Burse - Fonduri mutuale

Bursa a intrat pe un trend descendent. Se va mentine si in noiembrie?

Piata a intrat pe un trend descendent. Se va mentine si in noiembrie?
28.10.2009, 23:25 45

Bursa de la Bucuresti a inregistrat corectii puternice insedinta de ieri, fiind a treia zi consecutiva in care titlurile dinpiata au consemnat scaderi. Pierderile au venit in contextul incare principalele piete internationale au inregistrat, de asemenea,scaderi importante ieri.

BET,indicele celor mai lichide zece companii din piata, a pierdut ieri3,3%, in vreme ce indicele general al pietei BET-C s-a depreciat cu4%. Cea mai severa corectie de la Bursa a fost inregistrata deindicele celor cinci societati de investitii financiare BET-FI,care a pierdut 6%.

"Parerea mea este ca s-a inceput un trend descendent si cred caorice stire pozitiva care ar putea sa vina in continuare nu va facenimic altceva decat sa opreasca pentru putin timp trendul. Ramanemin continuare corelati cu pietele externe si din pacate ne corelamputernic pe scadere, in vreme ce pe crestere nu mai reactionam.Cand Dow Jones inregistra ieri variatii apropiate de 0%, BET-FIscadea la noi cu 5%", spune Ovidiu Serdean, broker la IFBFinwest.

Acesta este de parere ca trendul descendent pe care au intrat inmomentul de fata pietele financiare se va mentine si in lunanoiembrie, asteptandu-se totusi ca in ultima luna a anului sa apararally-ul de Craciun, pe care pietele l-au inregistrat in mai multiani.

In Europa, indicele austriac ATX se deprecia inainte deinchiderea sedintei de tranzactionare cu circa 4,4%, in vreme ceindicele FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu 1,6%. In StateleUnite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) inregistra opierdere de 0,33% dupa prima ora de tranzactionare.

"In momentul de fata se tranzactioneaza pur pe baza analizeitehnice, pe niveluri de suport si de rezistenta. Sunt nivel derezistenta pana la care evolueaza indicii, se apropie de acesteniveluri dupa care investitorii deschid pozitii de sens contrat,iar piata scade. Practic, analiza fundamentala nu se mai ia foartemult in considerare", spune Serdean. Acesta este de parere capietele externe au crescut in ultimul timp pe fondul rezultatelorbune raportate de banci.

"Bancile au raportat rezultate financiare bune, insa acestea nuau rezultat din operatiuni de creditare, ci din operatiunispeculative. In aceste conditii, putem spune carezultatelefinanciare bune ale bancilor nu pot semnala sfarsitul pericolului,din moment ce creditarea este inca blocata. Pe fondul acestorrezultatele pietele au crescut pana la anumite niveluri, rezultatedin analizele tehnice, dupa care au scazut", explica Serdean.

Conform acestuia, SIF-urile reprezinta locomotiva Bursei de laBucuresti atat pe crestere cat si pe scadere, spunand ca pierderileconsemnate ieri de indicele de ansamblu al acestora a venit pefondul unor volume mari, reprezentand practic o scadereconsistenta.

SIF-urile au scazut ieri pe un rulaj total de 17,3 mil. lei (4mil. euro), volumul de tranzactionare ridicandu-se la 19 mil.actiuni.

Dupa cum se asteptau brokerii, lichiditatea din piata s-aimbunatatit ieri fata de ultimele sedinte de tranzactionare inconditiile in care pietele internationale s-au corectat. Bursa ainregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 30,7 mil. lei(7,2 mil. euro), in vreme ce piata RASDAQ a atras lichiditati invaloare de 1,2 mil. lei (0,3 mil. euro).

De urmarit astazi

  • Evolutia SIF-urilor, care au inregistrat ieri cea mai severacorectie din piata, indicele BET-FI scazand cu 6%
  • Evolutia titlurilor BRD SocGen, care au pierdut ieri circa5,7%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO