Burse - Fonduri mutuale

Bursa a pierdut peste 6% in ultima saptamana

23.06.2008, 18:50 9

Bursa a inregistrat vineri a treia corectie consecutiva de saptamana trecuta, in conditiile in care aproape toate bursele europene au inregistrat scaderi semnificative.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a pierdut vineri 1,7%, scazand sub nivelul de 7.000 de puncte, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciat cu aproape 2%. In ultima saptamana, cei doi indici au pierdut peste 6% fiecare.
Si indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut vineri 1,5%, insa la nivelul saptamanii trecute scaderea acestuia a fost de 2,7%.
Bursa a inregistrat vineri tranzactii cu actiuni in valoare de 5,9 mil. euro (21,8 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de doar
0,6 mil. euro (2,3 mil. lei).
Cel mai mare rulaj din piata a fost atins vineri de titlurile BRD SocGen (BRD), cu tranzactii totale in valoare de 0,9 mil. euro (3,2 mil. lei), urmate de titlurile Bancii Transilvania (TLV), cu un rulaj de 0,6 mil. euro (2,3 mil. lei), si de titlurile Erste Bank (EBS), cu o lichiditate de 0,5 mil. euro (2 mil. lei).
De altfel, tranzactiile cu titlurile celor doua banci au reprezentat circa o treime din totalul tranzactiilor de la Bursa.
Societatile de investitii financiare au atras vineri investitii totale in valoare de 2,3 mil. euro (8,4 mil. lei). Dintre
SIF-uri, SIF Banat-Crisana (SIF1) a reprezentat perdanta grupului, cu o scadere de 2,6%, in vreme ce SIF Muntenia (SIF4) a inregistrat cea mai mica pierdere, de 0,6%.
Cea mai importanta crestere din piata a fost atinsa in sedinta trecuta de titlurile Biofarm Bucuresti (BIO), titlurile companiei farmaceutice apreciindu-se cu 5,8%.
Biofarm este de altfel un investitor important pe SIF-uri, compania detinand la sfarsitul anului trecut un portofoliu in valoare de 41,2 mil. lei.
Pe pietele internationale principalii indici au inregistrat pierderi importante vineri. Astfel, indicele francez CAC 40 a scazut in sedinta trecuta cu 1,8%, cel german, DAX, cu 2,1%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie s-a depreciat cu 1,5%. Ultima sedinta de tranzactionare din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o pierdere de 1,8%.
Vineri, pretul contractelor futures cu petrol din America a crescut cu 2,76%, pana la un nivel de 135 de dolari, maximul de tranzactionare din cadrul sedintei fiind de 137,5 dolari.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut vineri 1,8%, pe fondul unui rulaj de 0,3 milioane de euro (1,2 milioane de lei). Curtea de Apel Brasov a amanat pentru 24 iulie luarea unei decizii in procesul dintre Daniel Stoica, unul dintre principalii actionari ai Cocor, si SIF Transilvania (SIF3) privind anularea majorarii de capital de la SIF3. Curtea de Apel Brasov a stabilit pe 22 mai ca adunarea generala ordinara de la SIF Transilvania din aprilie 2007 nu a fost legal constituita, deoarece nu s-a intrunit cvorumul statutar. Sustinatorii Cocor mizeaza pe o decizie similara si in cazul adunarii generale extraordinare a actionarilor, care ar conduce la anularea majorarii de capital de la SIF3.

Actiunile Transgaz Medias (TGN) au pierdut vineri circa 1,4%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la circa 253.000 de euro (0,9 milioane de lei). Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) intentioneaza sa listeze la Bursa, pana in toamna acestui an, un nou pachet de actiuni Transgaz, de pana la 5%, titlurile urmand sa fie alocate drept despagubiri fostilor proprietari, care au solicitat sa fie compensati cu actiuni ale transportatorului de gaze naturale. In prezent, Transgaz valoreaza pe Bursa aproape 715 mil. euro, astfel ca listarea a inca 5% din actiuni ar majora valoarea titlurilor disponibile la tranzactionare cu circa 35 mil. euro.

Actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut vineri 3%, pe fondul unui rulaj de 85.000 de euro (0,3 milioane de lei). Transportatorul de energie electrica va incepe de pe 25 iunie plata dividendelor aferente profitului net pe 2007. Vor beneficia de dividende actionarii companiei inscrisi la Depozitarul central la data de 15 mai. Compania va distribui in acest an un dividend brut de 0,36 lei pe actiune, de peste patru ori mai mic fata de nivelul de 1,47 lei pe actiune platit anul trecut. Transelectrica si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 90 mil. lei (25,7 mil. euro), nivel apropiat celui din 2007, si venituri de 2,9 mld. lei (circa 828 mil. euro), in crestere cu 21%.

Actiunile Flamingo International (FLA) au pierdut vineri circa 8,3%, pe fondul unei lichiditati de 19.000 de euro (69.000 de lei). Dragos Simion, presedintele Consiliului de Administratie al retailerului IT&C si de electrocasnice, are un salariu brut lunar de 5.000 de euro pentru primul an de mandat, nivelul fiind aprobat de actionarii companiei in cadrul AGA de bilant din luna mai. Simion, artizanul listarii la Bursa a Flamingo International in 2005, a fost numit in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei la inceputul anului, dupa retragerea din functie a lui Dragos Cinca, principalul actionar al companiei si unul dintre fondatorii acesteia.

Actiunile Zentiva (SCD) au crescut vineri cu 0,8%, pe fondul unui rulaj scazut, de doar 4.000 de euro (15.000 de lei). Grupul farmaceutic Sanofi-Aventis a anuntat de curand ca pregateste o oferta in valoare de 1,65 mld. euro pentru preluarea grupului ceh Zentiva din care face parte si compania romaneasca. Zentiva (SCD) a scazut puternic pe Bursa in ultimul an, de la un nivel de 1,8 lei/actiune in iulie 2007 la circa 0,65 lei/actiune in prezent, pe fondul rezultatelor financiare in scadere. Zentiva estimeaza pentru acest an o revenire a profitului brut aproape de nivelul din 2006, de 40 mil. lei (11 mil. euro), dupa ce anul trecut a raportat o scadere a castigului de peste patru ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO