Burse - Fonduri mutuale

Bursa a făcut profit numai din dobânzi în T3

 Bursa a făcut profit numai din dobânzi în T3

Autor: Andrei Chirileasa

10.11.2010, 23:55 45

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital dela Bucureşti, a înregistrat în trimestrul al treilea (T3) o scăderecu 27% a afacerilor, la 2,5 mil. lei (0,59 mil. euro), pe fondulunei scăderi puternice a valorii tranzacţiilor cu acţiuni de pepiaţă.

Profitul net al BVB a scăzut în aceste condiţii cu 54% faţă deperioada iunie-septembrie 2009, la 1,79 mil. lei (0,42 mil.euro).
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe Bursă a scăzut întrimestrul al treilea la 1,1 mld. lei , cu 33% sub nivelul dinperioada similară a lui 2009, afectând încasările din comisioaneale operatorului de piaţă, care a obţinut profit în T3 doar dindobânzile încasate la depozite.

"E adevărat că în trimestrul al treilea a fost o scădere din cauzavolumelor mai mici. Privind per ansamblu, la nivelul primelor nouăluni avem profit operaţional, faţă de anul trecut când aveampierderi", a declarat Valentin Ionescu, directorul general alBVB.

Pe primele nouă luni, Bursa a raportat afaceri în creştere cu circa24%, de circa 11 mil. lei (2,63 mil. euro), iar profitul net a fostde 6,17 mil. lei (1,47 mil. euro), în scădere cu 5% faţă deperioada similară a lui 2009. Profitul operaţional a fost înprimele nouă luni de 2,1 mil. lei, faţă de pierderi în primele nouăluni ale lui 2009. "Noi încercăm să diversificăm sursele de venitpe mai multe direcţii. Au început să crească veniturile dindiseminarea de date către Bloomberg, Reuters şi alte platforme şiîncercăm să diversificăm produsele ca să nu mai depindem deacţiuni. Vom continua să încurajăm produsele structurate, care auatras interes în ultima perioadă, şi vrem să aducem ETF-uri(exchange traded funds - fonduri de investiţii care urmărescevoluţia unor indici - n.red.) şi REIT-uri (real estate investmenttrusts - fonduri imobiliare - n.red.). Pentru ETF-uri am începutdeja discuţiile cu CNVM", a explicat Ionescu.

El mai spune că în ultima perioadă Bursa a luat o serie de deciziipentru creşterea lichidităţii şi pe piaţa derivatelor, unde îşipropune să obţină o lichiditate mai ridicată anul viitor.
"A treia direcţie este atragerea de emitenţi. Discutăm aici custatul, iar anul viitor ar putea fi cel mai important din istoriaBursei dacă se realizează listarea Fondului Proprietatea, SPO-urile(ofertele secundare - n.red.) de la Petrom, Transelectrica şiTransgaz şi IPO-ul Romgaz. Urmărim şi segmentul companiilor privatecare nu au fost niciodată listate, indiferent de mărime. Pentrucompaniile mici, chiar şi de un milion de euro capitalizare, avemATS-ul. Mai e ATS-ul internaţional, pe care sperăm să avem primalistare până la sfârşitul anului", a mai precizat directorulgeneral al BVB.
El mai spune că acordă o atenţie deosebită companiilor de pe RASDAQeligibile să vină pe piaţa reglementată. "Sunt peste 100 decompanii cărora le-am trimis prezentări şi cu care discutăm, iar pe25 dintre ele deja le-am convins", a conchis Ionescu, care a fostnumit director general în toamna acestui an după ce timp de 15 ania fost broker.
Acţiunile BVB au închis şedinţa de ieri în stagnare, la 36,9 lei,capitalizarea operatorului de piaţă fiind de 66,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO