Burse - Fonduri mutuale

Bursa a decimat randamentele fondurilor de actiuni

Bursa a decimat randamentele fondurilor de actiuni

Click pentru imaginea marita

05.12.2007, 19:51 21

Corectiile bursiere locale si instabilitatea de pe pietele internationale au lasat urme adanci in randamentele fondurilor mutuale, fondurile de actiuni si cele cu plasamente diversificate inregistrand cele mai consistente pierderi.
Daca in primele 11 luni ale anului trecut, fondurile de actiuni, considerate performerii industriei, raportau un randament mediu de 17,3%, la 30 noiembrie 2007 randamentul mediu anualizat al fondurilor de actiuni este de aproximativ doua ori mai mic, mai exact de 9,3%.
Fondurile cu plasamente diversificate au fost "contaminate" in egala masura de corectiile bursiere, randamentul mediu anualizat in 2007 fiind de 5,07%, fata de 10,2% in primele 11 luni ale anului trecut.
"Intreaga piata de capital s-a contaminat de pe urma corectiilor bursiere, indiferent ca este vorba despre fonduri cu expunere maxima pe piata actiunilor sau fonduri care au investit in instrumente monetare", spune Daniel Stifter, managing director la societatea EFG Mutual Funds Management.
Din intervalul ultimilor 11 luni, cea mai neagra perioada pentru industria fondurilor mutuale a fost luna noiembrie, cand putine dintre fonduri au reusit sa marcheze un randament lunar peste pragul de 0%.
"A fost un an mai slab decat 2006 pentru fondurile mutuale. Din intervalul ultimilor 11 luni, noiembrie a fost una dintre cele mai grele perioade, din cauza corectiilor puternice care au afectat pietele internationale si, in consecinta, intreaga industrie a fondurilor de investitii", explica Serban Nacsu, vicepresedintele societatii Target Asset Management.
Fondul de actiuni KD Maximus, administrat de societatea slovena KD Investments, este performerul industriei, cu un randament al unitatii de fond de 21,8% in ultimele 11 luni ale anului. Pe locul al doilea urmeaza fondul de actiuni Omninvest administrat de SIRA, cu un plus al unitatii de fond de 18,3% de la inceputul anului. Ultimul loc pe podiumul celor mai performante fonduri deschise de investitii este detinut de fondul de actiuni Active Dinamic, care a adus investitorilor un plus al unitatii de fond de 15,6%.
La cealalta extrema a clasamentului se situeaza fondurile de actiuni Premio, administrat de societatea Pioneer Investments, si Intercapital, administrat de Certinvest. Premio a inregistrat un randament negativ de 9,9% in ultimele 11 luni, in timp ce Intercapital a marcat un plus al unitatii de fond de 1,5%.
Fondul de plasamente diversificate BT Clasic, administrat de BT Asset Management, a marcat un randament de 10,9% de la inceputul anului, cel mai mare din industria fondurilor diversificate.
Fondul Fortuna Classic, administrat de Target, si fondul Capital Plus, administrat de Certinvest, urmeaza in clasamentul celor mai performante fonduri diversificate, cu un randament pe ultimele 11 luni de 10,1%, respectiv de 7,5%.
Corectiile bursiere din ultimele patru luni au adus randamentele anumitor fonduri de actiuni la nivelul celor raportate de fondurile de obligatiuni. Fortuna Gold, fond de obligatiuni administrat de Target, a inregistrat un randament de 4,27%. Fondurile de actiuni BCR Expert si Raiffeisen Prosper au raportat randamente apropiate, mai exact de 4,2% pentru fondul administrat de BCR Asset Management si de 3,7% pentru Raiffeisen Prosper.
"Nu vad o revenire spectaculoasa a pietei in perioada ramasa pana la sfarsitul anului, dar nici nu cred ca vom mai avea parte de corectii la fel de puternice ca in luna noiembrie. Ma astept la un decembrie linistit pentru industria fondurilor", afirma Nascu de la Target Asset Management.
Daca anul acesta actiunile listate la RASDAQ au fost motorul de crestere pentru randamentele fondurilor de investitii, administratorii reducand semnificativ plasamentele in SIF-uri in favoarea actiunilor mai putin lichide, dar cu potential ridicat de crestere de pe RASDAQ, in 2008 SIF-urile vor reveni in atentia pietei, este de parere Stifter de la EFG MFM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO