Burse - Fonduri mutuale

Bursa încheie trimestrul trei la fel de apatic cum l-a început

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

03.10.2010, 23:52 30

Bursa a stagnat vineri după ascensiunea de peste 2% din şedinţapre­ce­­dentă, într-o piaţă apatică şi unde tran­zac­ţiile cuacţiunile BRD -Groupe SocGen (BRD) au asigurat 50% din lichiditateatotală, de numai 13,5 milioane lei.
Lichiditatea redusă s-a menţinut până la finalul sesiunii, iarpreţurile au scăzut uşor, puţinii investitori prezenţi latranzacţionare nefiind influenţaţi de creşterile înregistrate demarile burse europene.

Astfel, ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiunianalizate de indicele BET au fost efectuate la preţuri în scădereîn medie cu 1,01%. La cotaţii mai reduse, în medie cu 0,32%, auîncheiat ziua şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF).
"Luând în considerare închiderile din şedinţa precedentă, era deaşteptat ca vineri să asistăm la uşoare corecţii pe volume destulde modeste. Şedinţa de joi a coincis cu închiderea trimestruluitrei, iar o explicaţie pentru aprecierile înregistrate la nivelulpreţurilor de închidere ale celor mai lichide acţiuni de la cotaBVB poate fi pusă pe seama unei operaţiuni de window-dressing,pentru a genera evaluări mai bune ale anumitor portofolii lafinalul trimestrului", a declarat Liviu Avram, şefuldeparta­mentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG SecuritiesRomânia.

Prin operaţiunile de window-dressing fondurile de investiţii vândaproape de finalul unui trimestru unele acţiuni la careînregistrează pierderi şi cumpără alte titluri la preţuri încreştere, pentru a prezenta investi­torilor o imagine mai bună aporto­foliului sau performanţei.
În prima parte a şedinţei au fost cedate trei pachete de acţiuniBRD, reprezentând 0,07% din capitalul social al băncii, pentru sumade 6,4 milioane lei.
Acţiunile BRD au fost urmate în topul lichidităţii de titlurile SIFOltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), cu rulaje apropiate, de câte1,3 milioane lei. Cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a stagnat la 1,51lei, iar titlurile SIF Moldova au consemnat un recul de 1,68% şi auajuns la 1,17 lei.
Tranzacţii mai mari de 500.000 de lei au mai înregistrat numaiacţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), pentru care s-au realizatoperaţiuni de 687.000 de lei. La finalul zilei, titlurilesocietăţii de investiţii financiare erau cotate la 1,14 lei, preţsimilar cu referinţa.

Acţiunile Amonil (AMO) au con­sem­nat cea mai accelerată creşteredin piaţă, de 8,43%, iar la polul opus s-au situat titlurile ContorGroup (CGC), care au suferit o corecţie de 9,86%.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 2milioane de lei, sumă cu 42% mai redusă decât rulajul de joi, de3,5 milioane lei.
Titlurile Comnord (COSC) şi Electromagnetica (ELMA) au fost celemai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 577.000 de lei şi respectiv558.000 de lei. Cotaţia acţiunilor Comnord a avansat cu 1,04%, la0,97 lei, iar titlurile Electromagnetica au crescut cu 4,44%, la0,705 lei.
Pe plan extern, la finalul şedinţei de la Bucureşti, burselevest-europene erau în creştere cu până la 1%, iar majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de celmult 0,8%. Bursa din Rusia avansa însă cu 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO