Burse - Fonduri mutuale

Bursa a crescut uşor înşedinţa de vineri, iar acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 1,1%

Bursa a crescut uşor înşedinţa de vineri, iar acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 1,1%

Foto: Octav Ganea

20.01.2012, 17:24 348

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,42%, într-o piaţă în care acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,1%, pe un rulaj redus, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au acoperit două treimi din lichiditatea pieţei principale.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la anunţul demisiei directorului general al Băncii Transilvania, Robert Rekkers, iar în prima oră cotaţia titlurilor băncii a scăzut cu 0,66%. Ulterior, preţul a scăzut cu până la 1,77%, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse până la închidere.

Brokerii au spus încă de la deschidere că demisia lui Rekkers are, cel mult, o influenţă marginală asupra preţului acţiunilor. Argumentele prezentate de ei erau volumul mic de acţiuni tranzacţionate, variaţia uşoară a cotaţiei şi scăderile uşoare înregistrate de acţiunile băncii în precedentele două zile. În şedinţele de miercuri şi joi, titlurile băncii au coborât cumulat cu 2%.
Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,896 lei, preţ cu 1,1% sub joi, iar transferurile au însumat 440.000 de lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era în creştere cu 0,43%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,17% peste ziua anterioară.

Totodată, indicele BET-FI a avansat cu 1,2%. Indicele a fost influenţat în principal de creşterea de 3,34% înregistrată de acţiunile Fondului Proprietatea (FP). BET-FI include şi titlurile celor societăţilor de investiţii financiare (SIF), care au înregistrat, însă, variaţii reduse.

"În acest moment trecem printr-o perioadă de consolidare pe SIF-uri şi este posibil să vedem uşoare corecţii în următoarea perioadă. Corecţii mai semnificative este posibil să vedem pe acţiunile SIF Moldova, unde indicatorii tehnici indică supracumpărare", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu %. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,1 milioane lei (7,8 milioane euro), valoare cu 3% rulajul şedinţei precedente, de 35,1 milioane lei (8,1 milioane euro).

Două treimi din lichiditatea de vineri a fost asigurată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 22,6 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,4516 lei, preţ în creştere cu 3,34%.

Traderul crede că creşterea acţiunilor Fondului Proprietatea poate fi considerată sustenabilă pe termen mediu-lung doar dacă rulajele vor continua să fie ridicate.

"Acţiunile Fondului Proprietatea încorporează în momentul de faţă anunţurile pozitive din ultimile zile privind aprobarea listării pe bursă a unor pachete din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Dacă ţinem cont de faptul că în acest an mai sunt promise o serie de listări ale unor companii din portofoliul Fondul Proprietatea, creşterile din aceste zile pot părea mici. Dacă preţul reuşeşte să depăşească rezistenţa din jurul nivelului de 0,46 lei/acţiune vom putea vedea în următoarea perioadă o posibilă mişcare ascendentă până în jurul valorii de 0,48 lei/acţiune", a afirmat Niculae.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, de 3,8 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,94%, la 1,18 lei.

"După ce vom observa creşteri pe principalele acţiuni listate, respectiv pe ale companiilor din sectorul financiar şi din domeniul energiei, investitorii vor începe încet, încet, să caute acţiuni ale unor companii care prezintă rezultate financiare satisfacătore, dar care au încă preţuri tentante. Un astfel de comportament este întâlnit şi pe pieţele mature. Nu trebuie să uităm că incertitudinea este încă la nivele ridicate în Europa şi orice evenitment poate modifica radical evoluţia actuală a pieţelor", a conchis brokerul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt ăi Londra erau în stagnare, în timp ce piaţa de la Paris era în scădere cu 0,3%. O evoluţie incertă înregistrau şi bursele din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO