Burse - Fonduri mutuale

Bursa a pierdut 10% in ultimele doua zile. Cat mai poate sa scada?

Bursa a pierdut 10% in ultimele doua zile. Cat mai poate sa scada?

Click pentru imaginea intreaga

17.07.2008, 19:31 18

Bursa a repetat ieri scenariul de marti, inregistrand din nou scaderi dramatice. Pe parcursul sedintei, SIF-urile inregistrau pierderi de peste 6%, iar actiunile companiilor mari, incluse in indicele BET, pierdeau in medie peste 5%.
Per ansamblu, Bursa a pierdut in ultimele doua zile circa 10% din capitalizare, iar actiunile cele mai tranzactionate au atins noi minime pentru ultimii doi ani si jumatate, niveluri de pret de neimaginat in urma cu un an.
Companiile din sectorul financiar au dat tonul scaderilor, avand in vedere ca cele mai mari rulaje s-au realizat pe banci si SIF-uri, dar scaderile au afectat deopotriva si companii financiare si companii din alte domenii. De exemplu, actiunile Petrom, cea mai mare companie romaneasca, au inchis sedinta de ieri cu o scadere de 3,2%, dupa ce a scazut chiar si cu 5% pe parcursul zilei. Actiunile companiilor de utilitati Transgaz si Transelectrica au pierdut, la randul lor, aproape 5%, ajungand la minime istorice. Transgaz a incheiat sedinta de tranzactionare la 182,5 lei/actiune, cu 5% sub pretul la care investitorii au putut cumpara actiuni in oferta publica initiala de la sfarsitul anului trecut. Transelectrica a coborat pentru prima data de la listare, in august 2006, sub pragul de 20 lei/actiune.
Companiile farmaceutice au pierdut, de asemenea, intre 4% si 6%, in timp ce dezvoltatorul imobiliar Impact a scazut cu 4%, dupa ce mai pierduse si marti 13%.
Teoretic, aceste scaderi puternice au creat un context bun de cumparare, spun brokerii, in conditiile in care unele actiuni au ajuns la preturi pe care poate investitorii nu le vor mai vedea curand. Pe de alta parte, scenariul seamana cu cel de la sfarsitul lunii martie, cand piata a scazut foarte mult pentru ca sa inregistreze o revenire in aprilie si mai. Noile scaderi au dus insa actiunile sub minimele atinse atunci.
"Daca ar fi sa caracterizez ultimele doua zile as spune ca au fost doua zile de nebunie pe Bursa. Investitorii sunt emotionali pentru ca pe de o parte sunt in numar mic si pentru ca au acces la aceleasi surse de informare care le alimenteaza starea de panica si de frica. Cred ca si slaba putere de convingere si forta insuficienta de vanzari a caselor de brokeraj face ca investitorii sa cada prada emotiilor", spune Nicolae Pascu, presedintele STK Financial din Cluj.
El crede ca "aceste scaderi se vor termina atunci cand investitorii panicati isi vor vinde toate titlurile din portofoliu. Pana acum au vandut treptat si de aceea am avut perioade in care au alternat scaderile cu cresterile."
In opinia sa, acelerarea scaderilor din ultimele doua zile este un semn ca trendul de scadere se apropie de final, dar ca totusi asta nu e o garantie ca piata isi va reveni, piata dand semne de final de trend si in primavara, semnale care insa nu s-au adeverit.
"Pretul actiunilor sunt mai mult decat bune, dar nu curajul lipseste din piata ci banii", mai spune Pascu.
In urma scaderilor din ultima perioada multi investitori, chiar si dintre cei intrati la cumparare in ultimele luni, au ramas cu actiunile blocate. Cei care au cash se gandesc insa de doua ori inainte de a intra la cumparare.
"In momentul de fata este multa disperare in piata. Evolutia Bursei nu are legatura cu nimic, nu este justificata economic, ci merge doar pe baza impulsurilor si a fricii. Este prima criza mare cu care ne confruntam si din pacate nu stim cum sa reactionam in astfel de situatii. Nu se grabeste nimeni sa cumpere, avem parte de supravanzare in prezent, situatie total opusa practic celei din perioada de vara a anului trecut, atunci cand exista supracumparare", sustine Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.
Si el vede in ultimele scaderi de pe Bursa un semnal al unei reveniri a pietei pe termen scurt, in conditiile in care si lichiditatea a inregistrat o crestere semnificativa, Tranzactiile de pe Bursa au depasit ieri 10 milioane de euro, pentru prima data in ultimele doua saptamani.
"Cred ca trebuie sa se termine perioada de scaderi. Pierderile puternice din ultimele zile nu pot decat sa ne apropie mai repede de minime, dupa care o sa urmeze un rebound. Personal as dori o stabilitate in momentul de fata, desi nu stiu daca este posibil. Trebuie sa se echilibreze cererea cu oferta de bani din piata, acest echilibru lipsind in momentul de fata", sustine Molnar, care vede o asemanare intre evolutia Bursei si cea a SIF Transilvania de acum doua saptamani, atunci cand actiunile societatii au scazut puternic doua - trei zile, dupa care au cunoscut un rebound.
"Lipsa de bani este si ea o problema in momentul de fata. Din pacate la noi piata nu este atat de importanta pentru guvernatori, nu avem cultura americanilor sau a statelor capitaliste de exemplu. In Brazilia piata reuseste sa se mentina impotriva evolutiei celorlalte burse deoarece sunt foarte multi bani americani intrati, bani care pana acum nu au iesit din piata. Brazilia este practic foarte importanta pentru americani, lucru pe care nu-l putem spune si despre piata romaneasca, aceasta nefiind atractiva pentru straini in momentul de fata", mai arata Molnar.
Administratorii de fonduri mutuale - printre putinii investitori locali pe termen lung - sustin si ei ideea lipsei de lichiditati din piata, in conditiile in care multi investitori s-au refugiat in plasamente mai sigure.
"Investitorii au iesit de pe titluri care erau vedete pe Bursa in urma cu sase sau noua luni, pentru ca poate vor sa protejeze sau poate ca s-au saturat sa isi asume riscurile", spune Walter Blaj, directorul general adjunct al Globinvest.
"Daca am dispune de lichiditati am intra la cumparare, dar avem o expunere de aproape 95% la fondul de actiuni Napoca", mai spune Blaj.
Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest, crede ca "teoretic, acum ar fi un moment bun de cumparare, dar pentru ca nu se aplica decat regulile emotionale, nu este un moment favorabil pentru a intra in piata."
Potrivit acestuia, majoritatea investitorilor sunt in expectativa, preferand sa astepte un trend clar, chiar cu riscul de a cumpara mai scump, decat sa intre acum la cumparare, cu riscul de a inregistra noi pierderi.
"Nu exista o opinie clara in piata, cumparatorii sunt in expectativa, in timp ce vanzatorii sunt cei care pun presiune acum si dau trendul", sustine Voicu.
In ceea ce priveste companiile care si-ar putea reveni primele dupa scaderile din ultima perioada, brokerii sustin ca sectorul chimic si cel agroalimentar sunt favoritele in acest moment.
"Cred ca pe sectorul chimic o sa mai vedem cresteri, rezultatele parand sa fie bune si pentru primul semestru. De asemenea, si sectorul alimentar ar putea cunoaste un rebound, fiind cateva companii gen Argus sau Spicul care prezinta potential de crestere", sustine Octavian Molnar.
De altfel, actiunile producatorilor de ingrasaminte chimice Azomures si Amonil au inchis pe plus sedinta de ieri, dupa ce inregistrasera scaderi la mijlocul zilei. Cele doua companii au inregistrat cele mai mari cresteri de pe Bursa in ultimele luni, fiind singurele pe plus in acest an.
Pentru sectorul financiar, brokerii nu vad o revenire puternica decat in momentul iesirii din criza pe plan extern. "Cat despre sectorul financiar, cred ca acesta va reveni la fel de puternic precum a scazut doar in momentul in care se va opri criza din afara", incheie Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO