Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Indicele companiilor americane care au distribuit dividende în creştere în ultimii cel puţin 25 de ani, performanţă mai bună în 2022 decât S&P 500

Bursă. Indicele companiilor americane care au distribuit...

Autor: Eduard Ivanovici

21.07.2022, 07:22 926

♦ Sectorul dedicat bunurilor esenţiale are cea mai mare pondere în S&P 500 Dividend Aristocrats ♦ Printre cele mai populare companii incluse în indice se numără Exxon Mobil, Chevron, Coca-Cola, McDonald’s, Walmart, PepsiCo şi Colgate-Palmolive.

Indicele american S&P 500 Dividend Aristocrats, în care sunt prezente companii mature şi solide din punct de vedere financiar (blue chips), incluse în componenţa S&P 500 şi care au distribuit dividende în creştere în ultimii cel puţin 25 de ani, înregistrează o scădere de 12,8% de la începutul anului şi un declin de 6,3% în ultimele 12 luni, conform unui analize realizate recent de TradeVille.

Prin comparaţie, S&P 500 a avut în perioadele menţionate un minus de 19% la nivel de preţ, respectiv un minus de 11,4% la nivel de randament brut, incluzând dividendele, decalajele ajungând astfel la 6,2%, respectiv la 5,1% în favoarea indicelui dedicat dividendelor.

După debutul pandemiei de COVID-19, diferenţele dintre evoluţiile indicilor S&P 500 Dividend Aristocrats şi S&P 500 au devenit tot mai mari, indicele de referinţă al pieţei americane de capital ajungând sa aibă o evoluţie net superioară indicelui S&P 500 Dividend Aristocrats datorită componenţei sale mai largi, pe companii mai riscante decât aşa-numitele blue chips.

Aceste decalaje s-au menţinut până la agravarea consecinţelor crizelor energetice, militare şi logistice asupra pieţelor financiare în T1/ 2022. Astfel, la nivelul evoluţiei totale brute (care include dividendele), decalajul evoluţiei din ultimii 10 ani a fost de doar 2,9 puncte procentuale sub evoluţia indicelui S&P 500 (TR), ambii indici ajungând la valori de peste 2,4 ori mai mari faţă de nivelul de acum un deceniu.

În prezent, în componenţa indicelui S&P 500 Dividend Aristocrats se află 64 de companii care aparţin următoarelor sectoare: bunuri esenţiale pentru consumatori (14 societăţi), industrie (13), materiale (8), financiar (7), sănătate (7), bunuri de consum discreţionar (5; sector prociclic), imobiliar (3), utilităţi (3), energie (2) şi IT (2), reiese din analiza TradeVille.

Societatea de brokeraj adaugă că valoarea mediană a multiplului P/E (price/earnings) este cea mai mică în sectorul de energie care, simultan, a avut cea mai bună evoluţie de la începutul anului până în prezent, datorită creşterii cotaţiilor petroliere peste pragul de 100 dolari/baril la finele lunii februarie 2022, când a început conflictul militar din Ucraina, depăşind acest prag pentru prima dată după anul 2014.

Din punct de vedere al evoluţiei din acest an, sectorul energetic din cadrul indicelui a fost urmat de cel de utilităţi. Sectorul medical, devenit un refugiu pentru investitori, cât şi alte sectoare precum IT, cel al bunurilor de consum esenţial sau cel financiar au avut evoluţii mai bune decât S&P 500, chiar dacă au intrat în teritoriu negativ. De altfel, în 2022 indicele S&P 500 a traversat cel mai slab prim semestru din ultimii 52 de ani.

Printre cele mai populare societăţi incluse în S&P 500 Dividend Aristocrats se numără AT&A, Exxon Mobil, Chevron, Johnson & Johnson, Coca-Cola, McDonald’s, Walmart, PepsiCo şi Colgate-Palmolive.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO