Burse - Fonduri mutuale

Bursa continua sa scada. Neincrederea creste

11.01.2008, 18:02 16

Sedinta de tranzactionare de ieri a parut o imagine in oglinda a zilei de miercuri, in conditiile in care indicii BET si BET-C au inregistrat scaderi puternice fata de miercuri, iar BET-FI a scazut mai putin.
Indicele general al pietei, BET, a cunoscut ieri o pierdere de 3,97%, in conditiile unei lichiditati mult mai crescute a pietei fata de zilele trecute, de 17,8 milioane de euro (65,54 milioane de lei). BET-ul a scazut ieri sub pragul de 9.000 de puncte, inregistrand 8.948,61 puncte, ultima data cand acesta s-a aflat sub acest nivel fiind sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut.
BET-C, indicele celor mai lichide companii de la Bursa, a pierdut 3,44%, in vreme ce BET-FI, indicele care prezinta evolutia de ansamblu a SIF-urilor, a pierdut 1,19%, fata de scaderea de 3,83% inregistrata miercuri.
Deciziile de politica monetara care vor fi luate in curand de FED si de BCE vor fi decisive pentru directia pe care o vor urma bursele internationale.
"Conteaza foarte mult decizia pe care o va lua FED-ul in privinta ratei de dobanda. Daca aceasta se va reduce, este posibil ca principalul indice din State sa revina la 13.000 de puncte. In privinta situatiei de recesiune despre care se vorbeste in SUA este posibil ca trimestrele trei si patru sa ne confirme situatia", spune Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj.
"La noi piata a trecut printr-o perioada incerta, cu cumparatori putini, prudenti si vanzatori agresivi, care au vandut pentru a scadea cotatiile. Vanzatorii nu au disparut din piata si este posibil sa intram intr-o zona de supravanzare, dupa care va veni o perioada de calmare", spune Caramiha. El este de parere ca dupa ultimele doua sedinte de tranzactionare ne-am putea astepta la o consolidare, urmand ca de luni sa putem observa o crestere a pietei.
"Orice decizie privind dobanzile are un impact important pe pietele mari, iar evolutia noastra este puternic corelata de ceea ce se intampla pe plan extern, bursa de la noi evoluand in concordanta cu trendul international", spune Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank Securities.
El este de parere ca investitorii sunt inca reticenti si nu putem fi siguri de ceea ce se va intampla saptamana viitoare. Rata inflatiei care va trebui anuntata, rezultatele financiare, decizia FED-ului in privinta ratei de dobanda, precum si orice alta stire externa importanta vor decide in cele din urma evolutia pietei.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 1,29%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 2,72 milioane de euro (9,87 milioane de lei), reprezentand cel mai mare rulaj din piata. Si SIF Oltenia (SIF5) a depasit ieri o lichiditate de 9 milioane de lei, inregistrand tranzactii in valoare totala de 2,61 milioane de euro (9,5 milioane de lei). Grupul SIF-urilor a atins ieri un rulaj de 9,43 milioane de euro (34,29 milioane de lei), reprezentand circa jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat la un pret de 3,06 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut ieri 2,88%, pe fondul unui rulaj de 512.000 de euro (1,86 milioane de lei). Titlurile societatii de brokeraj au inregistrat anul trecut una dintre cele mai mari aprecieri printre blue-chipsurile de pe Bursa, acestea aducand actionarilor companiei una dintre cele mai mari randamente, de 144%. Printre factorii care au influentat pozitiv evolutia cursului in 2007 se numara faptul ca actiunile Broker Cluj au fost promovate anul trecut la categoria I a Bursei de Valori, actiunile gratuite oferite de companie si rezultatele financiare bune inregistrate de societatea de brokeraj. Ultima tranzactie cu titlurile Broker s-a perfectat la un pret de 2,36 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut ieri 1,98%, pe fondul unei lichiditati de 318.000 de euro (1,15 mil. lei). Titlurile rafinariei au adus anul trecut un castig de 25%, dat de aprecierea actiunilor, in ciuda rezultatelor slabe inregistrate de companie. Cresterea cotatiei actiunilor a fost determinata cu precadere de anuntul privind schimbarea actionarului majoritar al grupului Rompetrol, din care face parte compania. Brokerii sunt de parere ca miza anului 2008 la Rompetrol Rafinare va fi daca compania kazaha va reusi sa aprovizioneze rafinaria cu petrol ieftin care sa-i imbunatateasca marjele de profit. Ultima tranzactie s-a perfectat la un pret de 0,099 lei/actiune.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au pierdut ieri 5,22%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la circa 0,3 milioane de euro (1,1 milioane de lei). Titlurile companiei farmaceutice au inregistrat pierderile dupa ce au fost inregistrate actiunile din majorarea de capital, unii actionari intrand la vanzare pentru a-si marca profitul din majorare. Actiunile Biofarm au adus anul trecut actionarilor un castig de 83%, aceste titluri fiind unele dintre cele mai "vanate titluri" de catre SIF-uri, care si-au consolidat pozitiile in cadrul actionariatului companiei. Trei SIF-uri detin, potrivit ultimelor raportari, putin peste 35% din capitalul Biofarm Bucuresti.

Actiunile Iproeb Bistrita (IPRU) au pierdut ieri 1,95%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile producatorului de cabluri electrice si optice s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 205.000 de lei, aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Cea mai mare lichiditate de pe RASDAQ a fost atinsa ieri de titlurile Armax Gaz Medias (ARAX), de circa 197.000 de euro (0,72 milioane de lei), actiunile companiei inchizand sedinta de tranzactionare la acelasi pret ca si miercuri, de 0,296 lei/actiune. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut ieri 1,51%. Ultima tranzactie cu titlurile Iproeb s-a perfectat la un pret de 7,55 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO