Burse - Fonduri mutuale

Bursa a încheiat bine un an slab. Care au fost câştigătorii şi perdanţii?

Bursa a încheiat bine un an slab. Care au fost câştigătorii şi perdanţii?

Autor: Andrei Chirileasa

02.01.2011, 23:50 56

Ultima săptămână de tranzacţionare din 2010 a fost de bun augurpentru Bursa de la Bucureşti (BVB), care a reuşit pe ultima sută demetri să mai îmbunătăţească randamentele unui an destul deslab.

SIF-urile au reuşit în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou săcâştige în medie aproape 5%, iar indicele BET-FI a închis anul cu oscădere de 8% faţă de ultima şedinţă din 2009. Titlurile SIFMoldova (SIF2) sunt singurele dintre SIF-uri care au închis anuluşor pe plus (1,9%), la polul opus fiind SIF Transilvania (SIF3) cuminus 20%. Corecţia acţiunilor SIF vine după un an 2009 deexcepţie, când acestea au câştigat în medie 90%.

Indicele BET, al celor mai importante zece companii listate, amai câştigat 1,5% în ultima săptămână, închizând anul cu o creşterede 12%. Aceasta este cea mai mică creştere anuală a indicelui BETde la lansare (cu excepţia anilor cu pierderi), fiind de cinci orimai redusă decât câştigul din 2009, de 62%.

Indicele general al Bursei, BET-C, a câştigat în 2010 aproape15%, datorită evoluţiei mai bune a acţiunilor companiilor mici şimijlocii de pe Bursă. Dintre indici, BET-NG, care urmăreşteevoluţia companiilor din sectorul energetic, a avut cea mai marecreştere anul trecut, de aproape 30%.

Topul creşterilor de pe Bursă este condus de Socep Constanţa(SOCP), cu un avans de 155% în acest an. Pe locurile următoare seclasează Transgaz Mediaş (TGN), cu 78%, Azomureş Târgu Mureş (AZO),cu un avans de 71%, şi Aerostar Bacău (ARS), cu aproape 70%. Larealizarea topului nu au fost luate în calcul acţiunile listate peparcursul anului.

Alte cinci acţiuni (Compa Sibiu, Zentiva Bucureşti,Transelectrica, Broker Cluj şi Mechel Târgovişte) au înregistratrandamente cuprinse între 40% şi 50%.

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie românească, a câştigatpe Bursă circa 34% în acest an, în timp ce BRD, a doua bancălocală, a încheiat cu o pierdere de 5%. Acţiunile BVB, singureletitluri noi listate în 2010 pe Bursă, au închis anul cu o creşterede 66% faţă de nivelul din prima zi de tranzacţionare (8 iunie),preţul de 40,75 lei/acţiune fiind un nou maxim istoric.

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe Bursă(excluzând piaţa RASDAQ) a fost în acest an de 5,6 mld. lei (1,34mld. euro), cu 10% mai mare decât în 2009. Tranzacţiile de pe Bursărămân astfel departe chiar şi de valorile din 2005, când rulajul afost de 7,8 mld. lei, în timp ce pe maximele din 2007 ajunseseră la13,8 mld. lei.

Cele mai tranzacţionate au fost titlurile SIF Oltenia (SIF5),care au acoperit circa 20% din rulajul total al pieţei, urmate deacţiunile BRD, a căror lichiditate a crescut ca urmare a vânzărilorrealizate de SIF-uri.

Altfel, 2010 a fost un an cu puţine tranzacţii mari pe Bursă,cea mai importantă operaţiune fiind oferta publică de preluare dela Rompetrol Rafinare (RRC), în valoare de circa 90 mil. euro.

Bursa a înregistrat anul trecut şi o serie de premiere, cum arfi intrarea la tranzacţionare a produselor structurate, care auajuns în şase luni la tranzacţii de peste 10 mil. euro, şi primalistare de pe ATS, a acţiunilor grupului german Daimler(Mercedes).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO