Burse - Fonduri mutuale

Bursa nu mai are timp să recupereze ce a pierdut anul acesta

Bursa nu mai are timp să recupereze ce a pierdut anul acesta

Bursa nu mai are timp să recupereze ce a pierdut anul acesta

Autor: Stefan Musgociu

11.11.2011, 00:07 708

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,5%, într-o piaţă în care acţiunile SIF-urilor au înregistrat creşteri cu­prinse între 2,3% şi 4,7%, în timp ce lichiditatea a continuat să fie asigurată în principal de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

La finalul zilei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 2,3%. Titlurile SIF-urilor au încheiat cu creşteri cuprinse între 2,27% şi 4,76%, iar acţiunile FP au urcat cu 0,23%.

"Evoluţia actuală a bursei nu face decât să confirme structura investi­torilor şi natura elementelor care îi ghidează în luarea deciziilor. Este clar că marea majoritate au un orizont de timp foarte scurt în ceea ce priveşte investiţia şi reacţionează imediat ce lucrurile se precipită la nivel internaţional. Atât timp cât în plan extern situaţia nu se va calma nici bursa de la Bucureşti nu va avea parte de o consolidare. Tot ce vom vedea va fi reprezentat de reacţii uneori exagerate la ştiri şi evenimente atât negative, cât şi pozitive", a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Cele mai lichide zece acţiuni analizate de indicele BET au încheiat şedinţa la preţuri în scădere în medie cu 0,5%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,01% sub închiderea sesiunii precedente.

Pe de altă parte, indicele extins al Bursei BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 0,33%.

"Din cauza instabilităţii din zona euro şi a unei posibile încetiniri economice, sunt şanse destul de reduse ca piaţa românească să înregistreze o apreciere astfel încât să recupereze până la nivelul de la începutul anului. În momentul de faţă, întrebarea este dacă situaţia se va stabiliza", a afirmat Bărbulescu.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se claseze pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de 23,5 milioane lei, sumă din care 12,8 milioane lei au reprezentat deal-uri cu 0,21% din titlurile FP. Cea mai recentă tranzacţie din piaţa principală cu aceste titluri a fost realizată la 0,445 lei, preţ în creştere cu 0,23%.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost printre cele mai tranzacţionate, acestea avansând cu 4,8% pe un rulaj de 1,6 mil. lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 3,9%. Titlurile OMV Petrom au pierdut 1,9% după mai multe şedinţe în care s-au apreciat puternic.

Câştigători şi perdanţi la bursă

Certificatele turbo care mizează pe creşterea indicelui DAX au atras ieri 2,5 mil. lei de la investitori, iar cei care anticipează o scădere au făcut tranzacţii de 1,1 mil. lei pe acest tip de instrument.

Titlurile Fondului au asigurat două treimi din lichiditatea pieţei, de 36,1 milioane lei (8,3 milioane euro). Rulajul a fost cu 36% peste valoarea transfe­rurilor de miercuri, de 26,5 milioane lei (6,1 milioane euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu cel mult 1,3%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,1%. Revenirea pieţelor era determinată de speranţele investitorilor că noi guverne în Italia şi Grecia vor putea aplica reforme care să susţină economiile.î


De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor care-şi vor publica în perioada următoare rezultatele aferente primelor trei trimestre din acest an printre care: Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), Ves Sighişoara (VESY), Romcarbon Buzău (ROCE), Uamt Oradea (UAM), Artrom Slatina (ART), Biofarm Bucureşti (BIO), Concefa Sibiu (COFI), Condmag Braşov (COMI).

  • Luni îşi vor publica rezultatele alte companii precum Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), Impact Bucureşti (IMP), Alro Slatina (ALR), Antibiotice Iaşi (ATB).

  • Evoluţia pieţelor internaţionale după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri cu o creştere uşoară, de 0,6% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră, principalii indici europeni înregistrau evoluţii mixte. Indicele german DAX avansa cu 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO