Burse - Fonduri mutuale

Bursa a inceput saptamana tot in scadere

24.02.2004, 00:00 14



Sedinta de ieri a fost a doua consecutiva de scadere de la Bursa, in conditiile in care mai mult de jumatate din companiile tranzactionate au inregistrat corectii negative ale pretului.



Faptul ca actiunile companiilor au foast cumparate in ultitimele saptamani mai mult pentru potentialul pe termen lung decat pentru ultimele situatii financiare raportate este demonstat de momentul in care au debutat corectiile de pret. Mai mult, conform unora dintre brokeri staainii, care au contibuit la csterea de la inceputul anului au fost cei care au dus piata in jos in ultimele doua sedinte.



"Cred ca investitorii straini sunt cei care au dus piata in jos in ultimele zile. Ordinele de vanzare au inceput sa apara pe piata brusc la mijlocul sedintei de joi, exact dupa ce agentiile internationale de presa au anuntat aprobarea amendamentului privind reorientarea negocierilor de aderate a Romaniei la Uniunea Europeana," a comentat Adrian Bica, trader la Alpha Finance.



Valoarea tranzactiilor de luni au fost in crestere fata de ziua de vineri, atingand o valoare totala de 72 miliarde lei.



Actiunile SIF Moldova cele mai tranzactionate de pe piata, au insumat operatiuni in valoare de 11,6 miliarde lei. SIF Moldova a deschis sedinta la un pret de 3.900 lei/actiune, iar la inchidere s-au stabilizat la valoarea de 3.750 lei/actiune, in scadere cu 5,1% fata de ultima cotatie. Brokerii spun ca actiunile societatii au recuparat ieri ziua de suspendare, cand celelalte SIF-uri au scazut. SIF Oltenia a incheiat ziua cu o pierdere de 2,82%, ultima tranzactiie fiind derulata la un pret de 3.450 lei/actiune. Transferurile realizate au insumat 6 miliarde lei. Singura societate de investitii financiare care a inregistrat la inchidere un pret superior celui cu care a deschis sedinta a fost SIF Transilvania, care pe fondul unor tranzactii de 6 miliarde lei a avut o cotatie de inchidere de 5.100 lei/actiune, valoarea maxima la care actiunile au fost tranzactionate ieri.



Actiunile producatorului de bere Bermas Suceava au fost printre putinele titluri care s-au apreciat ieri. Pe parcursul sedintei, actiunile Bermas au urcat pana cu 15% pana la 26.200 lei/actiune, dupa ce compania a anuntat ca va distribui 0,34 actiuni gratuite pentru fiecare titlu detinut.



Actiunile Azomures au pierdut 6,2% in ultimele minute ale sedintei dupa ce Bursa a anuntat ca titlurile vor fi suspancdate miercuri pentru inregistrarea ultimei majorari de capital. Unii dintre investitori sperau ca actiunile noi nu vor participa la aventualele dividende, iar profitul va fi impartit la un numar mai mic de actiuni. Pe de alta parte brokerii se asteapta la o presiune la vanzare dupa inregistrarea actiunilor noi in conditiile ini care unii dintre investitori s-ar putea grabi sa vanda actiunile subscrise anul trecut la 1.000 de lei. Ultima tranzactie de ieri cu actiuni Azomures s-a realizat la 3.750 lei/actiune.





Impact nu vrea obligatiunile inapoi



Compania de constructii Impact a anuntat ca nu isi va exercita dreptul de rascumparare inainte de scadenta a obligatiunilor emise cu un an in urma. Impact a emis anul trecut obligatiuni in dolari cu scadenta de doi ani, dar compania avea dreptul de a le rascumpara dupa un an. Compania va plati incepad de joi al doilea cupon al obligatiunilor prin intermediul Alpha Bank.





Piata Rasdaq



Toti cei trei indici ai Bursei Electronice Rasdaq au inregistrat cresteri comparativ cu valorile precedente pe fondul unei valori a tranzactiilor destul de reduse, 15 miliarde lei.



Indicele Rasdaq - C, care urmareste evolutia tuturor companiilor listate, s-a apreciat cu 0,54%, atingand un nivel de 1.351, 34 puncte, in timp ce RAQ - I a sintetizat evolutia companiilor de la categoria I printr-o crestere de 3,18% in comparatie cu valoarea anterioara.



La categoria I, producatorul de articole de imbracaminte Braiconf Braila reuseste sa ramana in atentia investitorilor, ziua de ieri consemnand atingerea unui nou pret record de 42.500 lei/actiune. Cotatia medie a castigat 2,33%, iar operatiunile au totalizat 493 milioane lei.



Cotatia actiunilor Rompetrol SA (Vega) a castigat 0,23%, in conditiile in care operatiunile derulate au reprezentat 580 milioane lei. Evolutia actiunilor a fost similara cu cea de vineri, pretul maxim atingand o valoare de 860 lei/actiune, in timp ce pretul de inchidere a fost de 850 lei/actiune.



Producatorul de elemente din beton Elpreco Craiova a inregistrat o noua apreciere a pretului de tranzactionare, pe parcursul zilei titlurile respective atingand un maxim istoric de 110.000 lei/actiune. Aprecierea a fost de 11,38%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 91 milioane lei. Cel mai important actionar minoritar al companiei este SIF Oltenia, care detine o participatie de 20%, in timp ce fondul de investitii Broadhurst detine impreuna cu persoanele afiliate 61% din actiuni.



Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au fost, din nou, cele mai tranzactionate actiuni de pe piata cu operatiuni in valoare de 3 miliarde lei. Pretul mediu a fost de 254.000 lei/actiune, in scadere cu 0,16% fata de valoarea precedenta.



Pe fondul unei usoare presiuni la cumparare, actiunile societatii Uzinexport Bucuresti au castigat 7,52%, pretul de tranzactionare osciland intre 13.500 lei si 14.500 lei/actiune. La inchidere, pretul a fost de 14.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,1 miliarde lei.



Dupa cresterea puternica de saptamana trecuta, actiunile constructorului de elicoptere IAR Brasov au inregistrat o corectie negativa de 2,56%. Actiunile respective au incheiat ziua la 13.500 lei/actiune, valoarea transferurilor fiind de 180 milioane lei.



Actiunile grupului hotelier Athenee Palace au facut obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 1,9 miliarde lei, prin intermediul careia s-au transferat peste 209.000 actiuni la un pret de 9.375 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni Athenee Palace este de 3.000 de lei. Pe piata, au fost deulate doua operatiuni in valoare de 68 milioane lei, realizate la un pret de 7.500 lei/actiune. Cotatia medie nu a suferit modificari fata de cea de vineri.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO