Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti are şansa de a face pasul în liga pieţelor emergente, dar pentru investitori riscurile vor fi tot mai mari

Bursa de la Bucureşti are şansa de a face pasul în...

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

06.01.2014, 00:08 652
Piaţa de capital locală beneficiază în prezent de o conjunctură extrem de favorabilă. Listările statului au atras atenţia fondurilor de investiţii străine, tranzacţiile mari au crescut lichiditatea pieţei, iar reducerea dobânzilor la depozitele bancare face ca românii să fie tot mai interesaţi de alternativele de investiţii pe care le oferă bursa.
 
Marile burse internaţionale sunt pe trend de creştere, iar deocamdată analiştii şi investitorii mizează pe menţinerea acestui trend. Totuşi, faptul că bursele din SUA şi Germania sunt la maxime istorice şi cu 15-20% peste maximele din 2007 în timp ce creşterea economică rămâne anemică face ca riscul unor corecţii semnificative în următoarele luni să fie tot mai mare.
 
Dacă aceste corecţii vor degenera în turbulenţe pe pieţe, cum au fost cele din 2011, asta ar afecta puternic şi bursa de la Bucureşti. Astfel, culoarul foarte bun pe care se află bursa locală în prezent s-ar putea îngusta sau închide până la finalul anului, de aceea este nevoie ca toţi cei implicaţi în piaţă (conducerea BVB, brokerii, ASF, guvernul) să accelereze proiectele care privesc dezvoltarea pieţei.
 
Cele mai mari speranţe se leagă de şeful Bursei de Valori Bucureşti, polonezul Ludwik Sobolewski, care a preluat în august 2013 conducerea pieţei, iar anul acesta îşi va pune în aplicare măsurile de dezvoltare a pieţei. El a prelungit deja programul de tranzacţionare pe bursă şi a introdus un program special pentru market makeri, dar mai are multe de făcut pentru a duce bursa locală în aceeaşi ligă cu pieţele din Polonia, Ungaria sau Cehia. În final, toată lumea aşteaptă de la el şi de la cei care conduc piaţa mai multe listări (inclusiv private) şi mai mulţi investitori, atât fonduri străine, cât şi retail local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO