Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vor sa monopolizeze tranzactiile cu Fondul Proprietatea inca inainte de listare

30.06.2009, 18:41 24

Asociatia Brokerilor vrea sa lanseze un sistem de tranzactionare a actiunilor companiilor nelistate, prin care ar putea fi transferate si titlurile Fondului Propietatea (FP) pana la listarea la BVB, propunere sustinuta de Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP.

"Acest sistem ar putea fi un mecanism afiliat BVB", a declarat Ursache, adaugand ca initiativa ar putea sa nu necesite acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, sustine ca proiectul sistemului de tranzactionare este finalizat si va fi prezentat CNVM. Comisia va decide daca este nevoie de avizul institutiei pentru acest sistem de transfer. "Tinta principala a acestui proiect este reprezentata de actiunile Fondului Proprietatea. Transferul actiunilor s-ar face prin Depozitarul Central, iar tranzactiile se vor efectua prin intermediul firmelor de brokeraj. Astfel, ar urma sa se formeze si un pret in piata, fiind atat ordine de vanzare, cat si de cumparare", a afirmat Dan Paul.
Pentru brokeri, principala miza a acestui proiect o reprezinta preluarea unei cote cat mai mari din tranzactiile cu titluri Fondul Proprietatea, care se desfasoara in prezent pe o piata gri, in care cererea si oferta se intalnesc mai mult prin anunturi la mica publicitate, iar pretul este necunoscut. O serie de societati de brokeraj au realizat in ultimele luni tranzactii cu actiuni ale Fondului Proprietatea pentru diversi clienti, insa in piata exista si alti intermediari, care aranjeaza tranzactii importante desi nu au calitatea de brokeri.
Tranzactiile cu titlurile Fondului Proprietatea s-au inmultit in ultimele luni, in conditiile in care de la inceputul anului circa 4,4% din actiunile Fondului Proprietatea au trecut de la Ministerul de Finante in posesia unor persoane fizice.
In primele cinci luni ale anului s-au tranzactionat circa 500 de milioane de actiuni, care reprezinta 3,44% din numarul total de actiuni emise de FP, potrivit raportarilor fondului. Luand in calcul un pret mediu de 0,15-0,2 lei/actiune, tranzactiile s-au situat in intervalul 75-100 mil. lei, apropiindu-se ca valoare de cele realizate pe Bursa cu Erste Bank sau SIF Muntenia. In conditiile in care rulajele de pe Bursa s-au redus in ultima perioada sub 10 mil. lei pe zi, brokerii cauta orice oportunitate pentru a-si reface veniturile.
Pe de alta parte, tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea pe un sistem alternativ de tranzactionare ar scoate la lumina tranzactiile realizate cu aceste titluri si ar oferi in premiera un pret oficial pentru actiuni, in conditiile in care listarea fondului la Bursa a fost tergiversata in ultimii ani.
Guvernul a trimis, recent, Parlamentului un proiect de modificare a legislatiei privind despagubirile aferente imobilelor preluate in mod abuziv, prin care listarea Fondului Proprietatea la BVB s-ar putea face si fara lansarea unei oferte publice secundare din partea Ministerului Finantelor Publice, care este actionarul majoritar.
Compania americana Franklin Templeton Investments a castigat licitatia din iunie pentru administrarea Fondului Proprietatea. Potrivit reprezentantilor Fondului, comisionul de administrare ar fi de circa 13 mil. euro pe an. Aprobarea ofertei finale a Franklin Templeton va fi discutata de actionarii Fondului la 27 iulie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO