Burse - Fonduri mutuale

Business Internaţional. Strategia clasică de investiţii 60% acţiuni – 40% obligaţiuni, cel mai slab randament de aproape un secol în Statele Unite

Business Internaţional. Strategia clasică de...

Autor: Eduard Ivanovici

19.10.2022, 00:03 364

Modelul de portofoliu 60-40, proiectat pentru a captura randa­mentele ridicate ale acţiunilor, cât şi pentru a oferi un nivel ridicat de protecţie prin prisma obligaţiunilor, a înregistrat anul acesta una dintre cele mai mari scăderi din istorie în Statele Unite, conform datelor agregate de ZF de la MarketWatch.

În loc să producă o creştere de 9% (media anuală din ultimul secol), strategia de investiţii a generat un randament negativ 30% de la începutul lui 2022 până la jumătatea lunii octombrie, marcând astfel cea mai slabă performanţă de aproape 100 de ani. Ultima evoluţie de acest fel a avut loc în urma Marii Crize din 1929. Pieţele financiare au fost puternic afectate anul acesta pe măsură ce Rezerva Federală din SUA a majorat ratele dobânzilor într-un efort de combatere a unei inflaţii ajunse la maximul ultimilor 40 de ani.

Datele privind indicele preţurilor de consum din SUA au surprins o inflaţie de 8,2% în septembrie, sub nivelul de 8,3% din luna precedentă, dar peste estimările de 8,1% ale analiştilor. 

După publicarea datelor, mai exact în timpul şedinţei din 13 octombrie, indicele S&P 500 a înregistrat cea mai mare revenire într-o singură sesiune de trading din decembrie 2008. Rick Reider, director de investiţii al diviziei de venit fix din cadrul BlackRock, a descris şedinţa drept una dintre „cele mai ciudate zile din cariera mea în pieţe”.

De asemenea, Reider consideră că modelul de portofoliu cu 60% acţiuni şi 40% bonduri „nu mai are sens în contextul actual”. Ţinând cont de randamentele ridicate ale obligaţiunilor, în special cele ale titlurilor de trezorerie pe doi ani din SUA, reprezentantul celui mai mare manager de active din lume crede că investitorii ar trebui să aloce cele 60 de procente către bonduri. 

Totuşi, ETF-ul Vanguard Total Stock Market, cu expunere exclusiv pe acţiuni, a pierdut 24% anul acesta (fără dinamica şedinţei de tranzacţionare de marţi), arată datele MarketWatch. Vanguard Long Investment Grade, fond tranzacţionat la bursă cu expunere pe obligaţiuni cu rating recomandat investiţiilor, este pe minus cu 33% în aceeaşi perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO