compensate raportate de catre membrii Fondului si numarul membrilor acestuia, respectiv de 101. Potrivit legislatiei in vigoare, suma contributiilor anuale platite de catre toti membrii Fondului impreuna cu resursele financiare aflate la dispozitia Fondului trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea investitiei medii de compensat.
"La inceputul lunii martie, Fondul va stabili cuantumul exact al contributiilor membrilor. Brokerii vor trebui sa achite contributiile anuale pana la 1 iunie", a continuat Chirtu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO