Burse - Fonduri mutuale

Bursa si-a bugetat scadere cand toata piata creste

Bursa si-a bugetat scadere cand toata piata creste
18.04.2010, 23:04 40

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), compania care administreazaprincipala piata de actiuni din Romania, estimeaza pentru acest ano scadere a veniturilor cu 12% si castiguri cu 38% mai mici decatanul trecut, desi valoarea zilnica a tranzactiilor de pe piata ainregistrat in primele trei luni ale anului o reveniresemnificativa fata de media anului trecut, iar cotatiile actiunilorlistate au crescut spectaculos in ultimul an determinand crestereainteresului pentru investitii la Bursa.

Conducerea Bursei mizeaza pe venituri totale de 20,67 mil. lei(4,92 mil. euro, la un curs bugetat de 4,2 lei/euro), fata de 23,6mil. lei anul trecut, in timp ce profitul net va scadea de la 8,3mil. lei la 5,1 mil. lei (1,21 mil. euro), conform proiectului debuget care va fi supus aprobarii actionarilor la 30 aprilie.Singurul capitol la care sunt prevazute cresteri este cel alcheltuielilor totale, care ar urma sa urce cu 7%, de la 14 mil. leila aproape 15 mil. lei (3,56 mil. euro).

Indicatorii bugetati pentru acest an iau in calcul o valoarezilnica a tranzactiilor de pe Bursa de circa 6,5 mil. euro, pestenivelul de 5,5 mil. euro inregistrat in 2009, dar sub transferurileinregistrate in primele luni ale anului, care au depasit 8 mil.euro zilnic. De asemenea, Bursa nu mai ia in calcul reduceri alecomisionului de tranzactionare, dupa ce a scazut in ultimii anitarifele. In aceste conditii, veniturile din comisioane detranzactionare ar urma sa se situeze la 12,6 mil. lei, fata de 9,46mil. lei anul trecut.

Pe de alta parte, principala cauza a scaderii veniturilor, dupadatele din bugetul Bursei, ar fi scaderea veniturilor din dobanzi,in conditiile in care ratele la care bancile remunereaza depoziteleau scazut cu mai mult de 50% in ultimul an, iar Bursa ar puteasa-si mai reduca depozitele pentru a distribui dividende de circa 8mil. lei actionarilor, din profitul anului trecut. In acesteconditii, Bursa si-a bugetat venituri din dobanzi de circa 3,9 mil.lei, fata de peste 9 mil. lei in 2009.

In ciuda acestor estimari de venituri in scadere, Bursa si-aprevazut cheltuieli mai mari, un motiv de nemultumire pentruactionari. "Bugetul este dezamagitor. Inteleg ca exista o reticentala nivelul veniturilor, dar de ce nu au prevazut si o scadere acheltuielilor. Conducerea Bursei ar trebui sa reduca cheltuieli sinu sa adauge costuri suplimentare", afirma Nicolae Ghergus,presedintele Confident Invest.

Daniel Tepes a devenit cel mai mare actionar alBVB

Daniel Tepes, proprietarul firmei de brokeraj HTI ValoriMobiliare, a devenit oficial cel mai mare actionar al Bursei, cu oparticipatie de 4,5%, dupa ce a achizitionat actiunile detinute laBVB de HTI. Tepes este si cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu(Sibex), cu circa 8% din actiuni. La preturile actuale,participatiile sale la cele doua burse valoreaza peste 3,5 mil.euro.

Tepes a preferat pana in prezent sa stea in umbrareflectoarelor, dar influenta sa pe Bursa a crescut semnificativ inultimii ani, drept dovada in acest sens stand alegerile dinfebruarie de la Bursa, cand sase dintre cei noua membri ai CA aufost alesi de pe lista sa de candidati, iar sprijinul sau i-a adusun nou mandat de presedinte lui Stere Farmache.

Al doilea actionar al Bursei este tot o persoana fizica, MirceaMusgociu, care detine 4,34% din actiuni, iar primii 15 actionariindividuali ai BVB detin impreuna aproape 12% din actiuni.

Interesul pentru titlurile BVB a crescut in ultima saptamana,dupa ce Bursa a anuntat ca a selectat firma de brokerajIntercapital Invest pentru a-i intermedia listarea actiunilor pepropria platforma. Imediat dupa aceea au aparut trei anunturi decumparare de actiuni pe site-ul Bursei de la trei persoane fizice,care ofera preturi de 35-36 lei/actiune, evaluand astfel Bursa lacirca 65 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO