Burse - Fonduri mutuale

Bursa a intrat în conservare şi doar câteva acţiuni se mai mişcă

Bursa a intrat în conservare şi doar câteva acţiuni se mai mişcă

Autor: Stefan Musgociu

13.04.2012, 00:04 395

Bursa de la Bucureşti a încheiat şe­din­ţa de joi în creştere cu doar 0,11%, într-o piaţă în care tranzacţiile cu ac­ţi­unile BRD şi două deal-uri cu 1% din titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au asi­gurat 60% din lichiditate.

"Deşi piaţa a intrat într-o stare de conservare, încă mai există investitori cu activitate intensă, vorbind aici despre jucătorii mari, care execută prepon­de­rent tranzacţii deal. Fie că îşi recali­brează portofoliile, fie datorită faptului că fac anumite exit-uri. În piaţă s-au exe­cutat în ultimele zile mai multe tran­zacţii negociate direct pe acţiuni care de obicei nu ies în evidenţă prin aceste tranzacţii. Aceste tranzacţii au reuşit să mai salveze din lichiditatea pie­ţei, dar nu au reuşit să inducă un suflu şi ce­lor­lalţi investitori", a declarat direc­torul de tranzacţionare al Inter­ca­pital Invest, Mihai Mureşian. La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,36%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu numai 0,06% sub închiderea de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,38%.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 27,8 mil. lei (6,3 mil. euro), a fost cu 19% sub valoarea transferurilor din şedinţa an­terioară, de 34,3 mil. lei (7,8 mil. euro).

Acţiunile BRD au fost cele mai lichide din piaţă şi au devansat titlurile Fon­dului Proprietatea, investitorii reali­zând operaţiuni de 10,6 mil. lei. Majo­ritatea transferurilor au fost reali­zate la preţul de 10,5 lei, cu doar 0,1% sub închiderea de miercuri. Acţiunile au încheiat ziua la 10,5 lei.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

La mijlocul şedinţei au fost reali­zate două deal-uri cu 1% din acţiunile SIF Banat-Crişana, pentru 5,8 mil. lei, pachetul fiind foarte apropiat de cel transferat în ultima oră a şedinţei de miercuri. Tranzacţiile negociate au fost efectuate la preţul de 1,07 lei, cu 3,88% peste nivelul şedinţei prece­dente, şi similar celui la care au fost operate deal-urile de miercuri.

Pe piaţa prin­cipală titlurile SIF Banat-Crişana au con­semnat un rulaj de 140.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,49%, la 1,035 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au con­semnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 4,4 mil. lei. Cea mai recentă operaţiune a fost efectuată la 0,566 lei, preţ similar celui de miercuri.

"Decizia investitorilor de a aştepta este de înţeles, în condiţiile în care contextul extern nu este unul favorabil, iar piaţa locală nu a transmis deocam­dată semnale că ar avea forţa să con­tinue creşterile. Amorţeala în care a intrat piaţa este posibil să treacă abia după perioada sărbătorilor de Paşte, dar dacă nu vor exista anumite eveni­mente care să influenţeze piaţa, fie că vorbim de ştiri interne sau externe, nu cred că ne putem aştepta la o schim­bare puternică a strategiei investi­to­rilor", a mai spus brokerul.

La închiderea şedinţei de la Bu­cureşti, bursele vest-europene evo­luau incert.

Pieţele de la Frankfurt şi Londra erau în creştere uşoară, de până la 0,1%, în timp ce bursa de la Paris era în scădere cu 0,3%. Majo­ritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau, totodată, cu până la 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO