Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti este pe ultimul loc la obligaţiuni corporatiste

Autor: Adrian Cojocar

17.02.2011, 23:49 62

La sfârşitul anului trecut în România erau listate 53 deemisiuni de obligaţiuni aparţinând administraţiilor municipale, maimult decât dublu faţă de media celorlalte ţări din regiunea EuropeiCentrale şi de Est (ECE).

Singura ţară care se apropie ca număr de obligaţiuni municipaletranzacţionabile este Polonia, cu 40 de astfel de emisiuni, în timpce la polul opus se află Bulgaria, cu o singură emisiune de acesttip.

Pe de altă parte, în România este o lipsă totală de finanţare acompaniilor private autohtone prin intermediul obligaţiunilorcorporatiste, arată datele Federaţiei Europene a Burselor de Valori(FESE).

Astfel, în prezent sunt listate la Bursă doar două emisiuni deobligaţiuni corporatiste, şi acestea de origine străină, aparţinândunor instituţii financiar-bancare internaţionale, respectiv cea aBăncii Europene de Investiţii lansată în 2007 în valoare de 300mil. lei şi una a BERD lansată în urmă cu doi ani şi care se ridicăla 130 mil. lei.

Celelalte state au pieţe de obligaţiuni corporatiste mult maidezvoltate, în medie fiind emise în prezent 89 de obligaţiuni înfiecare ţară din ECE cu excepţia României.

"Concurenţa între intermediarii de pe piaţă pentru a acapara ocotă cât mai mare pe segmentul obligaţiunilor municipale a făcut caunele municipalităţi să se finanţeze prin obligaţiuni mai ieftin şidecât statul. În cazul obligaţiunilor corporatiste riscul era multprea mare pentru ca intermediarii să garanteze subscrierea cusucces a ofertei", explică Valerian Ionescu, directoruldepartamentului de tranzacţionare pe piaţa de capital al BCR.

Specialiştii din piaţă cred că şi educaţia financiară slabă esterăspunzătoare pentru faptul că antreprenorii români nu se îndreaptăcătre astfel de instrumente de finanţare.

"Finanţarea prin obligaţiuni pare un pic mai încurcată şi înRomânia n-a existat niciodată o cultură a obligaţiunilor solidă.Băncile au fost foarte active pe partea de creditare şi au convinscorporaţiile să ia credite în loc de obligaţiuni. Au fost şi la noide-a lungul timpului câteva, cum ar fi la Impact, BancaTransilvania sau din partea firmelor de leasing, dar numai cei carecunosc bine acest instrument", spune Marius Bostan, partener alfirmei de consultanţă VMB Partners, care a intermediat peste 40 deemisiuni de obligaţiuni municipale pe plan local.

Promovarea finanţării prin intermediul obligaţiunilor ar trebuisă fie realizată de firmele de brokeraj de pe Bursă, care suntintermediarii acestor operaţiuni, însă brokerii locali au fostfoarte puţin activi pe acest segment.

Unul dintre motive este şi faptul că principalele firme debrokeraj autohtone sunt controlate de grupuri financiare care nu auniciun interes să promoveze alte alternative de finanţare pentrucompanii cu excepţia creditării.

"Ar exista o cerere foarte mare din partea fondurilor deinvestiţii pentru obligaţiunile emise de blue-chipsurile listate laBursă, care ar fi tentante să participe cu până la 5% din valoareaactivelor la o astfel de emisiune de obligaţiuni. De asemenea, dacăs-ar lista obligaţiunile municipiului Bucureşti, cred că ar aveafoarte mare succes pe Bursă", consideră Valentin Ionescu,directorul general al BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO