Burse - Fonduri mutuale

Bursa are o valoare de piata de 75 mil. euro

07.08.2006, 20:03 17

Prima tranzactie cu actiuni ale Bursei de Valori (BVB) de la transformarea acesteia in societate pe actiuni evalueaza operatorul pietei bursiere de la Bucuresti la 75 de milioane de euro.
Societatea de brokeraj KD Capital Management va cumpara de la Dorinvest din Bucuresti un pachet de 1.000 de actiuni la un pret de 77 de lei/actiune, adica in total circa 22.000 de euro. Transferul ar urma sa fie finalizata maine, odata cu aprobarea in cadrul Comitetului Bursei.
Tranzactia, desi are ca obiect doar 0,03% din capitalul Bursei, creeaza un punct de reper pentru valoarea de piata a BVB, care trece in prezent prin al doilea proces de evaluare de catre o societate specializata. Evaluarea are in vedere fuziunea pietei cu Bursa din Sibiu, iar raportul dintre evaluarile celor doua piete ar putea genera dispute intre brokeri.
La prima evaluare, cea din urma cu un an si jumatate, BVB fusese evaluata de catre societatea de audit PricewaterhouseCoopers la 16 milioane de euro. La aceasta suma s-au adaugat cateva milioane de euro, reprezentand valoarea Bursei Electronice RASDAQ, absorbita ulterior de BVB.
Primul cumparator de actiuni BVB, KD Capital Management, este detinut de grupul sloven KD, care mai are in Romania activitati in domeniul fondurilor mutuale si cel al asigurarilor.
Societatea de brokeraj a fost infiintata dupa transformarea Bursei in societate pe actiuni si nu a primit, la fel ca majoritatea societatilor de brokeraj existente atunci, actiuni la BVB. Reprezentantii KD spun ca principalul motiv pentru care au cumparat pachetul de actiuni a fost intrarea in actionariatul Bursei.
"Conform statutului Bursei, cand unul dintre actionari vrea sa vanda actiuni trebuie sa le ofere intai celorlalti actionari. Acesta este principalul motiv pentru care am cumparat pachetul de actiuni, ca sa avem drept de preemtiune atunci cand vor mai fi scoase la vanzare actiuni", spune Silviu Enache, presedintele societatii.
El a precizat ca societatea este interesata sa mai cumpere alte actiuni, dupa ce banii necesari vor fi disponibili.
"Acum avem o majorare de capital in curs, iar dupa ce o finalizam vom avea bani disponibili pentru a cumpara si alte actiuni. Din punctul nostru de vedere actiunile Bursei sunt interesante pentru ca putem reprezenta interesele KD in cadrul Bursei, dar si pentru ca acestea pot genera un randament bun pe masura dezvoltarii pietei", spune el.
Reprezentantii Dorinvest, societatea care a vandut actiunile, nu au putut fi contactati.
Pentru actiunile cumparate, slovenii au platit un pret pe care nici unul dintre ceilalti actionari ai Bursei nu a fost dispus sa il plateasca pe perioada cat oferta a fost valabila doar pentru actionarii Bursei. "Cred ca am platit o prima fata de valoarea reala a actiunilor, dat fiind ca nu suntem actionari, dar cred ca aceasta prima nu este foarte mare, actiunile fiind cumparate din cea mai buna dintre cele patru oferte existente pe piata", spune Enache.
Bursa de Valori a inregistrat in primele trei luni un profit de 1,4 mil. euro conform informatiilor existente pe piata. Daca Bursa isi va mentine profitabilitatea pana la finalul anului, prima tranzactie cu actiunile Bursei s-a realizat la un PER (raport intre pretul pe actiune si profitul pe actiune) de 13, mult sub valorile PER la care se tranzactioneaza pe piata societatile din domeniul financiar (bancile si SSIF Broker, singura societate de brokeraj listata). In cazul acestora indicatorul poate ajunge pana la 30.
Oferta de vanzare de actiuni a Dorinvest a vizat 10.000 de actiuni, adica de zece ori mai multe decat numarul de actiuni cumparat de KD. Celelalte trei oferte existente pe piata sunt cele ale H&C Securities din Iasi, Orizont Vest din Oradea si HB Invest din Brasov. Societatea Swiss Capital din Bucuresti a anuntat, de asemenea, intentia de a scoate la vanzare din actiunile detinute la BVB, dar conform ultimelor informatii de pe piata, nu a lansat in mod formal o oferta de vanzare.
Pana in prezent doar societatile mici de brokeraj, detinute de persoane fizice, au scos la vanzare actiunile primite la BVB, probabil pentru a marca din profitul obtinut in ultimii zece ani din dezvoltarea pietei romanesti de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO