Burse - Fonduri mutuale

Bursa a închis în creştere, pe un rulaj mai ridicat cu acţiuni Fondul Proprietatea

Bursa a închis în creştere, pe un rulaj mai ridicat cu...

Autor: Marius Oncu

27.04.2015, 00:00 162

Bursa de la Bucureşti a închis vineri în creştere, susţinută de cotaţiile BRD şi Romgaz (SNG), în timp ce o mare parte a rulajului a rezultat din transferurile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), în atenţia investitorilor înaintea listării la Londra săptămâna următoare.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 0,4%, după ce în şedinţa de joi au urcat cu 0,9%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 51,4 milioane de lei (11,6 milioane de euro), peste media zilnică din acest an.

Titlurile Fondul Proprietatea au consemnat un rulaj mai ridicat în contextul apropierii datei listării secundare a companiei pe piaţa de capital de la Londra săptămâna următoare. FP a anunţat joi seara că a primit aprobarea autorităţii de reglementare financiară din Marea Britanie pentru listarea secundară pe bursa de la Londra. Listarea va avea loc pe 29 aprilie, prin intermediul certificatelor de depozit (GDR).

Schimburile cu acţiuni FP au totalizat 22 de milioane de lei din care 9,3 milioane de lei printr-o operaţiune pe segmentul deal al bursei. Cotaţia Fondul a scăzut cu 0,2%, după ce în ultimele opt şedinţe a închis în urcare de şapte ori şi o dată în stagnare.

Evoluţia pozitivă a bursei a fost susţinută de creşterea cotaţiei BRD - Groupe Societe Generale (BRD) cu 1,5%, dar şi de un avans de 1,4% al Romgaz.

Pe segmentul deal al bursei au fost transferate şi două pachete de acţiuni OMV Petrom (SNP), însumând 4,3 milioane de lei, în timp ce în piaţa regular titlurile au crescut cu 0,4%, după schimburi de 721.000 de lei.

Tot în piaţa deal a fost tranzacţionată şi o participaţie de 2,5% la firma SSIF Broker (BRK), pentru 806.000 lei, precum şi o deţinere de aproape 5% din titlurile Firm Recom Bucureşti (FIMR), pentru 1,13 milioane de lei, un preţ dublu faţă de cel consemnat în cea mai recentă tranzacţie, din luna februarie.

Un alt deal a vizat acţiuni de 4,3 milioane de lei ale SIF Muntenia (SIF4).

În sectorul energetic, indicele BET NG a crescut cu 0,5%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,2%.

Indicii BET BK şi BET XT au avansat cu 0,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de companii româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni se aflau în creştere vineri pe final de şedinţă, cu un avans mai accentuat în sectorul bancar şi în rândul companiilor care au raportat rezultate financiare, precum Renault.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a urcat cu 0,3%, CAC 40 (Paris) cu 0,4%, iar DAX (Frankfurt) cu 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO