Burse - Fonduri mutuale

Bursa se pregăteşte să schimbe Consiliul de Administraţie cu Consiliul de Supraveghere. Care este miza?

Bursa se pregăteşte să schimbe Consiliul de Administraţie cu Consiliul de Supraveghere. Care este miza?

Ciprian Zah, vicepreşedintele CA al BVB: O să propun ca discuţiile privind schimbarea modului de conducere să se ţină la AGA de bilanţ sau ca administratorii aleşi pe 9 ianuarie să preia de drept funcţiile din Consiliul de Supraveghere pe perioada mandatului rămas.

Autor: Andrei Chirileasa, Monica Juganaru - Mediafax

21.12.2011, 00:07 802

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) le va propune acţionarilor trecerea la un sistem de conducere dualist, în care Consiliul de Administraţie va fi înlocuit de un Consiliu de Supraveghere, iar atribuţiile executive vor fi exercitate de un directorat.

Sistemul, care este întâlnit mai ales la companiile controlate de austrieci, limitează o serie de atribuţii ale administratorilor, care nu se vor mai putea implica în conducerea executivă a companiei, ci vor putea doar alege sau revoca directorul general şi va evalua activitatea acestuia. Practic, prin introducerea acestui sistem va fi imposibil ca preşedintele Consiliului de Administraţie să fie şi director general.

Administratorii BVB se întâlnesc miercuri pentru a discuta convocarea unei noi AGA, în care să se propună acţionarilor schimbarea modului de conducere a companiei.

"Ne întâlnim mâine (miercuri - n. red.) pentru a discuta introducerea sistemului dualist. Trecerea la acest sistem este foarte potrivită pentru Bursă, chiar dacă momentul ales nu este cel mai potrivit din cauza AGA din 9-10 ianuarie (pentru schimbarea CA - n. red.). O să propun ca discuţiile privind schimbarea modului de conducere să se ţină la AGA de bilanţ sau ca administratorii aleşi pe 9 ianuarie să preia de drept funcţiile din Consiliul de Supraveghere pe perioada mandatului rămas", a declarat Ciprian Zah, vicepreşedintele CA al BVB.

Potrivit lui Zah, discuţiile despre această schimbare au început încă din primăvară, când s-a hotărât implementarea codului de guvernanţă corporatistă, iar trecerea la sistemul dualist de conducere ar fi pasul următor. El mai spune că propunerea convocării unei AGA în viitorul apropiat, care să decidă trecerea la sistemul dualist, a venit din partea lui Stere Farmache, actualul preşedinte al CA.

Propunerea vine în contextul în care pe 9 ianuarie, acţionarii BVB se reunesc pentru a alege un nou Consiliu de Administraţie. Trecerea la sistemul dualist ar putea determina încă o rundă de alegeri la bursă.

Alegerea unui nou Consiliu de Administraţie la BVB a fost cerută de un grup de acţionari care deţin cumulat 9,41% din acţiuni. Grupul este format din ING, prin două fonduri, BCR, Erste şi UniCredit CAIB Securities şi Intercapital.

Un număr de trei candidaţi, printre care şi actualul preşedinte al BVB, s-au înscris pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei, iar pentru poziţia de membru în CA au fost primite 19 propuneri, inclusiv cei nouă actuali administratori.

Pentru funcţia de preşedinte candidează Stere Farmache, Lucian Anghel (economistul-şef şi directorul Direcţiei Strategie în cadrul BCR) şi Dan Paul (preşedintele Asociaţiei Brokerilor). Alegerile se anunţă mai disputate ca oricând, având în vedere că în ultimul an şi jumătate acţionariatul BVB s-a modificat semnificativ, mai multe fonduri de investiţii cumpărând acţiunile vândute de firmele de brokeraj.

Astfel, grupul de fonduri, bănci şi firme de brokeraj care a iniţiat acest demers speră să obţină şi sprijinul altor acţionari pentru a prelua majoritatea în Consiliul de Administraţie şi pentru a-l înlocui pe Stere Farmache din funcţia de preşedinte cu Lucian Anghel.

Farmache se află la cârma BVB încă de la înfiinţare, în 1995, fiind mai întâi director general, apoi pentru o scurtă perioadă preşedinte şi director general, pentru ca la finalul lui 2008 să-şi dea demisia din funcţia de director general, rămânând preşedinte.

El a fost reales însă în funcţia de preşedinte la începutul lui 2010, chiar dacă a pierdut susţinerea unora dintre acţionari după ce a renunţat la funcţia de director general pentru a prelua postul de prim-vicepreşedinte al Alpha Bank. El s-a dovedit un politician foarte abil şi ar putea atrage voturile unor acţionari mari care au stat până acum pe margine.

Potrivit unor surse din piaţă, propunerea privind modificarea sistemului de conducere al BVB ar fi venit de la conducerea SIF Moldova (SIF2), care deţine 5% din acţiunile bursei, dar nu-şi poate numi în acest moment reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fiind o companie listată la BVB.

Societăţile pe acţiuni pot să opteze pentru un sistem dualist de administrare, cu separarea atribuţiilor executive şi a celor de supraveghere, încă din decembrie 2006, când s-a schimbat legea societăţilor comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO